"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Κομμένο το τσιγάρο στα πάρκα και στις παραλίες

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Την επέκταση της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλα τα πάρκα (είναι περίπου 1.700!) και στις παραλίες της Νέας Υόρκης αποφάσισε ο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης Μάικλ Μπλούμπεργκ. «Η επιστήμη είναι σχετικώςσαφής: παρατεταμένη έκθεση στο παθητικό κάπνισμα τσιγάρων σε εσωτερικό και σε εξωτερικό χώροκάνει κακό στην υγεία. Εγώ λοιπόν αναλαμβάνω δράση!» δήλωσε αποφασιστικά ο πρώτος πολίτης της Νέας Υόρκης, πρώην καπνιστής και νυν φανατικός πολέμιος του καπνού.

Η έγκριση της απόφασής του από το δημοτικό συμβούλιο κρίνεται ως «τυπική» διαδικασία από τους πολιτικούς αναλυτές. Ηδη η Κριστίν Κιν, μέλος του δημοτικού συμβουλίου, εκθείασε την πρωτοβουλία του δημάρχου, μετά την υλοποίηση της οποίας «ο κόσμος θα μπορεί να κάνει βόλτα στο Σέντραλ Παρκ και μπάνιο στη θάλασσα χωρίς να πρέπει να αναπνέει τον καπνό από τα τσιγάρα των άλλων», όπως είπε. Μαζί με το φημισμένο Σέντραλ Παρκ η Νέα Υόρκη έχει πάρκα συνολικής έκτασης 106.000 στρεμμάτων, ενώ διαθέτει 22,5 χιλιόμετρα ακτών στη θάλασσα.

Ηδη πολλές αμερικανικές πόλεις και Πολιτείες, από το Μέιν ως την Καλιφόρνια, έχουν επιβάλει ανά λογες απαγορεύσεις καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους.

Μετά την έγκριση του μέτρου η Υπηρεσία Πάρκων του Δήμου της Νέας Υόρκης θα μπορεί να επιβάλλει στους παραβάτες χρηματικά πρόστιμα για υποβάθμιση της ποιότητας ζωής ανάλογα αυτών που προβλέπονται για επαιτεία και ούρηση σε δημόσιους χώρους.

Εκτιμάται ότι το πρόστιμο για κάπνισμα σε εξωτερικό χώρο θα ανέρχεται σε 38 ευρώ.

Αυστηρή απαγόρευση του καπνίσματος στα μπαρ και στα εστιατόρια της πόλης έχει επιβληθεί από το 2003. Η ανακοίνωση για την επέκταση του μέτρου χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από οργανώσεις προστασίας της δημόσιας υγείας, περιλαμβανομένης και της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Για το μέτρο διαμαρτυρήθηκε η οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των καπνιστών Πολίτες της Νέας Υόρκης κατά της Παρενόχλησης των Καπνιστών με βίντεο που ανέβασε στην ιστοσελίδα της.

ΠΗΓΗ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: