"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ωνάσης: «Ξέρεις, Ελέν, πλήρωσα για τη δολοφονία του Μπ. Κένεντι»

Απο την ΕΡΣΗ ΒΑΤΟΥ

Την πεποίθηση ότι ο Αριστοτέλης Ωνάσης βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία του γερουσιαστή Ρόμπερτ Κένεντι, αδελφού τού επίσης δολοφονημένου JFK, εκφράζει ο Βρετανός δημοσιογράφος Πίτερ Εβανς στο βιβλίο του, «Νέμεσις», που επανακυκλοφορεί, με αφορμή το ανέβασμα της παράστασης «Ωνάσης» σε θεατρική σκηνή του Λονδίνου.

Το έργο βασίζεται στο βιβλίο που είχε κυκλοφορήσει πριν από έξι χρόνια, «για να διορθώσει» ορισμένα πράγματα τα οποία αγνοήθηκαν, όταν ο Εβανς εξέδωσε το 1986 την αυτοβιογραφία του μεγιστάνα, έχοντας εξασφαλίσει την άδειά του. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής «Ντέιλι Εξπρές», την εμπλοκή του στη δολοφονία του Κένεντι αποκάλυψε ο ίδιος ο Ωνάσης σε ερωμένη του, τη Νεοϋορκέζα φωτογράφο Ελέν Γκαγιέ, ενώ βρίσκονταν στον Σκορπιό, το φθινόπωρο του 1974.  

«Ξέρεις, Ελέν, έδωσα τα λεφτά για τη δολοφονία του Μπομπ Κένεντι», φέρεται να της είπε.

«Ο Ωνάσης πίστευε ακράδαντα ότι τα λεφτά του χρησιμοποιήθηκαν για τη δολοφονία», είπε στην «Εξπρές» ο θεατρικός συγγραφέας του έργου Μάρτιν Σέρμαν. «Δεν ξέρουμε αν έτσι έγινε, αλλά εκείνος το πίστευε, όπως επίσης και ότι ο γιος του δολοφονήθηκε για εκδίκηση».

Την εκδοχή αυτή υιοθέτησαν, γράφει η «Εξπρές», το κάποτε «δεξί χέρι» του Ωνάση, Γιάννης Γιωργάκης, η πρώην σύζυγός του Τίνα και ο γιος του Αλέξανδρος. Ο Εβανς ισχυρίζεται ότι, ως ιδιοκτήτης της Ολυμπιακής, ο Ωνάσης πλήρωνε για προστασία την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Αξιωματούχος της υποστηρίζει πως «χρησιμοποίησε αυτά τα λεφτά για να οργανώσει τη δολοφονία του Κένεντι, χορηγώντας στον (δολοφόνο) Σιρχάν υπνωτικά χάπια». 

 Αποκαλύψεις ή «αποκαλύψεις»; Ο κύριος ενδιαφερόμενος δεν είναι εν ζωή για να πει την εκδοχή του...

Δεν υπάρχουν σχόλια: