"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κρύβουν κάτι Βαρδινογιάννης και Κόκκαλης;

Γραφει ο ΕΞΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Κρύβεται άραγε κάτι άλλο... συμφεροντοσκοπικό πίσω από την κίνηση του κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη να κάνει πρόταση δωρεάν παραχώρησης στους κκ. Ανδρέα Βγενόπουλο και Νικόλα Πατέρα του 25% (από το 54,71%) των μετοχών της οικογένειας Βαρδινογιάννη στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, αλλά και την προηγηθείσα μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός από τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη στον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη;

Η πρώτη και εν πολλοίς απλή εξήγηση λέει ότι τόσο ο κ. Σ. Κόκκαληςτο δήλωσε άλλωστε ο ίδιος ορθά- κοφτά σε παλαιότερη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός- όσο και ο Τζίγγερ μπούχτισαν να βάζουν εκατομμύρια ευρώ και να ξοδεύουν πολύτιμο χρόνο ενασχόλησης με τα κοινά των ομάδων τους και ως αντάλλαγμα να εισπράττουν την αχαριστία με ύβρεις και λοιδορίες προς το πρόσωπό τους από μεγάλη μερίδα αντιφρονούντων οπαδών του Θρύλου και του Τριφυλλιού αντιστοίχως.

Φαίνεται όμως ότι η εν λόγω ερμηνεία των εξελίξεων και... ανασχηματισμών στο ιδιοκτησιακό-διοικητικό σχήμα των ποδοσφαιρικών ομάδων-εταιρειών των δύο αιωνίων αντιπάλων δεν είναι αρκούντως πειστική για όλους. Συγκεκριμένα ορισμένοι «ανακάλυψαν» πίσω από τις κινήσεις αυτές την πρόθεση των κκ. Βαρδινογιάννη και Κόκκαλη να διεκδικήσουν προσεχώς μια από τις 3-4 άδειες για το διαδικτυακό Στοίχημα τις οποίες θα βγάλει σε δημοπρασία το Ελληνικό Δημόσιο.

Οπως ακούστηκε στην ποδοσφαιρική πιάτσα και όχι μόνο, οι δύο ισχυροί παράγοντες έσπευσαν να «ξεφορτωθούν» την ιδιοκτησία των αντίστοιχων ΠΑΕ παραμένοντας μέτοχοι μειοψηφίας (ο κ. Κόκκαλης κατέχει πλέον ποσοστό 15% της ερυθρόλευκης ΠΑΕ και ο κ. Βαρδινογιάννης θα μείνει με 29,71% εφόσον υλοποιηθεί τον ερχόμενο Μάιο η συμφωνηθείσα απόκτηση από τους κκ. Βγενόπουλο και Πατέρα του 25% της πράσινης ΠΑΕ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου), καθώς θα υπάρχει ασυμβίβαστο να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στο ιντερνετικό Στοίχημα όντας ταυτόχρονα μεγαλομέτοχοι αθλητικών ΑΕ.

Ωστόσο από την ισχύουσα νομοθεσία δεν προκύπτουν νομικά κωλύματα για την ενασχόληση των δύο παραγόντων επιχειρηματικά με το Στοίχημα. Αλλωστε ο κ. Κόκκαλης, όντας αφεντικό της Ιντραλότ, η οποία διοργάνωνε επί σειρά ετών το Πάμε Στοίχημα (πλέον αυτό διοργανώνεται από την ΟΠΑΠ ΑΕ που διατηρεί σύμβαση τεχνικής συνεργασίας με την Ιντραλότ) ήταν ταυτόχρονα και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και το μόνο κώλυμα που υπήρχε, ήταν ότι απαγορευόταν να μπουν στο κουπόνι του Στοιχήματος οι αγώνες της πειραϊκής ομάδας στις ελληνικές διοργανώσεις.

Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια δεν θέτει κανέναν περιοριστικό όρο για τους υποψήφιους να ιδρύσουν (νόμιμη) εταιρεία στοιχημάτων.  
Στο άρθρο 11 απλώς αναφέρεται ότι ως προς το διαδικτυακό Στοίχημα « τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις για τον φάκελο υποβολής υποψηφιότητας καθορίζει η ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή με την επωνυμία Επιτροπή Εποπτείας Παιχνιδιών ». 

Οταν λοιπόν καθοριστούν οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα δούμε αν θα προβλέπεται το περί ου ο λόγος (εικαζόμενο) ασυμβίβαστο, αλλά και όταν δρομολογηθεί η διαδικασία απόκτησης των σχετικών αδειών από τους ενδιαφερομένους θα μάθουμε τις διαθέσεις των δύο ισχυρών παραγόντων κκ. Βαρδινογιάννη και Κόκκαλη να παίξουν επιχειρηματικά ή όχι στο τερέν του ιντερνετικού Στοιχήματος. Τότε θα διαπιστώσουμε και το βάσιμο ή όχι για τις τωρινές προθέσεις και (επιχειρηματικές) σκοπιμότητες που τους αποδίδονται όσον αφορά τη μεταβίβαση των πλειοψηφικών μετοχικών πακέτων των ΠΑΕ Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός...

Δεν υπάρχουν σχόλια: