"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Αχμαντινετζαντ: «Ο καπιταλισμός ψυχορραγεί»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ Το «βέβαιο και επικείμενο» τέλος του καπιταλισμού προέβλεψε χθες ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, την αφιερωμένη στην καταπολέμηση της φτώχειας.  
«Τώρα που η παγκόσμια τάξη του καπιταλισμού,η υπεύθυνη για το διεθνές καθεστώς των διακρίσεων,και οι ηγεμονικές αντιλήψεις αντιμετωπίζουν την ήττα και πλησιάζουν στο τέλος τους,είναι ουσιώδες να υπάρξει μαζική συμμετοχή όλων με στόχο τον σεβασμό της δικαιοσύνης και τις ευημερούσες διεθνείς σχέσεις» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε, ότι « έχει έρθει ο καιρός για ένα νέο διεθνές οικονομικό σύστημα».

Αν και δεν υπήρξε επίσημη αποχώρηση των αντιπροσωπειών των χωρών της Δύσης, όπως είχε συμβεί σε προηγούμενες εμφανίσεις του ιρανού προέδρου στον ΟΗΕ, η αίθουσα στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη ήταν μισοάδεια. Δεν είναι σαφές αν αυτό συνέβη λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος για την ομιλία του ιρανού προέδρου ή λόγω της ώρας (ήταν 9.00 τοπική, χθες το πρωί). 

Αν και δεν πρότεινε κάποιο σαφές σύστημα εναλλακτικό του καπιταλισμού, ο κ. Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι « ο κόσμος έχει ανάγκη από ένα συνολικό και, φυσικά, δίκαιο και ανθρώπινο σύστημα,υπό το φως του οποίου να προστατεύονται τα δικαιώματα όλων και να διασφαλίζονται η ειρήνη και η ασφάλεια »

Ο πολιτικός ηγέτης του θεοκρατικού καθεστώτος της Τεχεράνης εξελίχθηκε σε «αγαπημένο παιδί» των μέσων ενημέρωσης στη Νέα Υόρκη. Τα τηλεοπτικά συνεργεία τον ακολουθούσαν σε κάθε του βήμα. Σε συνάντησή του με ιδιοκτήτες και διευθυντές αμερικανικών ΜΜΕ είπε: « Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ποτέ γνωρίσει ένα σοβαρό πόλεμο και δεν ήταν ποτέ νικηφόρες. Οι ΗΠΑ δεν καταλαβαίνουν με τι μοιάζει ένας πόλεμος. Οταν ένας πόλεμος ξεκινά, δεν γνωρίζει όρια ».

Ο ιρανός πρόεδρος επέκρινε εξάλλου τα δυτικά ΜΜΕ για τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» που εφαρμόζουν έναντι μιας Ιρανής και μιας Αμερικανίδας που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους τη θανατική ποινή. Ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ κατήγγειλε « τη σιωπή των μέσων ενημέρωσης » στην περίπτωση της Τερέζα Λιούις , της Αμερικανίδας που πάσχει από νοητική υστέρηση και η οποία έχει καταδικαστεί σε θάνατο για συνέργεια στη δολοφονία του άντρα της στην Πολιτεία της Βιρτζίνια, συγκρίνοντας την υπόθεση αυτή με εκείνη της Ιρανής Σακινέχ ΜοχαμαντίΑστιανί , η οποία έχει καταδικαστεί σε θάνατο διά λιθοβολισμού κατηγορούμενη για μοιχεία και συνέργεια στη δολοφονία του συζύγου της.

πηγη ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: