"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πώς να κρυφτείς απ' τα παιδιά

ΠΑΚΙΣΤΑΝ:  ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100.000 ΑΣΤΕΓΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 5 ΕΤΩΝ «ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ» ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ...

Η μικρούλα Χελέμα βυζαίνει το οστεώδες δαχτυλό της. Η μόνη «τροφή» που υπάρχει γι' αυτήν και τα άλλα 105.000 «νεκροζώντανα» παιδιά (φωτ. Ass. Press)

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ

Με τα μάτια ορθάνοιχτα μπροστά στην καταστροφή, τα περισσότερα δεν θα μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθός της.

Πάνω από 100.000 άστεγα παιδιά κάτω των 5 ετών κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα μετά τις πλημμύρες στο Πακιστάν, προειδοποιεί η UNICEF. Τουλάχιστον 18 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν συνολικά πληγεί. Οι μισοί έμειναν άστεγοι. Πολλοί στοιβάχτηκαν σε πρόχειρους καταυλισμούς. Υποσιτισμός, διάρροια και αφυδάτωση θερίζουν ανελέητα ζωές.

Η Σουχάνι Μπουγκλανί διώχνει τις μύγες μακριά από τις κορούλες της, καθώς η μία κοιμάται χωρίς να σαλεύει, ενώ η άλλη κάθεται δίπλα της με το βλέμμα καρφωμένο στην οροφή της σκηνής τους και την πρησμένη κοιλίτσα της να διακρίνεται κάτω τη λουλουδάτη μπλούζα της. Η νεογέννητη αδελφούλα τους πέθανε μέσα στην αποπνικτική αυτή ατμόσφαιρα, μόλις τεσσάρων ημερών, λίγο αφότου η οικογένεια υποχρεώθηκε να αναζητήσει καταφύγιο στον καταυλισμό μετά τις πλημμύρες που αφάνισαν μεγάλες περιοχές του Πακιστάν.

Χιλιάδες παιδιά, που ούτως ή άλλως υποσιτίζονταν στις φτωχές, αγροτικές περιοχές προτού έρθουν οι πλημμύρες, δίνουν τώρα μάχη να κρατηθούν στη ζωή, καθώς η διάρροια, αναπνευστικές παθήσεις και η ελονοσία χτυπάνε τα εξασθενημένα κορμάκια τους.

Οι γιατροί μέσα σε μία σκηνή με θερμοκρασία 38 βαθμών Κελσίου, που μυρίζει άσχημα και επιδεινώνει τα αναπνευστικά προβλήματα, έχουν προειδοποιήσει την Μπουγκλανί, όπως και άλλες μητέρες να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο νοσοκομείο γιατί αλλιώς θα πεθάνουν. Οι μητέρες απαντούν ότι χρειάζονται βοήθεια αλλά δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό χωρίς τη συγκατάθεση του συζύγου τους, ακόμη κι αν κινδυνεύουν τα παιδιά τους. «Περιμένω τον άντρα μου» λέει απεγνωσμένα η νέα γυναίκα, εξακολουθώντας να απομακρύνει τις μύγες. «Ερχεται!»

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της UNICEF, περίπου 105.000 παιδιά κάτω των 5 ετών κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, λόγω του ακραίου υποσιτισμού τους, στο διάστημα των τελευταίων έξι μηνών.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ έχει παράσχει βοήθεια σε περισσότερα από 4 εκατομμύρια άτομα από την αρχή της κρίσης.

Παγκόσμια Τράπεζα και Ηνωμένες Πολιτείες απευθύνουν έκκληση στο Πακιστάν να λάβει μέτρα για τη διασφάλιση δίκαιης και διαφανούς διανομής της βοήθειας.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι το Πακιστάν πρέπει να δρομολογήσει άμεσα μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν το δρόμο προς τη μη εξάρτηση από την ξένη βοήθεια και επανέλαβε ότι η διεθνής κοινότητα θα στηρίξει τις πακιστανικές προσπάθειες μεταρρύθμισης και ανοικοδόμησης.

Η Βρετανία ανακοίνωσε επιπλέον βοήθεια 70 εκατομμυρίων στερλινών στους πλημμυροπαθείς του Πακιστάν. 

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: