"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΡΑΒΙΝΟΣ ΓΙΟΣΕΦ: «Μακάρι όλους τους Παλαιστινίους να χτυπήσει πανούκλα...»

Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ

Το πόσο διχάζει την κοινωνία του Ισραήλ το ζήτημα του περίπου μισού εκατομμυρίου Εβραίων εποίκων σε Δυτική Οχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά και η κουλτούρα του μίσους που εξακολουθεί να προωθεί η Ακροδεξιά στη χώρα ανάγονται σε ζητήματα αιχμής, ενώ ήδη ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση μεθαύριο του Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Μαχμούντ Αμπάς στην Ουάσιγκτον, παραμονή της επίσημης έναρξης των άμεσων συνομιλιών Ισραηλινών-Παλαιστινίων στις 2 Σεπτεμβρίου.

Στο κήρυγμά του για το Σάββατο, ο 89χρονος ραβίνος Οβάντια Γιόσεφ, πνευματικός ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Shass, εξαπέλυσε μύδρους που μετέδωσε το Israeli Army Radio:  
«Μακάρι -είπε- όλοι αυτοί οι κακοί που μισούν το Ισραήλ, όπως ο Αμπού Μάζεν (ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς) και όλοι οι Παλαιστίνιοι, να εξαφανιστούν από τον κόσμο μας, να τους χτυπήσει η πανούκλα». 

Θα μπορούσε να είναι απλώς μια ακραία τοποθέτηση υπέργηρου κληρικού (είχε ζητήσει τον ολοκληρωτικό αφανισμό των Παλαιστινίων κατά τη δεύτερη ιντιφάντα), αλλά το Shass, το θρησκευτικό ορθόδοξο κόμμα των Σεφαραντίμ, ανήκει στην κυβέρνηση συνασπισμού του Νετανιάχου, διαθέτοντας 11 από τους συνολικά 120 βουλευτές της Κνέσετ, του ισραηλινού Κοινοβουλίου.  
Ο Νισίμ Ζέεβ, ένας από τους 11 βουλευτές, επιδίωξε με ραδιοφωνικές του δηλώσεις να τα μπαλώσει, λέγοντας ότι ο ραβίνος είχε χρησιμοποιήσει φράσεις από το Ταλμούδ για να εκφράσει την ευχή ο Θεός να καταστρέψει τους εχθρούς του Ισραήλ. 

Παράλληλα, πάνω από 60 Ισραηλινοί θεατρικοί καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ονομάτων όπως οι Γιόσι Πόλακ, Γιούσεφ Σουέιντ, Ανατ Γκοβ και Σάβιον Λίμπρεχτ, συνυπέγραψαν κείμενο όπου δηλώνουν ότι αρνούνται να εμφανιστούν σε εβραϊκούς οικισμούς εποίκων στη Δυτική Οχθη. Την αφορμή προσέφερε η αναγγελία ότι μεγάλη κτιριακή εγκατάσταση πολιτιστικού κέντρου στον οικισμό Αριελ (18.000 κάτοικοι) ολοκληρώθηκε και ανοίγει αρχές Νοεμβρίου. «Ο Αριελ βρίσκεται σε κατεχόμενο έδαφος και κανένας Ισραηλινός καλλιτέχνης δεν θα πρέπει να εμφανιστεί σε κατεχόμενα εδάφη ούτε στον Αριελ ούτε σε άλλο οικισμό, επειδή είναι αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο θεατρικός συγγραφέας Γιεχόσουα Σόμπολ. Ο Ρον Νάχμαν, δήμαρχος του Αριελ, τους κατηγόρησε ότι «αναμιγνύουν πολιτική και πολιτισμό». 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τούς συσχέτισε με τις διεθνείς εκδηλώσεις μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ. «Το τελευταίο που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι προσπάθειες μποϊκοτάζ εκ των έσω», είπε ο Νετανιάχου στο  υπουργικό του συμβούλιο.

(Πηγές: Associated Press,Reuters, Γαλλικό)

Δεν υπάρχουν σχόλια: