"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κάνε τούμπα βρε!

Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΤΕΝΑ

ΜΑΪΟΣ: Το υπουργείο Οικονομικών δίνει στη δημοσιότητα λίστες φοροφυγάδων γιατρών σε μια μοντέρνα εκδοχή διαπόμπευσης αλλά και λιντσαρίσματος για κερασάκι στο τέλος. Πολλοί από τους διαπομπευμένους τα αξίζουν όλα τα παραπάνω και το κερασάκι επίσης.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: Το ίδιο υπουργείο μάς ενημερώνει για την εκβιαστική περαίωση μιας δεκαετίας φορολογικών χρήσεων με λίγες εκατοντάδες ευρώ. Μια μεγαλειώδης τούμπα καταλήγει σε μια παχιά πατσαβούρα που σβήνει κάθε φοροδιαφυγή, κλοπή και ευτελισμό του κράτους την τελευταία δεκαετία. Πλέον το κερασάκι του φοροφυγά διακοσμεί το κοκτέιλ του καθώς το ρουφά αργά πλάι στην αδήλωτη πισίνα του (την καμουφλαρισμένη για να μην την πιάσουν οι δορυφόροι του ΣΔΟΕ…).  

Οσο για τους τίμιους που δεν έχουν λόγο να κάνουν περαίωση, αυτοί θα δεχθούν έλεγχο, δηλαδή οι εφοριακοί θα χάσουν χρόνο να ελέγχουν τους τίμιους και όχι τους παράνομους! 

Επιτρέπεται σε μια κυβέρνηση να κάνει τούμπες αν η κρίση εντείνεται; Φυσικά αλλά με μια μικρή εξαίρεση. Αν η τούμπα καταλήγει να υποθάλπει την κρίση (δεν νομίζει κανείς ότι του χρόνου οι αμνηστευθέντες φοροφυγάδες θα δηλώσουν τα πραγματικά εισοδήματά τους), τότε δεν είναι τούμπα. Είναι σπαγγάτο από εκείνα τα ζόρικα που ανοίγεις τα πόδια και μένεις στο έδαφος παγωμένος, ανίκανος να ξανασηκωθείς.  

Αν το γυμναστικό πρόγραμμα έχει τελειώσει, ανοίγεις τα χέρια και περιμένεις το χειροκρότημα. Αν όμως είσαι απλά στην αρχή, μάλλον την πάτησες και μαζί σου μια ολόκληρη χώρα, που περιφέρεται εδώ και καιρό με σκισμένο κολάν και χωρίς προπονητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: