"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Περαία μου, Περαία μου

Γράφει ο Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΕΤΡΑΔΗΣ

ΝΑ με συγχωρείτε, αλλά μ' αυτό που εδώ και μέρες βασανίζει τις ζωές των Ελλήνων και λέγεται περαίωση, έχω μερικές απορίες.

Η πιο βασική μου είναι η εξής: Αν ο ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους, δηλαδή οι εφορίες, δεν μπορούν -ή δεν θέλουν- να πιάσουν όλους αυτούς που έχουν διαφορές με το Δημόσιο, γιατί να πάνε οι εταιρείες και οι επαγγελματίες στο στόμα του λύκου;

Θέλω να πω ότι το κράτος, η κυβέρνηση, εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες, φωνάζει σε όλους τους τόνους ότι ο εφοριακός μηχανισμός υπολειτουργεί. Ποιος επαγγελματίας θα πάει να σκαλίσει την υπόθεσή του, τη στιγμή που έχει ακούσει από τα πιο έγκυρα χείλη ότι η υπόθεσή του, με τα σημερινά μέσα, είναι αδύνατο να ελεγχθεί.

Μα, θα μου πει ο καλά πληροφορημένος επαγγελματίας, η υπόθεσή του δεν θα σκαλιστεί. Θα κλείσει χωρίς να ανοίξει. Θα θαφτεί. Θα πεταχτεί στον Καιάδα. Χμμμ.

ΟΙ ΠΕΡΑΙΩΣΕΙΣ είναι μια παλιά πληγή των ελληνικών κυβερνήσεων. Οχι μόνο γιατί διαφθείρουν τον εργαζόμενο και την εταιρεία και τους προτρέπουν να μην πληρώνουν τους φόρους τους κανονικά, αφού θα γίνει στο μέλλον μια νέα περαίωση, αλλά και γιατί αφήνουν τις υποθέσεις και τους φακέλους των φορολογουμένων στους φοριαμούς. Που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να ξανανοίξουν από έναν εφοριακό ή μια ομάδα, για έλεγχο, ή από μια εγκύκλιο του υπουργείου, που έχει ανάγκη από πρόσθετα έσοδα, ή...

Ο κατάλογος των «ή» δεν έχει τέλος όταν απέναντί του είναι ένα Δημόσιο αφερέγγυο, μονίμως ψευδόμενο, προσβλητικό προς τους φορολογούμενούς του, που παγίως επιβραβεύει τους φοροφυγάδες και χαρατσώνει κάθε ειλικρινή φορολογούμενο.

ΟΙ ΚΑΤ' επάγγελμα φοροφυγάδες, που είναι δεκάδες χιλιάδες, ξέρουν καλύτερα από τον καθένα το μεγάλο μυστικό των εφοριών εδώ και χρόνια: Κάθε δήλωση που κατατίθεται δεν ελέγχεται. Θεωρείται ότι τα στοιχεία της είναι ακριβή ως έχουν!

Κάποιες περιπτώσεις ελέγχονται, και όχι πάντα με διαφανείς διαδικασίες. Ούτε ως προς τον τρόπο που επιλέγονται ούτε ως προς τον τρόπο που επιλύονται.

Πάνω σ' αυτή την πάγια τακτική πρέπει κανείς να προσθέσει για το τελευταίο 6μηνο τρεις άκρως επιβαρυντικούς παράγοντες:

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ κουτσούρεψε τα επιδόματα των υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και των εφοριακών, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι στις εφορίες να φωνάζουν μετά το Πάσχα, εις επήκοον όλων των παρισταμένων, ότι δεν πρόκειται να κάνουν τη δουλειά τους πια όπως πριν. (Ο γράφων είναι αυτήκοος μάρτυρας τέτοιων περιστατικών.)

Η κυβέρνηση έχει αφήσει ορφανές από διευθυντές κοντά δύο δεκάδες εφορίες, οι οποίες φυσικά δεν παράγουν το έργο που απαιτείται.

Η κυβέρνηση, με τις ρυθμίσεις που έφερε στο συνταξιοδοτικό, αλλά και τις περικοπές των εισοδημάτων, οδήγησε χιλιάδες φοβισμένους, με το δίκιο τους, εργαζόμενους να βγουν στη σύνταξη. Ανάμεσά τους, και αρκετοί υπάλληλοι στις εφορίες.

Σ' ΑΥΤΕΣ τις συνθήκες η ίδια η κυβέρνηση, αφοπλισμένη από ελεγκτικό φορολογικό μηχανισμό (τι να σου κάνει ο ολιγάριθμος ΣΔΟΕ) προσπαθεί με την περαίωση να κάνει ό,τι δεν μπορούν να κάνουν οι εφορίες.

Μπορεί να είναι νόμιμο. Αλλά, όπως ρωτούσε όταν ήταν στην αντιπολίτευση, είναι ηθικό; Και, κυρίως, είναι αποτελεσματικό;

Δεν υπάρχουν σχόλια: