"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο εφιάλτης στον δρόμο με τα υπερβακτήρια

ΒΟΣΤΩΝΗ Πριν από περίπου έναν μήνα η παγκόσμια ιατρική και όχι μόνο κοινότητα θορυβήθηκε στο άκουσμα της είδησης σχετικά με μια νέα οικογένεια «υπερβακτηρίων» τα οποία πρωτοεμφανίστηκαν στην Ινδία και ανθίστανται σχεδόν σε όλα τα υπάρχοντα αντιβιοτικά. Τώρα η πρώτη αυτή αναστάτωση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη: και αυτό διότι στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν  πρόσφατα στη Βοστώνη, επιδημιολόγοι ανέφεραν ότι τα επικίνδυνα ανθεκτικά βακτήρια εντοπίστηκαν το τελευταίο διάστημα σε άλλες 12 χώρες εκτός από την Ινδία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα υπερβακτήρια έχουν ήδη εντοπιστεί στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στην Αυστρία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στο Πακιστάν, στην Κένυα, στην Αυστραλία, στο Χονγκ Κονγκ και στην Ιαπωνία. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι από τα δείγματα βακτηρίων που απομονώθηκαν, τα περισσότερα είναι «ευάλωτα» το πολύ σε ένα ή δύο από τα υπάρχοντα αντιβιοτικά. Μάλιστα ένα εξ αυτών έδειχνε ανθεκτικότητα σε όλες τις αντιβιοτικές θεραπείες.

«Τα ανθεκτικά βακτήρια έχουν πιθανότατα εξαπλωθεί ήδη σε ολόκληρο τον κόσμο» ανέφερε ο Πατρίς Νορμάν, καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Νότιου Παρισιού κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Πώς όμως γίνονται κοινά βακτήρια ανθεκτικά σε όλα τα αντιβιοτικά; Ενοχο είναι ένα γονίδιο, το ΝDΜ-1, το οποίο τους επιτρέπει να παράγουν ένα ένζυμο-«εξολοθρευτή» των αντιβιοτικών θεραπειών. Μάλιστα το γονίδιο αυτό έχει την ικανότητα να μεταπηδά από ένα είδος βακτηρίου σε άλλο, γεγονός άκρως ανησυχητικό. Στο «στόχαστρό» του μπαίνουν, όπως δείχνουν τα στοιχεία, τα Gram-αρνητικά βακτήρια, που προκαλούν συχνά πολυανθεκτικές λοιμώξεις. Μέχρι στιγμής το γονίδιο έχει εντοπιστεί κυρίως σε βακτήρια Ε. coli (προκαλούν ουρολοιμώξεις) αλλά και σε βακτήρια Κlebsiella pneumoniae (προκαλούν πνευμονίες).

Το όλο θέμα ήλθε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα μέσω δημοσίευσης στην επιθεώρηση «Τhe Lancet». Οπως αναφερόταν στη δημοσίευση, βακτήρια με το ΝDΜ-1 έφθασαν στην Ευρώπη μέσω ασθενών που ταξίδεψαν στην Ινδία για πλαστικές επεμβάσεις.

πηγη ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: