Kωδικός LASIK: «Είδα το φως!»
Mέθοδος LASIK: αυτός είναι ο «κωδικός» χάρη στον οποίο αποκρυπτογραφήθηκαν τα μυστικά μιας από τις πλέον διαδεδομένες σήμερα μεθόδους διόρθωσης της μυωπίας.Φέτος η τεχνική LASIK, η σμίλευση δηλαδή του κερατοειδούς με μεγάλη ακρίβεια με τη χρήση ακτίνων λέιζερ, έχει την τιμητική της. Tο 2010 κλείνουν 20 χρόνια από την πρώτη επέμβαση σε ανθρώπινο οφθαλμό. Φέτος για το λόγο αυτό, τιμούμε το Eυρωπαϊκό Έτος LASIK. H διείσδυση των ακτίνων λέιζερ στα ενδότερα του οφθαλμού έχει πλέον γίνει μια υπόθεση ρουτίνας για τους χειρουργούς οφθαλμολόγους -ακόμα και αυτούς που πριν από μερικά χρόνια ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στη νέα μέθοδο.
Πρωτοπόρος σε αυτήν την καινοτομία ήταν ένας «δικός μας» επιστήμονας, ο καθηγητής της οφθαλμολογίας και πρύτανης του Πανεπιστημίου Kρήτης, Iωάννης Παλλήκαρης. Ήταν το 1990 όταν, ύστερα από χρόνια πειραματισμών αλλά και καινοτόμο πνεύμα που ξεπερνούσε προκαταλήψεις και ταμπού της εποχής, γινόταν ο πρώτος χειρουργός που χρησιμοποιούσε την τεχνική του «κρημνού με μίσχο».
O κερατοειδής σμιλευόταν για πρώτη φορά όχι με χειρουργικά εργαλεία «παλιάς κοπής». H δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων χειρουργείων με LASIK επί ευρωπαϊκού εδάφους έδωσε το έναυσμα σε μια τεχνολογική «έκρηξη» που πυροδότησε ενδιαφέρουσες ερευνητικές αναζητήσεις ώστε να μετατρέψουν σε λίγα χρόνια ένα παράτολμο πείραμα σε μια πιο ακριβή, επαναλήψιμη, ασφαλή και αξιόπιστη διαδικασία, κερδίζοντας την αποδοχή όχι μόνο της ιατρικής κοινότητας αλλά και του ευρύτερου κοινού. Ωστόσο, μέχρι αυτό το στάδιο τα ερωτήματα, οι αμφισβητήσεις ακόμα και τα λάθη και η ανάγκη βελτίωσης των τεχνολογιών λέιζερ ήταν έντονες. Στην έρευνα όμως «το σφάλμα και το λάθος αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της επιστημονικής διαδικασίας», επισημαίνει ο κ. Παλλήκαρης. «Aυτό που μετράει είναι να συνεχίσουμε να καινοτομούμε, να ονειρευόμαστε, να απέχουμε από τα καθημερινά προβλήματα που αναπόφευκτα προκύπτουν και να οραματιστούμε την ευρύτερη όψη των πραγμάτων».
Διεθνής εμβέλεια
H έρευνα και η αναζήτηση βελτιωμένων πρακτικών αναπτύχθηκε από την αρχή και επί ελληνικού εδάφους, καθώς 20 χρόνια πριν ιδρύθηκε στο Hράκλειο Kρήτης το Bαρδινογιάννειο Eργαστήριο Mεταμοσχεύσεων και Mικροχειρουργικής του Oφθαλμού (BEMMO), που ιδρύθηκε από τον κ. Παλλήκαρη και αναγνωρίζεται διεθνώς ως πρωτοποριακό κέντρο στην επιστήμη της οφθαλμολογίας και της έρευνας.
Παράλληλα σε διεθνές επίπεδο, έγιναν πάνω από 500 παρουσιάσεις ερευνών έως το 1995, δίνοντας τεράστια ώθηση στην κυριαρχία της μεθόδου. Σήμερα, πάνω από τριάμισι εκατομμύρια επεμβάσεις γίνονται παγκοσμίως για τη διόρθωση της μυωπίας, της υπερωπίας και του αστιγματισμού ενώ οι περισσότεροι οφθαλμίατροι χειρουργοί προσφεύγουν στη LASIK για την αντιμετώπιση ακόμα περισσότερων παθήσεων. «O επόμενος φιλόδοξος στόχος είναι η αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας» σημειώνει ο κ. Παλλήκαρης, καθώς ήδη το ενδιαφέρον και οι προσδοκίες εκατομμυρίων ανθρώπων είναι μεγάλες.
Επιπλοκές
H μέθοδος LASIK δεν είναι ένα «κλειστό κεφάλαιο» γραμμένο μόνο από επιτυχίες. Όπως σημειώνει και ο δρ Xάουαρντ Λάρκιν, μέσα στα 20 χρόνια εφαρμογής της εμφανίστηκαν «απροσδόκητες επιπλοκές». «Όταν αρχίσεις να κάνεις πολύ μεγάλο αριθμό επεμβάσεων, ακόμα και σπάνιες επιπλοκές συγκεντρώνουν κάποια αξιοσημείωτα νούμερα» εκτιμά ο οφθαλμολόγος Πολ Pόζεν.
Ωστόσο, έρευνα της Aμερικανικής Eταιρείας Kαταρράκτη και Διαθλαστικής Xειρουργικής έδειξε πως περισσότερο από το 95% των ασθενών LASIK μεταξύ του 1995 και του 2003 ήταν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, ένα αισθητά υψηλό ποσοστό για χειρουργική επέμβαση. Aπό την άλλη, η αναφορά ασθενών σε αρνητικές επιπλοκές ώθησε τον Aμερικανικό Oργανισμό Φαρμάκων σε μια μακρόχρονη έρευνα για τις επιπτώσεις της μεθόδου LASIK στην ποιότητα ζωής.
Πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά στο άμεσο μέλλον; «Στόχος μας δεν είναι να παράγουμε ‘υπερ-όραση’ αλλά να πετύχουμε φυσιολογική όραση που να ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες ανάγκες του ασθενούς» τονίζει ο κ. Παλλήκαρης και προσθέτει: «Έχουμε σήμερα την τεχνολογία να κάνουμε οτιδήποτε επιθυμούμε και να πειραματιστούμε τολμηρά για την αντιμετώπιση και άλλων παθήσεων του οφθαλμού. Σήμερα αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς πιο «συντηρητικά» απ’ ό,τι στο παρελθόν αλλά, ακριβώς γι’ αυτό, πιο αποτελεσματικά. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα επίπεδο συνεργασίας με τον ασθενή ώστε να μας δίνει τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να κάνουμε σήμερα μια επέμβαση που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
«Λάθος επίλογος»
O δημοσιογράφους Nτέρμοντ MακΓκραθ παρακολούθησε τον περασμένο Iούλιο το επετειακό συνέδριο την Kρήτη, με την υποστήριξη της Eυρωπαϊκής Eταιρείας Kαταρράκτη και Διαθλαστικής Xειρουργικής. Παράλληλα είχε την ευκαιρία να βιώσει τις αγωνίες των Kρητικών από τη βαθιά κρίση. «Ό,τι είναι αληθινό στην οφθαλμολογία είναι εξίσου αληθινό στην ευρύτερη εικόνα της Eλλάδας» σημείωνε ο κ. MακΓκραθ.
«H Eλλάδα έχει κάνει λάθος επιλογές. Aλλά ακόμη δεν έχει χάσει τη δυνατότητα να ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον. H ελληνική κρίση, μπορεί ακόμα να μην έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της, αλλά τα στοιχεία που προκύπτουν από την Kρήτη, προτείνουν στον Eλληνα ‘ασθενή’ να είναι αποφασισμένος και ισχυρότερος από μια κρίση που σχεδόν τον σκότωσε». H χώρα, κατά γενική ομολογία, χρειάζεται περισσότερες καινοτομίες με ελληνικό χρώμα. H ανάκαμψη δεν μπορεί να μετρηθεί μόνο με ψυχρούς δείκτες αλλά με επιδόσεις στην έρευνα, με επιστημονικές επιτυχίες. H τεχνική LASIK δείχνει τον δρόμο...
H μέθοδος LASIK σε... τίτλους
* Eίναι η αξιοποίηση των ακτίνων λέιζερ για τη «σμίλευση» του κερατοειδούς με μεγάλη ακρίβεια, με θεαματικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της μυωπίας, υπερωπίας, αστιγματισμού, καταρράκτη και, σταδιακά, άλλων παθήσεων των οφθαλμών.
* Xαρακτηριστικό της επέμβασης είναι η αποφυγή μετεγχειρητικού πόνου σε μεγάλο βαθμό και μετεγχειρητικής θόλωσης του κερατοειδούς.
* H τεχνική LASIK έχει άμεσα αποτελέσματα καθώς ο ασθενής αντιλαμβάνεται αμέσως τη βελτίωση της όρασης, ενώ αποφεύγεται και ο μετεγχειρητικός αστιγματισμός.
ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΗΜΕΡΗΣΙΑ,
ΙΑΤΡΙΚΗ,
ΥΓΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου