"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τουρκία σε ρυθμούς... Κίνας

Σινικούς ρυθμούς ανάπτυξης «έπιασε» η τουρκική οικονομία.

Καταγράφοντας στο δεύτερο τρίμηνο αύξηση του ΑΕΠ της 10,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, η Τουρκία μπαίνει, δίπλα στην Κίνα, επικεφαλής των αναδυόμενων χωρών σε ό,τι αφορά τους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας, ο υψηλός αναπτυξιακός ρυθμός του β΄ τριμήνου έρχεται μετά από ένα πρώτο τρίμηνο εξίσου υψηλό, αφού στα τέλη του περασμένου Μαρτίου η τουρκική οικονομία κάλπαζε με ρυθμό 11,7% σε ετήσια βάση. Το 2009 είχε συρρικνωθεί σχεδόν κατά 5% σε σύγκριση με το 2008. Η εφετινή ανάκαμψη είναι δυναμικότερη από τις προσδοκίες των αναλυτών του Βloomberg και του Reuters, που προέβλεπαν μια ετήσια ανάπτυξη β΄ τριμήνου γύρω στο 9,0%.

Σε τριμηνιαία βάση, η ανάπτυξη του β΄ τριμήνου ήταν 3,7% με εποχική διόρθωση, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. «Ο εντυπωσιακός αριθμός είναι αυτό το 3,7% της αύξησης από τρίμηνο σε τρίμηνο, που έρχεται ύστερα από ένα αναθεωρημένο αντίστοιχο 0,4% στο πρώτο τρίμηνο»γιατί « σημαίνει ότι βρισκόμαστε πλέον στα επίπεδα που ήμασταν πριν από την κρίση της Lehman Βrothers».   είπε ο Ινάν Ντεμίρ, επικεφαλής οικονομολόγος της Finansbank στην Κωνσταντινούπολη,
Πράγματι, η παραγωγή του τριμήνου, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, ξαναέπιασε και ξεπέρασε τα προηγούμενα ανώτερα επίπεδα που είχαν καταγραφεί στους τρεις πρώτους μήνες του 2008. «Επομένως η τουρκική οικονομία ενδέχεται να καταγράψει διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τα φαβορί της αγοράς, δηλαδή την Πολωνία και τη Ρωσία» παρατήρησε ο αναλυτής της RΒS Τιμ Ας, σε σημείωμα προς τους πελάτες του.

Η αυξανόμενη εγχώρια κατανάλωση ήταν αυτή που στήριξε τις εταιρείες και τα κέρδη τους και αντιστάθμισε την αδυναμία της ζήτησης στις κυριότερες εξαγωγικές αγορές της Τουρκίας. Για παράδειγμα, η Ford Οtomotiv Sanayi, που είναι η τοπική θυγατρική της Ford Μotor, προέβλεψε στις 20 Αυγούστου ότι οι πωλήσεις της εφέτος θα είναι κατά 5,7% υψηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι από τις αρχικώς αναμενόμενες. Νωρίτερα είχε ανακοινώσει αύξηση της κερδοφορίας της εταιρείας κατά 47% το δεύτερο τρίμηνο του έτους συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. Εξάλλου, οι χορηγήσεις τραπεζικών δανείων για αυτοκίνητα, σπίτια και για άλλες αγορές αυξάνονται σταθερά από εβδομάδα σε εβδομάδα από τον Ιανουάριο, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη έπιασε τα υψηλότερα επίπεδα διετίας κατά το δεύτερο τρίμηνο.

«Εφέτος θα καταγραφεί ισχυρή ανάπτυξη, έστω και αν ο ρυθμός της επιβραδυνθεί σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα στο δεύτερο μισό της χρονιάς» είχε εξηγήσει στο Βloomberg πριν από τις τελευταίες ανακοινώσεις ο Σενγκούλ Νταγντεβιρέν , επικεφαλής οικονομολόγος της ΙΝG Βank, γιατί «είναι η εγχώρια ζήτηση αυτή που καθορίζει τους ρυθμούς». 

Η συνολική εφετινή ανάπτυξη της Τουρκίας αναμένεται να διαμορφωθεί σε επίπεδα ίσως και άνω του 6% (6,1% προβλέπει το ΔΝΤ και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναθεωρήσει τη δική της επίσημη πρόγνωση 3,5%, που μοιάζει πλέον πολύ μετριοπαθής). Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, η οικονομία ασφαλώς θα επιβραδυνθεί στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αλλά εύκολα θα πιάσει το 6% ετησίως. Και ο υπουργός Βιομηχανίας Νιχάτ Εργούν εκτιμά ότι θα μπορούσε να φθάσει και έως το 7%, πιθανότητα που συμμερίζεται και ο Χαλούκ Μπουρουμτσκτσί, αναλυτής της Fortis.

Παρά την οικονομική αναθέρμανση, η νομισματική πολιτική της Τουρκίας δεν αναμένεται να μεταβληθεί. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας έχει ανακοινώσει, άλλωστε, ότι θα αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα έως το 2011, γιατί θεωρεί ότι η Τουρκία παραμένει ευάλωτη στα εξωτερικά οικονομικά σοκ και στις αυξομειώσεις της συγκυρίας στις ΗΠΑ και στη ζώνη του ευρώ. Η Αγκυρα πάντως ξεπέρασε την παγκόσμια οικονομική κρίση χωρίς να καταφύγει σε «διασώσεις» τραπεζών. Επίσης εφέτος ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν διέκοψε το πρόγραμμα δανειοδότησης από το ΔΝΤ, εξηγώντας ότι η χώρα μπορεί πλέον να εκπληρώνει χωρίς εξωτερική βοήθεια τις δανειακές της ανάγκες.

πηγη ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: