"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ερντογαν στο BBC: «Δεν έχω κρυφή ισλαμική ατζέντα»

Απο τη ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ

Αστραψε και βρόντηξε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο βρετανικό δίκτυο BBC, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «μαύρη προπαγάνδα και παραπληροφόρηση», τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις - το πιο κρίσιμο στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Κλιμακώνοντας ακόμα περισσότερο την πολιτική αντιπαράθεση στη γείτονα, ο Ερντογάν καταφέρθηκε κατά των αντιπάλων του δηλώνοντας στο βρετανικό δίκτυο ότι η προπαγάνδα εξαπατά τους πολίτες.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει παραπληροφόρηση και μαύρη προπαγάνδα ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι προσωπικό μου σχέδιο ή σχέδιο του κόμματός μου. Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι», είπε και πρόσθεσε ότι ο μεταρρυθμίσεις θα κάνουν το Σύνταγμα πιο δημοκρατικό.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι στα επτάμισι χρόνια επιτυχούς διακυβέρνησής του, ποτέ δεν έγιναν διακρίσεις μεταξύ των κοσμικών και μη κοσμικών Τούρκων.

Την ίδια ώρα, οι δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα της Κυριακής έχουν αποκλίσεις 6 μονάδων, με την ευνοϊκότερη για την υπερψήφιση των μεταρρυθμίσεων τους να υπολογίζεται στο 57% και τη δυσμενέστερη να προβλέπει οριακό «ναι» με 51%.

Οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις αφορούν σε αλλαγές στο δικαστικό σύστημα. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προωθεί αλλαγές που θα της δώσουν μεγαλύτερη εξουσία στον διορισμό των ανώτερων δικαστών.

Ο Ερντογάν που τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχει «οργώσει» τη χώρα, προσπαθώντας να εξασφαλίσει τη θετική ψήφο Τούρκων πολιτών, εν όψει του δημοψηφίσματος, κατηγορείται ότι πίσω από τις μεταρρυθμίσεις έχει «κρυφή ατζέντα» των ισλαμιστικών καταβολών του κόμματός του.

Στη συνέντευξη στο BBC, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι το κόμμα του δεν είναι ισλαμικό και επισημαίνει ότι «ποτέ δεν αναμειγνύουμε τη θρησκεία με την πολιτική. Στις δυτικές κοινωνίες υπάρχουν Χριστιανοδημοκράτες. Ομως δεν αποδεχόμαστε να μας αποκαλούν μουσουλμανο-δημοκράτες. Είμαστε ένα συντηρητικό, δημοκρατικό κόμμα».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ερντογάν υποστηρίζει πως η Τουρκία δεν διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στη Μέση Ανατολή αλλά μόνο τη συμβολή στην επίτευξη της σταθερότητας στην περιοχή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε κρυφή ατζέντα».

«Δεν επιδιώκουμε να αρπάξουμε έναν ρόλο για εμάς, ώστε η Τουρκία να συζητιέται περισσότερο στην περιοχή. Φιλοδοξία μας είναι να επιτύχουμε την περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε.

Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν έχει συγκρουστεί πολλές φορές με τη Δικαιοσύνη, η οποία βλέπει τον εαυτό της ως φύλακα των κοσμικών αξιών της χώρας.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: