"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Μας πέρασαν ΝΑΜΙΜΠΙΑ, ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑ και ΡΟΥΑΝΤΑ (!!!) στην ανταγωνιστικότητα

Του Δημήτρη Διαμαντίδη

«Βυθίστηκαν» οι επιδόσεις της Ελλάδας στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας, καθώς η χώρα μας σύμφωνα με τη φετινή κατάταξη του World Economic Forum «προσγειώνεται ανώμαλα» στην 83η θέση, έναντι της 71ης, που κατείχε πέρσι. Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατάταξη του World Economic Forum, καθώς συγκεντρώνει τη χαμηλότερη βαθμολογία μεταξύ όλων των εταίρων της σε θέματα ανταγωνιστικότητας. Ακόμη έπεται και σε σχέση με χώρες, όπως το Ελ Σαλβαδόρ, η Ρουάντα, τα Σκόπια, η Μποτσουάνα και η Ναμίμπια, ενώ συνολικά η κατάταξη περιλαμβάνει 139 χώρες διεθνώς.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη του World Economic Forum, η πτώση της Ελλάδας στην ανταγωνιστικότητα είναι απόρροια της εκτεταμένης αναθεώρησης επί τα χείρω των δημοσιονομικών μεγεθών της και της τεράστιας κρίσης χρέους, που αντιμετωπίζει η χώρα. Ενδεικτικό είναι ότι στην υπομέτρηση των συνθηκών του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, η Ελλάδα από την 103η θέση πέρσι, φέτος υποχωρεί και φτάνει στην 123η θέση. Ακόμη η κατάταξη της χώρας είναι χειρότερη κατά 10 θέσεις (είναι πλέον 93η) στο κομμάτι της λήψης και εφαρμογής μέτρων για την ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής αγοράς.

Δημόσιο
Σύμφωνα με τη μελέτη, εάν ληφθεί υπόψη η πρόσφατη μεγάλη αναστάτωση για την πορεία της οικονομίας της Ελλάδας, δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη πως η αξιολόγηση των δημόσιων φορέων και του κράτους (αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, διαφθορά κ.ά.), υποχωρεί, σε σχέση με πέρσι και έτσι πλέον είναι 82η διεθνώς.

Ένα ακόμη σημαντικό πεδίο προβληματισμού για τη χώρα μας είναι η αναποτελεσματική αγορά εργασίας, η οποία δυσκολεύει την έξοδο της χώρας από την κρίση. Πάντως, η μελέτη επισημαίνει τη σημασία των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Επιπλέον, το World Economic Forum προβάλλει πως στην προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας να ανακάμψει, η χώρα μπορεί να στηριχθεί στο επαρκώς καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της, που μπορεί να υιοθετήσει τις νέες τεχνολογίες και να συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Συνολικά η κατάταξη της Ελλάδας σε σχέση με τους 12 υπό εξέταση τομείς είναι η ακόλουθη: 
Στους θεσμούς 84η, 
στις υποδομές 42η, 
στο μακροοικονομικό περιβάλλον 123η, 
στην υγεία και το εκπαιδευτικό σύστημα 40ή, 
στην ανώτερη εκπαίδευση και κατάρτιση 42η, 
στην αποδοτικότητα των αγορών αγαθών 94η, 
στην εξέλιξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς 93η, 
στην τεχνολογική ετοιμότητα 46η, 
στο μέγεθος αγοράς 39η, 
στην εξειδίκευση των επιχειρήσεων 74η 
και στην καινοτομία 79η.

Ελβετία
Πρώτη χώρα σε ανταγωνιστικότητα στον κόσμο παραμένει και φέτος η Ελβετία, σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ στη δεύτερη θέση από την τέταρτη πέρσι ανέβηκε η Σουηδία, εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ που έπεσαν φέτος στην τέταρτη θέση. Η Σιγκαπούρη παρέμεινε 3η, ενώ η Γερμανία ανέβηκε στην 5η θέση (από 6η πέρσι). Η μελέτη σημειώνει τις πολύ υψηλές επιδόσεις των σκανδιναβικών χωρών, καθώς, εκτός από τη Σουηδία, στην πρώτη 20άδα βρίσκονται και η Φινλανδία (7η), η Δανία (9η από 5η πέρυσι) και η Νορβηγία (14η). Βελτίωση παρουσίασε και η Κίνα, η οποία ανέβηκε δύο σκαλοπάτια στην 27η θέση. Επίσης, πολλές χώρες από την περιοχή της Μέσης Ανατολής -κυρίως του Περσικού Κόλπου- και της Βόρειας Αφρικής βρίσκονται στην πρώτη 50άδα.

Προκλήσεις
Για τις χώρες της Ε.Ε., η μελέτη διαπιστώνει ότι, αν και έχουν επιμέρους διαφορές στα προβλήματα, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, όπως την αύξηση της ευελιξίας των αγορών, τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ενισχύει περισσότερο την καινοτομία και τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση των αγορών.  
Να σημειωθεί τέλος, ότι η βαθμολογήση των χωρών πραγματοποιείται με βάση τα στοιχεία, που αφορούν 12 τομείς της οικονομίας και γενικότερα της κοινωνίας, καθώς και με βάση συνεντεύξεις με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου κάθε χώρας, οι οποίοι δίνουν την εκτίμησή τους για το επιχειρηματικό περιβάλλον.

πηγη ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: