"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ναι… εις θάνατον το 24χρονο ανθρωποειδές…

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Σε άλλες σελίδες θα διαβάσετε έναν ακόμα προβληματισμό για τη θανατική ποινή, με αφορμή το ρεπορτάζ για τον πόνο που προκαλεί στους πραγματικούς (γιατί υπάρχουν και τυπικοί…) γονιούς η απώλεια ενός παιδιού.

Από την αρχή της παρουσίας του ανθρώπου υπήρχε η κακή και η καλή πλευρά. Το έγκλημα. Η κλεψιά. Από το μήλο της Εύας στη δολοφονία του Αβελ.

Τα προβλήματα ήταν πάντα το πρόσχημα μιας άδειας ψυχής.  

Υπήρξαν από τα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας άνθρωποι ζάπλουτοι που δεν ενδιαφέρονταν και δεν θυμούνταν πόσα και ποια παιδιά γέννησαν και είχαν… Υπήρχαν ζάπλουτοι που ανησυχούσαν για την πορεία μιας ημέρας στο Χρηματιστήριο και όχι γιατί εκείνη τη μέρα ψυχορραγούσε το παιδί τους.

Υπήρχαν φτωχοί που ανησυχούσαν για την υγεία και την απώλεια ενός κοπαδιού ή λίγων κατσικιών και όχι ενός από τα παιδιά που γεννούσαν «για να ζήσει κάποιο και να τους αναλάβει στα γεράματα».

Υπήρξαν πλούσιοι που διέλυσαν ολόκληρες οικονομικές αυτοκρατορίες για να ακολουθήσουν σε έναν άλλο δρόμο ένα από τα παιδιά τους.

Υπήρξαν φτωχοί που μπήκαν στα έγκατα της γης και πέθαναν εκεί για να στείλουν το τελευταίο κομμάτι ψωμί σε ένα από τα παιδιά τους κι ας είχαν τα άλλα τους παιδιά πολλά.

Υπήρξαν και υπάρχουν γονιοί που αναλαμβάνουν τις ευθύνες έναντι των παιδιών για έναν απλό λόγο. Κανείς γονιός δεν μπορεί να παρουσιάσει αίτηση που να την έχει κάνει το παιδί του και να του ζητεί να το… φέρει στον κόσμο. ΟΛΑ ήρθαν στον κόσμο χωρίς να ερωτηθούν. Εκατομμύρια είναι αυτά που έχουν πει στους γονιούς τους «παναθεμάστε που με γεννήσατε». Και οι αιτίες είναι πολλές.

Η κακή πλευρά του ανθρώπου, λοιπόν, είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση και απλώς εκδηλώνεται με τη συνδρομή εξωτερικών παραγόντων.

Ο καλοκάγαθος άνθρωπος θα πεθάνει από ανέχεια και δεν θα διανοηθεί να κλέψει.

Ο καλός Σαμαρείτης έχει το νου του να βοηθήσει συνανθρώπους και όχι να πλουτίσει από το δέρμα συνανθρώπων με αντάλλαγμα να τους βοηθήσει.

Οι επιστήμονες αποφαίνονται ότι ο παιδόφιλος είναι ασθενής, ο παιδεραστής είναι εγκληματίας. Η μεταχείρισή τους, όμως, είναι ίδια στα δικαστήρια και κανείς δεν πολυασχολείται, αφού το βιασμένο 6χρονο και οι γονείς του δεν έχουν τον παραμικρό λόγο να μάθουν αν ο θύτης λέγεται Παπατρεχόπουλος, Γυρευόπουλος, Παιδόφιλος ή Παιδεραστής. Το κακό έγινε και γίνεται και από τον έναν και από τον άλλο και η κοινή γνώμη καθόλου δεν θα «μαλακώσει», αν μάθει ότι τελικά ήταν παιδόφιλος και όχι παιδεραστής.

Οι σκέψεις για γονείς και αποτέλεσμα μιας δράσης για το κοινωνικό σύνολο μας ήρθαν για δυο λόγους.

Καθώς ακούγαμε τον νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Παπουτσή, να λέει ότι προέχει η ασφάλεια των πολιτών και της κοινωνίας.

Καθώς μαθαίναμε ότι συνελήφθη ένας 24χρονος που κατηγορείται ότι ήδη πρόλαβε και δολοφόνησε εκτελώντας και συμβόλαια 11 ανθρώπους, ενώ ευθύνεται και για πολλές ακόμα απόπειρες. Μια μηχανή κακού.

Κάποιοι γονείς τον γέννησαν. Για τη δράση του δεν θα έχουν την παραμικρή κύρωση. Διότι, θα μας πουν έτσι γεννήθηκε από τη φύση και το Θεό, τι φταίει;

Στο ανθρωπόμορφο δεν θα επιβληθεί η μόνη δίκαιη ποινή, δηλαδή 6-7 και 8 φορές εις θάνατον. Γιατί και δεν προβλέπεται πια τέτοια ποινή και στο κάτω-κάτω «κάποιες άθλιες συνθήκες τον οδήγησαν στην παραβατική συμπεριφορά και αυτές πρέπει να διορθωθούν, ώστε να γίνεται πρόληψη».

Ναι, η θανατική ποινή πρέπει να επανέλθει και ταχύτατα για περιπτώσεις που υπάρχουν ομολογίες και αδιάσειστα στοιχεία, για ακραίες περιπτώσεις, όπως αυτού του ανθρωπόμορφου 24χρονου... 

Και στους γονείς του μια γερή ποινή θα είχε καλό προληπτικό αποτέλεσμα. Αν δρούσαν κάποια στιγμή γι’ αυτό που γέννησαν, ίσως να το σταματούσαν στους 2-3 φόνους και να μην έκλειναν και άλλα σπίτια…

ΠΗΓΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: