Σηκώνει... Αγκυρα
Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
Η Αγκυρα προσδοκά μια «επανεξέταση» της ενταξιακής πορείας της στην Ε.Ε., με πρώτο σταθμό τη διυπουργική συνάντηση Ε.Ε.-Τουρκίας στις 13 Ιουλίου, με τη συμμετοχή της νέας υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κάθριν Αστον. Η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί να αναθερμάνει την ατμόσφαιρα με την Ε.Ε. και να μειώσει τις αρνητικές εντυπώσεις για την τουρκική κοινή γνώμη.
Η συνυποψήφια Κροατία όχι μόνον ολοκλήρωσε την ενταξιακή διαδικασία των 35 κεφαλαίων, αλλά πρόκειται να καταστεί πλήρες μέλος της Ε.Ε. κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο 2012. Επιπροσθέτως η Ισλανδία, που υπέβαλε αίτημα μόλις το 2009, ήδη ανοίγει τις ενταξιακές διαδικασίες.
Αντιθέτως η Τουρκία έχει ανοίξει μόνον τα 13 κεφάλαια από τα 35, έχει κλείσει μόνον ένα, 18 κεφάλαια παραμένουν παγωμένα, εκ των οποίων τα 8 λόγω της άρνησης της Τουρκίας να υπογράψει το Πρωτόκολλο που αφορά την Κύπρο.
Μόλις την 30ή Ιουνίου, τελευταία ημέρα της ισπανικής προεδρίας, άνοιξε με ταχύτατες, μέχρι σημείου παρατυπίας, διαδικασίες το κεφάλαιο «Των Τροφίμων» με την Ε.Ε., χωρίς καμία αντίσταση από την πλευρά της Ελλάδας και κυρίως χωρίς καμία αντίσταση και αντάλλαγμα από τη Λευκωσία, καθώς το θέμα του «ελεύθερου εμπορίου με τα κατεχόμενα» έχει ήδη φτάσει στο Ευρωκοινοβούλιο, περιμένοντας την σχετική συζήτηση και απόφαση για τον «Κανονισμό».
Οι τούρκοι αξιωματούχοι (Νταβούτογλου και Μπαγίς) καλλιεργούν ήδη κλίμα αισιοδοξίας για την περαιτέρω πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υπολογίζοντας ιδιαιτέρως στην απελευθέρωση της βίζας (Visa waiver), που επιθυμούν να λάβουν το ταχύτερο δυνατόν, ενώ θεωρούν ότι είναι έτοιμο το πλαίσιο της συμφωνίας επανεισδοχής, που έχει διαπραγματευθεί η Αγκυρα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Προσβλέπουν ήδη στην «ευνοϊκή» βελγική προεδρία, αλλά και στην ακόμα ευνοϊκότερη επόμενη προεδρία της Ουγγαρίας, προσδοκώντας το άνοιγμα ακόμα τεσσάρων κεφαλαίων το προσεχές διάστημα.
Σύμπτωση ή όχι, μόλις την περασμένη Πέμπτη και ο αμερικανός πρόεδρος και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξαν σε συνεντεύξεις τους την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Ο Μπ. Ομπάμα, στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντε λα Σέρα» επανέλαβε ότι «θα ήταν σοφό» για τους Ευρωπαίους να κάνουν την Τουρκία πλήρες μέλος, ενώ ο κ. Βεστερβέλε υποστήριξε στη γερμανική «Ντι Ζέιτ» ότι «εμείς οι Γερμανοί πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στην Τουρκία, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παγκόσμια στρατηγική αλλάζει δραματικά...»
Παραλλήλως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Α. Ρασμούνσεν δήλωσε και αυτός σε δανέζικη εφημερίδα ότι η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει μια σειρά σοβαρών βημάτων για να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Τουρκία.
Αν όλος αυτός ο αριθμός φρέσκων δηλώσεων υπέρ της Τουρκίας θεωρηθεί «αποσπασματικός» ή και «τυχαίος», δεν μπορεί να εκτιμηθεί ως «τυχαία» η ανεκτικότητα της Αθήνας και η υποχωρητικότητα της Λευκωσίας.
Η Κύπρος δεν φέρει αυτή τη στιγμή εμπόδια στην Αγκυρα, επιθυμώντας δι' αυτού του τρόπου να ξεπεράσει τις συμπληγάδες του Κανονισμού απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα, που εισήχθη στην ημερήσια διάταξη πέρυσι το Δεκέμβριο, από αμέλεια, αλλά πάντως με ευθύνη και της Αθήνας και της Λευκωσίας .
Η Αγκυρα έχει δείξει ότι εργάζεται συστηματικά για να εισάγει την απελευθέρωση του απευθείας εμπορίου των κατεχόμενων με την Ε.Ε., που θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της επίλυσης του προβλήματος. Επαναφέρει προς τούτο συστηματικώς την παλιά πρότασή της για άνοιγμα των τουρκικών λιμένων και αεροδρομίων της στη Λευκωσία με αντάλλαγμα την πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους μέσω του απευθείας εμπορίου.
Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι, σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, ο πρόεδρος Χριστόφιας κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον τούρκο διαπραγματευτή Ε. Μπαγίς φέρεται να υποστήριξε ότι αν η Αγκυρα επιτρέψει την επιστροφή της Αμμοχώστου, τότε η Λευκωσία θα επέτρεπε το «ξεπάγωμα» ορισμένων διαπραγματευτικών κεφαλαίων.
Η αντίδραση ήρθε από την Αγκυρα, που υποστήριξε ότι ο Δ. Χριστόφιας πρέπει να υποβάλει τις σχετικές προτάσεις του στον συνομιλητή του Ντ. Ερογλου και όχι στην Αγκυρα που δεν διαπραγματεύεται.
πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ετικέτες
ΑΔΑΜ,
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΠΟΨΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου