Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ, πάνω από 450 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται άμεσα από ψυχικές διαταραχές, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν σε ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων, οι κυβερνήσεις ξοδεύουν λιγότερο από το 2% των εθνικών προϋπολογισμών για την αντιμετώπιση ψυχικών νόσων.
Σύμφωνα με τον δρα Σεκάρ Σαξένα του Τμήματος Ψυχικής Υγείας του ΠΟΥ, η κατάθλιψη είναι μια «αθόρυβη επιδημία», αφού, ενώ μπορεί να διαγνωσθεί εύκολα, υπάρχει ο κίνδυνος «να πλήττει όλο και περισσότερους ανθρώπους, την ίδια στιγμή που άλλες ασθένειες αντιμετωπίζονται και καταπολεμούνται».
Ο Σαξένα εξήγησε ότι η κατάθλιψη είναι πιο συνηθισμένη από κάποιες άλλες ασθένειες που είναι ο φόβος και ο τρόμος των σύγχρονων κοινωνιών, όπως ο καρκίνος και το AIDS. Η ραγδαία εξάπλωση της κατάθλιψης θα αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα για τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες διαθέτουν λιγότερους πόρους για την αντιμετώπισή της.
«Εχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι οι φτωχότερες χώρες έχουν περισσότερα κρούσματα κατάθλιψης σε σύγκριση με τις πλουσιότερες και ακόμα ότι οι φτωχοί άνθρωποι στις πλούσιες χώρες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη συγκριτικά με τους πλουσιότερους», εξήγησε ο Σαξένα και πρoσέθεσε ότι, παρ όλα αυτά οι πλούσιες χώρες διοχετεύουν 200 φορές περισσότερους πόρους στον τομέα της ψυχικής υγείας απ ό,τι οι φτωχές.
Το κόστος
Ο καθηγητής επιδημιολογικής ψυχιατρικής στο «Κings College» του Λονδίνου, Μάρτιν Πρινς, υπολόγισε το κόστος της κατάθλιψης που επιβαρύνει τη Βρετανία σε 13 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως ή αλλιώς το 1% του ΑΕΠ. Ο δρ Σαξένα δήλωσε ότι η στάση της κοινωνίας απέναντι στην κατάθλιψη πρέπει να αλλάξει, αφού «αποτελεί μια ασθένεια όπως οι άλλες και οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα να λάβουν τη σωστή καθοδήγηση και θεραπεία από το υγειονομικό σύστημα που φροντίζει και για τις υπόλοιπες ασθένειες».
Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
Οι μισές από τις ψυχικές διαταραχές εμφανίζονται πριν από την ηλικία των 14 ετών,20% των παιδιών και εφήβων παγκοσμίως εκτιμάται ότι έχουν ψυχικά προβλήματα ή διαταραχές.
Οι περισσότερες χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος διαθέτουν μόλις έναν παιδοψυχίατρο για κάθε 1 με 4 εκατομμύρια ανθρώπους.
Περίπου 800.000 άνθρωποι κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας κάθε χρόνο στον κόσμο, 86% των οποίων βρίσκονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που αυτοκτονούν είναι ηλικίας 15 έως 44 ετών.
Τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονίας απαντώνται στους άνδρες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου