"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Φτώχια


Του Δημήτρη Μητρόπουλου


ΤΑ ΠΟΛΛΑ λόγια είναι φτώχεια. Δύο λέξεις φθάνουν- και τις προσφέρει απλόχερα η Ιστορία. «Κύριοι, επτωχεύσαμεν!».

ΔΩΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ τώρα, από τότε που ανέλαβε αρχηγός της Ν.Δ., ο Κώστας Καραμανλής έχει πολιτευθεί ως δημαγωγός. Ως αντιπολιτευόμενος επέλεξε μια τραχύτητα πολιτικής που δημιούργησε το δημόσιο περιβάλλον, το οποίο υποτίθεται πως τώρα τον ενοχλεί. Ως Πρωθυπουργός δεν είχε ποτέ το στοιχειώδες θάρρος να πάρει μια απόφαση της προκοπής.

ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ μαίνεται η οικονομική κρίση. Από πέρσι τον Σεπτέμβριο που «έπεσε» η Λίμαν Μπράδερς στη Νέα Υόρκη. Σιγά που ήρθε τώρα στη χώρα μας! Ακόμη χειρότερα: τι εμπόδισε τον Καραμανλή έναν χρόνο τώρα να πάρει τα αναγκαία μέτρα; Πρωθυπουργός δεν ήταν- ή μήπως τώρα το θυμήθηκε; Και αν αισθάνεται ευθύνη για τη χώρα, τότε γιατί δεν έκανε αυτό που έπρεπε, όποιο κι αν ήταν το πολιτικό κόστος; Η διεθνής επικαιρότητα είναι γεμάτη Προέδρους και Πρωθυπουργούς που σήκωσαν τα μανίκια και τόλμησαν πράγματα που δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ο Καραμανλής μάς οδήγησε στον πάτο. Οι πολιτικοί φαίνονται στα δύσκολα, όπως φαίνονται και στα εύκολα. Χθες βγήκε να κάνει «διάγγελμα» κι αντί να συμπεριφερθεί ως Πρωθυπουργός συμπεριφέρθηκε ως κοινός κομματάρχης. Τι θέση- στη δεινή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα- είχαν στο στόμα του οι συνεχείς επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ και στον αρχηγό του; Αν έχουμε γίνει Ισλανδία- έχουμε δηλαδή χρεοκοπήσει οικονομικά- και δεν το ξέρουμε, τότε χρειαζόμαστε εθνική ενότητα κι όχι πόλωση και μισαλλοδοξία. Για τους παρατηρητές της πολιτικής, πάντως, το ερώτημα μετά τη χθεσινοβραδινή περφόρμανς είναι αν ο Καραμανλής θα συσπειρώσει τους δικούς του γύρω του, όπως προφανώς ελπίζει, ή όλους τους άλλους εναντίον του. ΑΛΛΑ, ΒΕΒΑΙΑ, στην πολιτική, ο Θεός να σε φυλάει από αρχηγούς με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Υπάρχει, διεθνώς, παράδειγμα Πρωθυπουργού που καταδέχεται να ζητήσει «νωπή λαϊκή εντολή» για να πατάξει τη φοροδιαφυγή; Είναι εθνικό πολιτικό ζήτημα αυτό; Ή μήπως απλό διοικητικό θέμα; Άραγε πρέπει να ψηφίσουμε κυβέρνηση και για να σταματήσουμε να καιγόμαστε;

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ εμφανίζεται να θέλει να σώσει την Ελλάδα. Ωστόσο, το θέμα είναι πώς θα σωθεί η Ελλάδα από αυτόν.
ΠΗΓΗ: TA NEA (Στήλη "ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ")

Δεν υπάρχουν σχόλια: