"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πέντε Ταμεία αναζητούν 4,7 δισ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου

Η κατάσταση επιδεινώνεται εξαιτίας της εκλογικής αναμέτρησηςκαθώς παραπέμπεται στην επόμενη κυβέρνηση η τελική απόφαση για την έκδοση ομολόγων ώστε να καλυφθούν παλαιότερες υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγούνται τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, καθώς οι πέντε μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί οργανισμοί (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΝΑΤ) θα χρειαστούν ως το τέλος του έτους 4,7 δισ. ευρώ επιπλέον αυτών που προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η κατάσταση αυτή σαφώς επιδεινούται εξαιτίας της εκλογικής αναμέτρησης, καθώς παραπέμπεται στην επόμενη κυβέρνηση η τελική απόφαση για την έκδοση ομολόγων προκειμένου να καλυφθούν παλαιότερες υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου προς το ΙΚΑΕΤΑΜ. Η συγκεκριμένη εξαγγελία απαιτεί νομοθετική ρύθμιση και, ως εκ τούτου, η τύχη της θα αποφασισθεί από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Πάντως και η ρύθμιση έτσι όπως εξαγγέλθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση δεν έλυνε το πρόβλημα του ΙΚΑ, καθώς προέβλεπε την καταβολή υποχρεώσεων του Δημοσίου ύψους 4,6 δισ. ευρώ, με ομόλογα, από το 2011 και σε πέντε ισόποσες δόσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για το μισό ποσό από τις πραγματικές υποχρεώσεις, χωρίς να υπολογιστούν σε αυτές οι οφειλές του ιδρύματος προς τρίτους οργανισμούς. Υπολογίζεται ότι συνολικά τα χρέη του ελληνικού Δημοσίου προς τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας, το ΙΚΑ, προσεγγίζουν τα 9 δισ. ευρώ, ενώ το ίδρυμα χρωστά στον ΟΑΕΔ, στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ.

Αντιθέτως, οι υπουργοί Οικονομίας κ. Ι.Παπαθανασίου και Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά υποστηρίζουν ότι «καλύπτεται το 80% των οφειλών του ελληνικού Δημοσίου προς το ΙΚΑ» και «ενισχύεται η περιουσιακή βάση του διασφαλίζοντας αποτελεσματικότερα το συμφέρον των χιλιάδων ασφαλισμένων του».

Διαφορετική είναι η άποψη των συνδικαλιστών, οι οποίοι μιλάνε για «προεκλογικών σκοπιμοτήτων» εξαγγελία η οποία δεν λύνει κανένα από τα τρέχοντα προβλήματα του ΙΚΑ. Ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία κ. Γ. Κουτρουμάνης τονίζει ότι εντός του μηνός η διοίκηση του ιδρύματος πρέπει να βρει 300 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά ως το τέλος του χρόνου, δηλαδή μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, το Ταμείο χρειάζεται 2 δισ. ευρώ για την έγκαιρη καταβολή των συντάξεων. Ηδη έχει εκταμιεύσει τα 2,6 δισ. ευρώ που προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό και αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, οι κυβερνητικές εξαγγελίες μεταφέρουν τη λύση της χρηματοδότησης στα επόμενα χρόνια, με δανεικά, ενώ δεν λύνουν κανένα από τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ταμείο εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας που έχει προκαλέσει η δραματική μείωση των εσόδων.

Στην κυβερνητική ρύθμιση προβλέπεται ότι θα καταβληθούν 1,466 δισ. ευρώ, έναντι ανάληψης υποχρεώσεων του ΙΚΑ προς ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και ΟΕΕ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2004 και μετά, το ΙΚΑ, αντιμετωπίζοντας κάθε μήνα προβλήματα ρευστότητας, εξακολουθούσε να παρακρατεί τις εισφορές των ασφαλισμένων υπέρ ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και ΟΕΕ χωρίς να τις αποδίδει στους οργανισμούς. Ετσι σήμερα το ΙΚΑ χρωστά στους τρεις αυτούς οργανισμούς περί τα 10,5 δισ. ευρώ. Ο μεγαλύτερος οφειλέτης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι το ίδιο το κράτος. Η ομοσπονδία των εργαζομένων στα Ταμεία υπολογίζει τα χρέη του Δημοσίου προς το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων στα 12 δισ. ευρώ. Ιδιώτες αλλά και δημόσιες επιχειρήσεις χρωστούν στα Ταμεία άλλα 7,5 δισ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: