Η Αριστερά, ως συντηρητική δύναμη, δεν τα πήγε ποτέ καλά με τις νέες τεχνολογίες. Ούτε καν με εκείνες της πληροφόρησης, που εκδημοκρατίζουν το τοπίο της ενημέρωσης· με τα καλά τους (περισσότερες και εναλλακτικές πηγές) και τα κακά τους (βιτριολικά social media, fake news κ.ά.).
Ετσι ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης προέβη, με το γνωστό βαρύγδουπο ύφος του, σε μια «συνταρακτική» αποκάλυψη. Βρήκε στη μηχανή αναζήτησης Google ότι «προκύπτει διαρροή προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών κατά συνέπεια, η οποία αφορά στατιστικά στοιχεία σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, αφορά δύο χιλιάδες είκοσι τέσσερις εγγραφές εκατοντάδων εκπαιδευτικών με στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, σχολείο, τάξη, τμήμα, μάθημα, αριθμός μαθητών που συμμετείχαν, διάρκεια μαθήματος, ημερομηνία, ώρα παραμονής στο τηλεμάθημα και προσωπικές σημειώσεις ή παρατηρήσεις των εκπαιδευτικών» (Βουλή 29.5.2020). Εδωσε δε και δημοσίως οδηγίες να βρει αυτά τα «προσωπικά δεδομένα εκπαιδευτικών και μαθητών», ενώ κατέθεσε και ψηφιακό μέσο αποθήκευσης (στικάκι) στα πρακτικά της Βουλής, προφανώς για να υπάρχουν στην Ιστορία.
Η υπουργός Παιδείας αιφνιδιάστηκε, αλλά τελικώς αποδείχθηκε ότι τα «προσωπικά δεδομένα εκπαιδευτικών και μαθητών» ήταν έναν κατάλογος μαθημάτων που έκαναν εξ αποστάσεως κάποιοι καθηγητές και οι 2.024 εγγραφές εμπεριείχαν το όνομα του καθηγητή, το μάθημα που έκανε, το σχολείο στο οποίο το έκανε, ενώ οι «προσωπικές σημειώσεις ή παρατηρήσεις των εκπαιδευτικών» ήταν του στυλ «ικανοποιητική η προσέλευση μαθητών», «υπήρξαν πολλές απουσίες», «είχαμε πρόβλημα με την ταχύτητα της σύνδεσης» κι άλλα τόσα «απόρρητα προσωπικά δεδομένα» σε κοινή θέα.
Ξεκινήσαμε ότι είναι μέρος της ιδιωτικής ζωής η μετάδοση των μαθημάτων, που κάνουν δημόσιοι λειτουργοί σε δημόσιες δομές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου