"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ - ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΛΑΘΡΟΜΑΧΜΟΥΤΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Το υπόδειγμα της Μαλακάσας

Toυ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η δομή προσφύγων της Μαλακάσας απασχόλησε το πανελλήνιο, αν δεν κάνω λάθος, πριν από το Κρανίδι και τα επεισόδια στον καταυλισμό των Τσιγγάνων στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας. 


Πρωταγωνιστές, δύο άτομα που βρέθηκαν, παρά τον εγκλεισμό, να κυκλοφορούν κάπου στην περιοχή της Χαλκίδας. Βρέθηκαν, συνελήφθησαν και υποθέτω ότι η παραβατική συμπεριφορά τους θα τους κόστισε το δικαίωμα ασύλου, εάν το είχαν. 


Υποθέτω, επίσης, ότι θα τους αντιμετώπισαν με κατανόηση οι αγανακτισμένοι του κορωνοϊού. «Εδώ εγώ δεν αντέχω άλλο στο σπίτι με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Φαντάσου αυτούς σε ένα στρατόπεδο, αφού πέρασαν τόσα και τόσα για να φθάσουν ώς εκεί».  


Οπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, τις ημέρες εκείνες μερικοί έβγαιναν από τη δομή για να ψήσουν στο δάσος. Θα μπορούσαν κάλλιστα να κάψουν και το δάσος.  


Υποθέτω ότι η αστυνομία συνέλαβε όσους μπόρεσε, με αποτέλεσμα να χάσουν και αυτοί το δικαίωμα ασύλου, εάν το είχαν.  


Τις προάλλες, γύρω στους 400 συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Μαλακάσας, ήπιαν και πέρασαν τη νύχτα τους πετροβολώντας αυτοκίνητα για να γλεντήσουν. Καθότι μουσουλμάνοι, απορώ τι ήπιαν – μάλλον πρέπει να τους αναλάβει ο ιμάμης τους. Υποθέτω, όμως, ότι η αστυνομία συνέλαβε αρκετούς από αυτούς, με αποτέλεσμα να χάσουν και αυτοί το δικαίωμα ασύλου. Κακώς το υποθέτω, θα μου πείτε.

Και μη μου πείτε ότι η αστυνομία δεν κάνει τη δουλειά της. Εγιναν αρκετές προσαγωγές προχθές, όταν κάτοικοι της περιοχής, αντί να διαδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στους τροφίμους της δομής, συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την καταπάτηση του δικού τους ασύλου – οικογενειακού και κοινωνικού. Εφθασαν, μάλιστα, στο σημείο να κλείσουν την εθνική οδό – κάτι ανήκουστο στα μέρη μας. Και μόλις χθες, ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε πως η Μαλακάσα θα γίνει η πρώτη κλειστή δομή φιλοξενίας στη χώρα. Εδειξε κατανόηση στα προβλήματα των κατοίκων και συνέστησε υπομονή. Πάλι καλά που δεν απαγόρευσε τη χρήση οινοπνευματωδών στην κεντρική πλατεία.

 
Είναι δυνατόν η αστυνομία να τιμωρεί τους κατοίκους της Μαλακάσας που διαμαρτύρονται επειδή οι παραβατικοί μετανάστες στην περιοχή τους μένουν ατιμώρητοι, κατά συνέπεια ανεξέλεγκτοι;  


Είναι. Και αν αυτό είναι το υπόδειγμα, τότε ποια πόλη, κωμόπολη ή χωριό της επικράτειας θα δεχθεί να δημιουργηθούν δομές, έστω κλειστές, για να αποσυμφορηθούν τα νησιά; 


Το πρόβλημα δημιουργήθηκε στην περασμένη τετραετία, όταν...


 μας κυβερνούσαν οι «Αλληλέγγυοι». 


Τους ξεφορτωθήκαμε, όμως το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύθηκε, αλλά επιδεινώθηκε από την κόπωση και τη συσσώρευση επεισοδίων. 


Και μη μου πείτε ότι οι κάτοικοι της Μαλακάσας είναι ξενοφοβικοί, διότι τόσα χρόνια που συμβίωσαν με τη δομή τι ήσαν;

Δεν υπάρχουν σχόλια: