"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΣΟΚοΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Όταν τα «ορφανά» του Άκη χαράσσουν τον δρόμο του «νέου» ΣΥΡΙΖΑ

Του ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

Τελικά αυτοί εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεξάντλητοι. Και να θέλεις να τους ξεχάσεις δεν σ΄αφήνουν.

Κάνουν ό,τι μπορούν για να προκαλέσουν και να μας υπενθυμίσουν τι ήταν και κυρίως τι δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν.

Ως γνωστόν στον ΣΥΡΙΖΑ έχει βρει στέγη όλο το παλαιό, βαθύ ΠΑΣΟΚ και προσέφερε και προσφέρει στήριξη ένα μέρος της Δεξιάς. Έτσι  αποδομείται, εν τη γενέσει του, το αφήγημα για το «παλιό πολιτικό σύστημα που κατέστρεψε την χώρα» και στο οποίο αντιπαρατέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτοί που, σύμφωνα με τα λεγόμενα των Συριζαίων, κατέστρεψαν την χώρα έχουν μετακομίσει εδώ και πολύ καιρό στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και με την βοήθεια τους κυβέρνησε επί 54 μήνες.

Αυτές τις ημέρες έγινε γνωστό πως δύο από τα «ορφανά» του Άκη συνέγραψαν την πλατφόρμα τής μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ από τον χώρο τής ριζοσπαστικής Αριστεράς σε αυτόν της σοσιαλδημοκρατίας.

Συμβολικά, η ανάθεση σε αυτά τα δύο γνωστά στελέχη του βαθέως ΠΑΣΟΚ της αποστολής να μεταλλάξουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει μόνον την απόγνωση στην οποία βρίσκεται η ηγετική ομάδα του κόμματος, δείχνει κυρίως τα όρια αυτού του εγχειρήματος.

Άνθρωποι φθαρμένοι πολιτικά και με βεβαρημένο πολιτικό παρελθόν, δεν μπορούν να χαράξουν τίποτα το καινούργιο, δεν μπορούν να σηματοδοτήσουν καμιά τομή πολιτική και ιδεολογική, δεν μπορούν καν να διαχειριστούν σε επίπεδο διαδικασιών αυτήν την μετάβαση. Η παρουσία τους και μόνον την υπονομεύει.

Συγχρόνως, ο βαρύνων ρόλος που αποδίδει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο βαθύ ΠΑΣΟΚ, φανερώνει και την ένδεια που υπάρχει σε προτάσεις, πρωτοβουλίες και κυρίως σε στελεχικό δυναμικό στον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Δεν είναι τυχαίο πως πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την μετεξέλιξη διαδραματίζουν τα ηγετικά στελέχη που επρόσκειντο στον Άκη Τσοχατζόπουλο και όχι τα στελέχη της Σημιτικής πτέρυγας που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων—παρακολουθούν τις εξελίξεις μακρόθεν.

Είναι γνωστό πως όλη αυτή η κατάσταση προκαλεί τις αντιδράσεις των ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Όλων αυτών που διαθέτουν μια μαρξιστική παιδεία και έχουν ένα συγκεκριμένο και συγκροτημένο τρόπο θεώρησης των γεγονότων. Όλων αυτών που προσέγγισαν την μνημονιακή περίοδο με όρους σύγκρουσης με «όλους αυτούς που χρεοκόπησαν την Ελλάδα.» Και τώρα τους βλέπουν να συντάσσουν τον οδικό χάρτη μετάβασης του κόμματος τους προς την σοσιαλδημοκρατία.

Αν αυτό το εγχείρημα είναι, αφετηριακά, ηθικά υπονομευμένο, λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου των «ορφανών» του Άκη, πολιτικά ουδεμία προοπτική έχει καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ό,τι ήταν να πάρει από την Κεντροαριστερά, το πήρε. Ενδεχομένως και υπό προϋποθέσεις, να παρατηρηθεί μια αντίστροφη διαδρομή.

Είναι ολοφάνερο πως η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτη φάση θέλει...


 να κλείσει τα όποια κανάλια επικοινωνίας υπάρχουν μεταξύ ΚΙΝΑΛ και κυβέρνησης και σε δεύτερη φάση να επιβάλει, από θέση ισχύος, τους όρους ενός διαλόγου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ με τελικό στόχο την κυβερνητική σύγκλιση των δύο αυτών  χώρων.

Βέβαια, νέες πολιτικές δεν μπορούν να παραχθούν με φθαρμένα υλικά. Τα «ορφανά» του Άκη απευθύνονται σε έναν κόσμο που έχει μάθει να νέμεται την εξουσία. Και όσο αυτή η προοπτική θα απομακρύνεται, τόσο θα κυριαρχούν οι κεντρόφυγες δυνάμεις στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελικά, στην πολιτική οι μεταλλάξεις αποκτούν ουσιαστικό χαρακτήρα αν αντιστοιχούν σε ανάγκες που αναφαίνονται μέσα από την κοινωνία. Διαφορετικά είναι παιχνίδια που αφορούν έναν μικρόκοσμο και γι΄αυτό εκφυλίζονται.   
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: