"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΚΗΦΗΝΟΣΤΑΛΙΝΑΡΑΔΙΚΟ: Κύριε Καψώχα, εσείς δεν είστε απλός δημοσιογράφος, είστε καλλιτέχνης

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ


Κύριε Καψώχα, ελπίζω να μην σας έχει πτοήσει ο θόρυβος που δημιουργήθηκε με το σχόλιό σας, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη ΔΕΘ, σας θύμισε θεωρητικό του φασισμού. Δηλαδή τι έπρεπε να πείτε; Ότι διαφωνείτε; Ότι δεν θέλετε να εκλεγεί; Ότι είναι νεοφιλελεύθερος;  


Αυτά είναι για κάτι μετριοπαθείς φλώρους που κάνουν απλή προπαγάνδα. Όχι για εσάς. Εσείς κάνετε show. Έχετε τον ενθουσιασμό του καλλιτέχνη να σας οδηγεί. Και μια Κατερίνα Ακριβοπούλου να σας εμψυχώνει από δίπλα.


Εδώ που τα λέμε, μακάρι κάποιος να αξιωθεί να τον κοιτάξουν έστω και μια φορά στη ζωή του με τη λατρεία που σας κοιτούσε εσάς η Κατερίνα εκείνο το απόγευμα. Πώς να την απογοητεύσεις; Και κυρίως πώς να αντισταθείς στο γεμάτο στοργή «πατ-πατ» που σου κάνει στην πλάτη, όταν κατακεραυνώνετε μαζί τους εχθρούς της κυβέρνησης;  


Γιατί το αξίζετε. Γιατί, σαν πραγματικός καλλιτέχνης, δεν επαναπαύεστε. Προσπαθείτε κάθε φορά να προχωρήσετε πιο πέρα. Να γίνετε όλο και πιο δημιουργικός. Σας φαντάζομαι, ας πούμε, το προηγούμενο βράδυ να είστε σε δημιουργική αγωνία. Για να βρείτε τι εντυπωσιακό θα πείτε την επόμενη μέρα. Πόσο πιο μακριά θα το φτάσετε.


Γι’ αυτό και πρέπει να είναι μεγάλη η απογοήτευσή σας, όταν παίρνετε τα νούμερα κάθε πρωί και διαπιστώνετε ότι τέτοιες εκπληκτικές ερμηνείες δεν έχουν αγαπηθεί από το κοινό όσο τους αξίζει. Ότι δεν σας παρακολουθεί ψυχή. 


Δηλαδή, γιατί να κάνει νούμερα το Next Top Model και όχι εσείς; Αφού κάνετε το ίδιο πράγμα.  


Στο Next Top Model βλέπουν φιλόδοξες νεαρές να αντιδρούν βλέποντας τα όνειρά τους να συνθλίβονται στο έδαφος από τους κριτές, όπως η γόπα όταν την πατάς. Μα το ίδιο ακριβώς θέαμα με τα φιλόδοξα μοντέλα προσφέρετε κι εσείς. Απλώς το δικό σας show γίνεται με φιλόδοξους δημοσιογράφους. Που επίσης αντιδρούν υστερικά, όταν έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα.


Βέβαια, ξέρω ότι για εσάς λίγη σημασία έχουν όλα αυτά. Μόνο οι κατηγορίες για προπαγάνδα πρέπει να σας πληγώνουν λίγο, όπως καταλαβαίνω. Αν ήθελαν οι προϊστάμενοί σας να κάνουν κανονική προπαγάνδα θα έβαζαν κάποιον που έχει τα απαραίτητα φόντα να το κάνει. Όπως στο ποδόσφαιρο. Άλλος έχει το γραφείο τύπου της ομάδας και άλλος είναι με το τύμπανο στην εξέδρα. Ε, εσείς είστε το δεύτερο. Και κρίνοντας από αυτά που λέτε, δεν έχετε κανένα λόγο να αλλάξετε. Τουλάχιστον όσο ο πρόεδρος της ομάδας σάς θέλει εκεί


Προσέξτε, μόνο, γιατί...

 
 πολύ συχνά οι πρόεδροι, όταν στριμωχτούν, εσάς «αδειάζουν» πρώτους. 


Υ.Γ. Μόλις έμαθα ότι εξαιτίας σας η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε εμπάργκο στην ΕΡΤ. Πολύ λίγοι καλλιτέχνες αξιώνονται μια τέτοια τιμή. Μόνο εσείς και ο Πορτοσάλτε το έχετε καταφέρει. Δεν είναι υπέροχο που τώρα θα έχετε ακόμα περισσότερο χρόνο για να μιλάτε;


Κύριε Πολάκη, δεν έχω καμία πρόθεση να σας εκνευρίσω, αλλά φαντάζομαι ότι δεν είμαι ο πρώτος που το επισημαίνει. Έχουν περάσει ήδη τόσες μέρες και ακόμα δεν έχει «επισκεφθεί» κανείς το σπίτι του καθηγητή Συνολάκη. Και αυτό είναι ανησυχητικό. Γιατί, όπως διαπιστώσατε κι εσείς, δεν υπήρξε και πολύ μεγάλη αντίδραση από τους δικούς σας, ώστε να στέκει η δικαιολογία ότι δεν ήθελαν να δημιουργήσουν αντιπαλότητες μέσα στο κόμμα.


Φαντάζομαι ότι έχετε αρχίσει να σκέφτεστε τα χειρότερα. Ότι, δηλαδή, έχουν σηκώσει δικό τους μπαϊράκι. Γιατί άλλωστε να προτιμήσουν την πρεσβεία του Ιραν από αυτό που τους υποδείξατε εσείς, αν όχι για να σας κάνουν επίδειξη ανυπακοής; Και πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικός γιατί από κάτι τέτοιους σεχταριστές έρχονται οι διασπάσεις και αποτυγχάνουν οι επαναστάσεις.


Παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι πρέπει να τους δώσετε μια ακόμα ευκαιρία. Βρείτε πάλι μια αφορμή και μαζί με τη διεύθυνση ανεβάστε και ένα google map με καρφιτσωμένη τη διεύθυνση. Ξέρετε πώς είναι τώρα τα νέα παιδιά με την τεχνολογία…


Υ.Γ. Μήπως θα έπρεπε να πάρει σειρά αυτή η δημοσιογράφος του BBC που μπήκε στη Μόρια και έκανε αυτό το ρεπορτάζ που δυσφημεί την κυβέρνηση; Τι στο καλό; Στο Λονδίνο μένει; Πόσο δύσκολο είναι να δώσετε και τη δική της διεύθυνση; Δράστε γρήγορα, γιατί βλέπω να αποθρασύνονται πολλοί.



Κυρία Κονιόρδου, συγχαρητήρια για την καινούργια σας θέση ως πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου. Θα παρατηρήσατε φαντάζομαι ότι τα φυτά στους κήπους είναι κάπως ασθενικά. Προφανώς από την κακή ενέργεια που έχουν συσσωρεύσει όλο αυτό το διάστημα. Περιμένω να επιληφθείτε.




Πάνος Καμμένος
Η μετάφραση της εβδομάδας

Πάνος Καμμένος: «Δεν υπάρχει συμφωνία των Πρεσπών. Μόνο μια μονογραφή του ΥΠΕΞ»


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ 
«Έτσι κι αλλιώς αυτοί που έχουν μείνει πιστοί στο κόμμα μου δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνοι ή έχουν πάθει αλτσχάιμερ, οπότε μπορώ να τους πείσω για τα πάντα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: