"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Αν τουλάχιστον, μέσα στούς ανθρώπους αυτούς, ένας επέθαινε από αηδία… (Το δύστυχο ανθρωπάκι φροντίζει τους υπαλλήλους του υπουργείου του)

Θάνατος είναι οι κάργιες που χτυπιούνται στους μαύρους τοίχους και στα κεραμίδια, θάνατος οι γυναίκες που αγαπιούνται καθώς να καθαρίζανε κρεμμύδια.


Θάνατος οι λεροί κι ασήμαντοι δρόμοι, με τα λαμπρά μεγάλα ονόματά τους, ο ελαιώνας γύρω η θάλασσα κι ακόμη ο ήλιος θάνατος μες στους θανάτους.


Θάνατος ο αστυνόμος που διπλώνει για να ζυγίσει μια «ελλιπή» μερίδα, θάνατος τα ζουμπούλια στο μπαλκόνι κι ο δάσκαλος με την εφημερίδα.


Βάσις, Φρουρά, Εξηκονταρχία Πρεβέζης. Την Κυριακή θ’ ακούσουμε την μπάντα. Επήρα ένα βιβλιάριο τραπέζης, πρώτη κατάθεσης δραχμαί τριάντα.


Περπατώντας αργά στην προκυμαία, «υπάρχω;» λες, κι ύστερα: «δεν υπάρχεις!» Φτάνει το πλοίο. Yψωμένη σημαία. Ίσως έρχεται ο κύριος Νομάρχης.


Αν τουλάχιστον, μέσα στούς ανθρώπους αυτούς, ένας επέθαινε από αηδία… Σιωπηλοί, θλιμμένοι, με σεμνούς τρόπους, θα διασκεδάζαμε όλοι στην κηδεία.
[Κώστας Καρυωτάκης-ΠΡΕΒΕΖΑ]


Γράφει η Gillian Rothschild

 
Φροντίζει τους δικούς τους άνθρωπους, τους υπαλλήλους στο Υπουργείο Οικονομικών, το δύστυχο ανθρωπάκι, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, την ίδια στιγμή που ως λύση στο πρόβλημα των συντάξεων θεωρεί… τον θάνατο.


Πρόσφατες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών έχουν αέρα προεκλογικό αφού καλύπτουν αιτήματα διαφόρων ομάδων εργαζομένων και λειτουργών του δημοσίου. Ετσι, σε νομοσχέδιο που ρύθμιζε διαδικαστικά θέματα του Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων περιλήφθηκαν διατάξεις για την παροχή αυξήσεων σε υπαλλήλους στους οποίους προΐσταται ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.


Συγκεκριμένα, στις παρεμβάσεις αυτές εντάσσονται:

  1. Η χορήγηση της προσωπικής διαφοράς σε όλους τους νεοδιόριστους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευόμενων φορέων και οργανισμών, όπως είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κα.
Αφορά υπαλλήλους που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών μετά την 1 Νοεμβρίου 2011, όταν και τέθηκε σε ισχύ το νέο ενιαίο μισθολόγιο. Με το ενιαίο μισθολόγιο οι νεοδιοριζόμενοι είχαν χαμηλότερες αποδοχές από τους παλαιότερους υπαλλήλους οι οποίοι εισέπρατταν ειδικά επιδόματα (πχ ΔΙΒΕΕΤ).


Με την καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου μειώθηκε το ύψος των επιδομάτων αλλά δεν καταργήθηκαν παρά μετονομάστηκαν σε «προσωπική διαφορά», την οποία η κυβέρνηση δίνει τώρα και στους νεοδιόριστους υπαλλήλους.


Το κόστος είναι της τάξης των 10 εκ.ευρώ και ενισχύει την διαφορών αποδοχών όσων εργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών από τις αποδοχές των υπαλλήλων σε άλλα υπουργεία.
  1. Καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστές, πανεπιστημιακούς γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας που είχαν προσφύγει το 2012 στη Δικαιοσύνη για τις περικοπές των αμοιβών τους. Η συγκεκριμένη εξαγγελία έγινε από το ίδιο τον Πρωθυπουργό στο βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και αναμένεται να υλοποιηθεί έως τις 23 Οκτωβρίου.
  2. Η άμεση επιστροφή ποσών από φόρους έως και 10.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Πρόκειται για άμεση επιστροφή φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις και ΦΠΑ για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που είναι σκόπιμη, γίνεται σε χρόνο «ύποπτο».
Tην ίδια στιγμή που ο υπεράνω Ευκλείδης Τσακαλώτος δίνει από εκεί που δεν υπάρχουν, προβάλλει στους επενδυτές ως επιχείρημα για τις συντάξεις ότι εύλογα οι άνω των 70 ετών θα πεθάνουν.


Είναι το ίδιο το επιχείρημα που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας και ο Τσακαλώτος απογείωσε:   

«Δεν υπάρχει κομψός τρόπος για να το διατυπώσω, αλλά αυτοί οι άνθρωποι -οι παλαιοί συνταξιούχοι- θα τεθούν εκτός συστήματος με φυσικό τρόπο. Μέχρι το 2020, το 2030 ή το 2040 δεν θα βρίσκονται πια εδώ. Συνεπώς δεν θα υπάρχει κάποια επίπτωση στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: