"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑΝΕΛέητο ΣΟΥΡΓΕΛΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Ο Καμμένος και το τελευταίο χαρτί του



Η συμβολή του Πάνου Καμμένου στην πολιτική σταδιοδρομία του Αλέξη Τσίπρα είναι ήδη πολύ σημαντική. Διότι ο συνέταιρος του πρωθυπουργού στην κυβέρνηση επέτρεψε σε ένα οριακό κόμμα της αριστεράς να αναρριχηθεί στην εξουσία. Και να γίνει πόλος εξουσίας.



Αυτό συνέβη:


Πρώτον, διότι ο σημερινός υπουργός Άμυνας πρόδωσε τον εαυτό του. 


Και, δεύτερον, διότι πούλησε χωρίς καμμία αιδώ τους ψηφοφόρους του.



Σίγουρα δε, η αποχώρησή του από την ΝΔ το 2011 με πρόφαση τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου, υπήρξε το προϊόν ενός ευρύτερου πολιτικού σχεδιασμού από την πλευρά του. Σχεδιασμό τον οποίον είναι πολύ πιθανόν να ενεθάρρυναν τότε και κάποιοι αφανείς παράγοντες. Δεν αποκλείεται δε, σε κάποια φάση, τους παράγοντες αυτούς ο Πάνος Καμμένος να θέλησε να τούς εκβιάσει πολιτικά. Υποστηρίζοντας ότι τελικά ο Τσίπρας κάνει πράγματα που μία άλλου χρώματος κυβέρνηση δεν θα αποτολμούσε. Ήδη, σε κάποιους κεντροδεξιούς κύκλους ο ίδιος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εμφανίζει εαυτόν ως «σωτήρα» της χώρας. Τονίζει ότι χάρη σε αυτόν η σημερινή κυβέρνηση πέρασε «αντιλαϊκά» μέτρα. Μέτρα που καμμία άλλη κυβερνητική παράταξη δεν θα μπορούσε να περάσει.



Να όμως που όλα τα πράγματα έχουν αρχή και τέλος. Έτσι, ο ευεργέτης του Τσίπρα κατάφερε μεν να επιπλέει τα τελευταία χρόνια. Πλέον όμως η κατάσταση δεν πάει πιο μακρυά. Ο Πάνος Καμμένος είναι ένα πολιτικό πτώμα. Επειδή όμως δεν είπε την τελευταία του λέξη, θα πρέπει κανείς όλα να τα περιμένει από αυτόν.



Από την άποψη αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να τον σώσει από το ναυάγιο. Διαφορετικά, ο Πάνος Καμμένος θα τού δημιουργεί προβλήματα. Όπως, για παράδειγμα, τα τελευταία με τους δημοσιογράφους της εφημερίδας Φιλελεύθερος. Η εναντίον τους μήνυσή του και η σύλληψή τους είναι στην ουσία ένα μήνυμα προς τον Τσίπρα.



Προφανώς δε το μήνυμα αυτό εμπεριέχει και το κόστος της πολιτικής επιταγής που ο Πάνος Καμμένος θέλει να εξαργυρώσει.



Πολύ σωστά ο Γιάννης Πρετεντέρης  τούς χαρακτήρισε «αχώριστο ζευγάρι». 


Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι...


 έως πότε και με ποιο κόστος.



Όντως, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ χάρισε στον πρωθυπουργό τέσσερα χρόνια και κάτι μήνες εξουσία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το μέλλον του. Τώρα όμως έρχεται η ώρα της πληρωμής. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι για το Σκοπιανό ο Πάνος Καμμένος πρέπει να κάνει μία γερή κωλοτούμπα.  


Νέο ερώτημα, λοιπόν: ποιο θα είναι το κόστος της;

Δεν υπάρχουν σχόλια: