"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Εντείνει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα

ΑΓΚΥΡΑ. Ακόμη τέσσερα F-35 Joint Strike Fighters σχεδιάζει να αγοράσει από τις ΗΠΑ η Τουρκία, η οποία έχει ήδη παραγγείλει επιπλέον δύο. Αυτό δήλωσε η εκτελεστική επιτροπή αμυντικής βιομηχανίας σε ανακοίνωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα της. «Συμφωνήθηκε ότι επιπλέον τέσσερα F-35 θα παραχθούν, πέρα από τα δύο προηγούμενα που είχαν παραγγελθεί στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου για την αγορά 100 F-35 Joint Strike Fighters νέας γενιάς», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από συνάντηση, της οποίας προήδρευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου, με στόχο την αγορά σοβαρών αμυντικών συστημάτων. Η Αγκυρα σχεδίαζε επί μακρόν να αγοράσει 100 μαχητικά για να αντικαταστήσει τον παρωχημένο στόλο των F-4 και F-16 που κατέχει, αλλά το αυξανόμενο κόστος εμπόδιζε την απόκτηση. Το Joint Strike Fighter, που κατασκευάζεται από τη Lockheed Martin, είναι άλλωστε το ακριβότερο αμυντικό πρόγραμμα στην Ιστορία. 

Εξάλλου, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για την αγορά πυραύλων εδάφους αέρος μεγάλου βεληνεκούς, ένα συμβόλαιο το ύψος του οποίου υπολογίζεται σε σχεδόν 3 δισ. ευρώ.
Η Αγκυρα είχε αρχικά προκρίνει για την αγορά αυτή την κινεζική επιχείρηση China Precision Machinery Export-Import Corporation (CPMIEC) μετά την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων επειδή παραβίασε το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στο Ιράν και στη Συρία. Λόγω των επικρίσεων από τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ, η φιλοϊσλαμική κυβέρνηση επανέλαβε τις διαπραγματεύσεις με τους ανταγωνιστές της κινεζικής εταιρείας, μεταξύ των οποίων η γαλλοϊταλική Eurosam.

Ακόμη μία από τις βασικές προτεραιότητες της τουρκικής κυβέρνησης είναι η νέα μεταρρύθμιση για να εκπληρωθεί το όνειρο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να αποκτούν τα παντρεμένα ζευγάρια περισσότερα παιδιά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μείωσης του πληθυσμού. Το νέο πακέτο μέτρων, που ανακοινώθηκε από τον Αχ. Νταβούτογλου, προβλέπει οικονομικά κίνητρα, όπως επιδόματα ύψους 220 ευρώ για κάθε παιδί, ακόμη και ειδικά αναμνηστικά χρυσά νομίσματα για όσες μητέρες αποκτούν για πρώτη φορά παιδί. Οπως άλλωστε είχε πει κι ο ίδιος ο Ερντογάν, «ένα παιδί είναι μοναξιά, δύο ανταγωνισμός, τρία ισορροπία και τέσσερα αφθονία».


Σε μια άλλη εξέλιξη, η Τουρκία κάλεσε χθες όσους υπηκόους της παραμένουν στη Λιβύη να φύγουν άμεσα λόγω της κατάστασης στη χώρα, η οποία δοκιμάζεται από εμφύλια σύρραξη: 
Η Αγκυρα χαρακτήρισε προχθές «απαράδεκτη» και «ανεύθυνη» την προειδοποίηση που εξέδωσε η λιβυκή αεροπορία, με την οποία καλούσε όλους τους Τούρκους πολίτες και τα τουρκικά αεροσκάφη να προσέχουν γιατί κινδυνεύουν με κατάρριψη αν εισέλθουν στον λιβυκό εναέριο χώρο.
Η προειδοποίηση ήρθε μετά την αναστολή των πτήσεων της Turkish Airlines προς τη Μιζουράτα αυτή την εβδομάδα, την τελευταία πρόσβαση στη χώρα μετά την απόσυρση των πτήσεων προς την Τρίπολη και τη Βεγγάζη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: