"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


KOINΩΝΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: «Ξέρεις ποιοι (m@l@kes) είμαστε εμείς, φράου Μέρκελ;».

bartzinopoulos@hotmail.com

Δεν αμφισβητείται, υποθέτω, ότι είμαστε ολίγον «ψώνια» εμείς οι Ελληνες. Κλασικό παράδειγμα το «ξέρεις ποιος είμαι εγώ, ρε;». Ή, αν προτιμάτε, το «για Αμερικανάκι με πέρασες;». 

 Διαχρονικές ατάκες που καλλιεργούν ψευδαισθήσεις κοινωνικοοικονομικής οντότητας ή διανοητικής υπερεπάρκειας. Το έχει το κύτταρό μας να πιστεύουμε πως όλα τα ξέρουμε και για όλα είμαστε ικανοί. Γι' αυτό και οι πάντες μας ζηλεύουν, οι πάντες μας φθονούν και οι πάντες συνωμοτούν σε βάρος μας.
 
Είδα σε μια τελευταία δημοσκόπηση ότι αυτοί που θέλουμε το ευρώ έχουμε φτάσει αισίως στο 80%. Με την ίδια δημοσκόπηση, όμως, όπως και με όλες τις άλλες, δίνουμε άνετη πρωτοπορία στον ΣΥΡΙΖΑ, που με όσα λέει και απειλεί να κάνει μόνο βέβαιοι δεν μπορούμε να είμαστε για το μέλλον της σχέσης μας με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
 
Και σαν να μη φτάνει αυτό, σπεύδουμε να αποφανθούμε με συντριπτικά υψηλό ποσοστό πως αν τα πράγματα δεν πάνε καλά και κοντραριστούμε, δεν θα είμαστε εμείς εκείνοι που θα κάνουν πίσω, αλλά οι Ευρωπαίοι. 

Γιατί αυτό; 

Μα το είπαμε στην αρχή. «Ξέρεις ποιοι είμαστε εμείς, φράου Μέρκελ;».
 
Είναι βέβαιο ότι η Μέρκελ ξέρει ποιοι είμαστε: Αυτοί που φτάσαμε να ζητάμε δανεικά για να μη χρεοκοπήσουμε και οι ίδιοι που επί πέντε χρόνια υπομείναμε μια εξοντωτική λιτότητα για να βάλουμε σε τάξη το μαγαζί μας και πάνω που κάτι πηγαίναμε να κάνουμε, αποφασίσαμε ξαφνικά να τζογάρουμε για να δούμε αν πιάνουν ή όχι οι μπλόφες μας.
 
Αλλά η Μέρκελ, ο Ολάντ, ο Γιούνκερ, όλοι οι θεσμικοί των Βρυξελλών και οι πρωθυπουργοί των δανειστών δεν θα την αντέξουν την κόντρα και θα είναι αυτοί που θα κάνουν πίσω, θα γελοιοποιηθούν και θα ζητήσουν συμβιβασμό. Γιατί; 

Γιατί έτσι μας γουστάρει, έτσι μας συμφέρει, έτσι είναι το σωστό και το δίκαιο, να μας δανείζουν, να μας τα χαρίζουν και να μας ξαναδανείζουν και να μην τολμάνε να μας πουν και κάνα «άι σιχτίρ», γιατί τότε θα δουν τι έχουν να πάθουν.
 
Ναι, αυτό πιστεύει το 60% του εκλογικού σώματος. Και δεν θεωρεί ότι εν προκειμένω ισχύει το:  
 
«Mωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι»

Δεν υπάρχουν σχόλια: