"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: H EKT και οι... ΒαρουφοΜηλιοΣταθακοΔραγασάκηδες !!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε  -για μια ακόμα φορά- από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να περιλάβει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) και την Ελλάδα.

Αλλά ο Ισπανός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Πέντρο Κρουζ Βιλαλόν, γνωμάτευσε -μόλις στις αρχές της εβδομάδας- ότι η αγορά ομολόγων είναι νόμιμη μόνο υπό κάποιες προϋποθέσεις. Στην περίπτωση της ενεργοποίησης του προγράμματος λέει «…πρέπει η τράπεζα να απέχει από κάθε άμεση συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα βοήθειας προς το κράτος του οποίους τα ομόλογα αγοράζει…»

Σε απλά ελληνικά, η ΕΚΤ εφόσον είναι μέλος της τρόικας και εφόσον το προηγούμενο πρόγραμμα δεν έχει λήξει -και μέχρι να λήξει- δεν μπορεί να αγοράζει ελληνικά ομόλογα. Ή μήπως η εποπτεία του προγράμματος θα πρέπει να ερμηνευτεί σαν μία συμμετοχή που δεν είναι άμεση; 

 Ο εισαγγελέας επισημαίνει μια αντίφαση στη μέχρι τώρα πολιτική της ΕΚΤ: 

  • Είτε οι αγορές ομολόγων αποτελούν νομισματική πολιτική: Τότε δεν θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση με συγκεκριμένους όρους καθώς αρκεί η συμμετοχή στην ΟΝΕ

  • Είτε πρόκειται για δημοσιονομική πολιτική, δηλαδή δια του νομίσματος χρηματοδότηση ελλειμμάτων, οπότε η ΕΚΤ δεν έχει αρμοδιότητα.

Ένας άλλος όρος που βάζει ο εισαγγελέας είναι ότι πρέπει οι αγορές να «είναι προσεκτικές», να μπορεί δηλαδή να γίνονται οι αγορές έτσι από την ΕΚΤ ώστε να είναι δυνατόν η διαμόρφωση της τιμής και από τις αγορές και μάλιστα κυρίως από αυτές.  

Αυτή η προϋπόθεση στην περίπτωση της Ελλάδας δεν συντρέχει ή, μάλλον, συντρέχει με τα σημερινά επιτόκια άρα το όφελος είναι μάλλον μικρό και ασφαλώς μικρότερο από το όφελος του δανεισμού σε πρόγραμμα που προσφέρει πολύ χαμηλότερο επιτόκιο.

-Οι αγορές πρέπει να είναι πολύ καλά νομικά θεμελιωμένες.
Όμως ο Ντράγκι στο γράμμα του προς τη Μέρκελ, που επικαλείται το  Spiegel, δεν επικαλείται τα επιχειρήματα του Ισπανού εισαγγελέα αλλά τη χαμηλή αξία των ελληνικών ομολόγων. Σε απλά ελληνικά τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επαρκής ασφάλεια για να δοθεί ζεστό χρήμα στην ελληνική δημοκρατία και μάλιστα όταν ο «καπετάνιος» της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης επαναλαμβάνει την απειλή του Γιάνη Βαρουφάκη ότι τα ομόλογα που λήγουν το καλοκαίρι προς την ΕΚΤ δεν θα πληρωθούν αν δεν έχει υπάρξει συμφωνία.  

Αν ο Ντράγκι αγόραζε ελληνικά ομόλογα θα έβλαπτε την ΕΚΤ ανοίγοντας «τρύπες» στα βιβλία της που θα καλείτο να πληρώσει ο Ευρωπαίος φορολογούμενος.

Tέλος, το πιο σημαντικό: 

Ο Ντράγκι είπε την Τετάρτη στην Μέρκελ και τον Σόιμπλε ότι θα περιορίσει το πρόγραμμα στα 500 δισ. και ότι θα αγοράζει ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής της κάθε χώρας στην ΕΚΤ. Αυτό θα πει ότι θα αγοράζει -όταν και εάν- ελληνικά ομόλογα μέχρι 10 δισ..

Όμως αυτή δεν είναι η μόνη ανακρίβεια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκπρόσωπός του, Πάνος Σκουρλέτης, χαιρέτησε την τοποθέτηση του κ. Αβραμόπουλου υπέρ της χαλάρωσης του ορίου 3% για το έλλειμμα όπως διατυπώθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Πώς έχει όμως το πράγμα; 


Η ΕΕ συζητούσε τη δυνατότητα εξαίρεσης της συμμετοχής των κρατών μελών της Ένωσης από το όριο 3% κατά το ποσόν που θα συμμετάσχουν στο ταμείο Γιούνκερ για την ανάπτυξη. Συνεπώς ο κ. Αβραμόπουλος και το Κολέγιο των Επιτρόπων μιλούσαν για άλλο θέμα από εκείνο που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το όριο 3% καθορίζεται από συνθήκες που έχουμε συνυπογράψει και μόνο για δύο χρόνια τηρήσαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: