"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Πόσο «αριστερός» είναι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ;



Πρόσφατα με καλό μου φίλο βρεθήκαμε να συζητάμε πολιτικά. Και μου ξεφούρνισε κάτι που πραγματικά με προβλημάτισε. «Γιατί να μη δοκιμάσουμε και μια κυβέρνηση της αριστεράς;», μου είπε ως επιχείρημα υπέρ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.



Ειλικρινά υπάρχει κανείς, που έχει μια βασική ανθρώπινη λογική, που θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ την αριστερά της αλλαγής; 


Εγώ την αριστερά αλλιώς την έχω στον νου μου... Ως αριστερούς έχω στο μυαλό μου τον Κύρκο και τον Παπαγιαννάκη (τον οποίο πρόσφατα «γνώρισα» και αγάπησα μέσα από συνεντεύξεις του παρελθόντος), όχι τον Στρατούλη και τον Λαφαζάνη. Όχι ότι έχω κάτι με τους ανθρώπους αλλά αριστεροί δεν είναι. Και πώς να είναι, άλλωστε. όταν το κόμμα τους βλέπει ως μόνο σύμμαχο τους Καμμένους Έλληνες; Ένα κόμμα που δημιουργήθηκε από ένα κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας. Ένα κόμμα που φλερτάρει με την ακροδεξιά, καταφεύγοντας συνεχώς στον λαϊκισμό.  


Πρόκειται για ύψιστη ντροπή για την αριστερά, που τόσους αγώνες έχει δώσει για τους Έλληνες και τη δημοκρατία, να συνομιλεί με τέτοιους «πολιτικούς».  


Αλλά ας πάμε παρακάτω.



Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ως αριστερή πολιτική τον κρατισμό. Προτείνει, για παράδειγμα, ίδρυση κρατικών αερογραμμών και κρατικοποίηση των τραπεζών.


  Αριστερή πολιτική είναι μια πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο, τον πολίτη. Όχι με επίκεντρο την ικανοποίηση των παιδιών της Κουμουνδούρου. Όχι με στόχο το διορισμό των πάντων. Το «εργάκι» των διορισμών το έχουμε ξαναδεί, και είδαμε που μας έφτασε.



Πόσο αριστερή ήταν και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την προκήρυξη των εκλογών;



Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για νίκη της δημοκρατίας. Ξεχνούσε όμως ότι στους 132 που ψήφισαν «παρών» και οδήγησαν τη χώρα στις κάλπες ήταν και αρκετοί χρυσαυγίτες. Οι οποίοι μάλιστα μετά την ψηφοφορία άρχισαν να βρίζουν χυδαία και να φωνάζουν, λέγεται μάλιστα ότι έφτυσαν πρώην «σύντροφό» τους. Κι ο κ. Τσίπρας αντί να καταδικάσει όλα αυτά και να πει ότι ευτυχώς πάμε σε εκλογές αλλά δυστυχώς με τη βοήθεια των ναζιστών, μας μίλησε για νίκη της δημοκρατίας.



Καταλήγοντας:  


Στο ερώτημα «Γιατί να μη δοκιμάσουμε και μια κυβέρνηση της αριστεράς;», η απάντηση είναι: 
Bεβαίως να δοκιμάσουμε! Απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με την εν λόγω κυβέρνηση.  


Πρόκειται για μια συνέχεια του παλιού, μια άλλη εκδοχή του «λεφτά υπάρχουν», ένα κόμμα που έχει μαζέψει τον κάθε εργατοπατέρα-συνδικαλιστή (Φωτόπουλους και Σια), τον κάθε πρώην Πασόκο που κάνει "επανάσταση" (Κουρουμπλής, Μητρόπουλος κ.λπ), ακροαριστερούς σταλινικούς (Λαφαζάνης κ.λπ), και που ευτυχώς εμπεριέχει και κάποια ψήγματα σοβαρότητας (Δραγασάκης, Σταθάκης, Γλέζος).



Υ.Γ.: Θα θεωρηθεί από πολλούς το εν λόγω άρθρο ως στήριξη στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Καμία σχέση. Τα 2 αυτά κόμματα (και οι άνθρωποί τους, ψηφοφόροι-πολιτευτές κ.λπ) είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνα για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: