"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Τσιπρανδρέου και εθνική ασφάλεια

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ

Η ασάφεια γύρω από την εξωτερική πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με την απειρία του αρχηγού και των κορυφαίων στελεχών του, δημιουργούν εύλογη ανησυχία, η οποία είναι ελληνική, όχι κομματική. 


Μπροστά στην ανθρωπιστική κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται την αξιοπρέπεια. Δεν έχει άδικο. Θα τολμούσα, απλά, να συμπληρώσω ότι η διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας αποτελούν κορυφαία έκφανση της αξιοπρέπειας ενός λαού. Επίσης, ιδιαίτερο σκεπτικισμό προκαλεί σε εταίρους και συμμάχους η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τη συνεργασία στον ευαίσθητο τομέα της τρομοκρατίας. Τη στιγμή που η γειτονιά μας φλέγεται, δεν μπορούμε να παρακολουθούμε παθητικά. Θα κληθούμε να κάνουμε κινήσεις, να πάρουμε μέτρα, να παράσχουμε πληροφορίες, να συνεργαστούμε.  

Είναι έτοιμος ο κ. Τσίπρας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις αυτές; 

Ποιους θα διορίσει στα υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη;
 

Υστερα από μεγάλες προσπάθειες και με αφετηρία την περίοδο μετά τη σύλληψη Οτσαλάν, όταν εξαρθρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος της «17 Νοέμβρη» και διοργανώθηκαν με ασφάλεια οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η Αθήνα ενσωματώθηκε αποτελεσματικά στο δυτικό πλέγμα ασφάλειας. Ξένοι διπλωμάτες εκθειάζουν τον επαγγελματισμό των ελληνικών αρχών. Θα συνεχισθεί η αμοιβαία επωφελής συνεργασία ή θα επικρατήσουν ερασιτεχνικοί πειραματισμοί που θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας;

Θα συμμετέχει ο κ. Τσίπρας ενεργά στο ΝΑΤΟ ή θα ακολουθήσει αιρετικές απόψεις που θα ανατρέψουν τη θέση της στο γεωπολιτικό σκηνικό; 


Μήπως υπό την πίεση της οικονομικής ασφυξίας θα επιλέξει να απευθυνθεί στη Μόσχα, προκαλώντας νέο ρήγμα με τους εταίρους;

 

Πώς θα διαχειρισθεί το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη; 


Θα συνεχίσει την εθνικά επωφελή συνεργασία με το Ισραήλ την οποία η κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ καθιστά ακόμη πιο σημαντική; 


Θα οικοδομήσει στα θεμέλια που μπήκαν στην τριμερή συνεργασία με τη Λευκωσία και το Κάιρο; 


Και τι θα πράξει ο Ταγίπ Ερντογάν; Θα επιχειρήσει να δοκιμάσει τον άπειρο νέο πρωθυπουργό που θα στηρίζεται σε ισχνή πλειοψηφία, για να μην αναφερθώ στον υπαρκτό κίνδυνο ακυβερνησίας.
Εάν εκλεγεί πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί όχι μόνο να διαχειρισθεί την οικονομία, αλλά και να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Τα μέτωπα είναι πολλά. Από τη Θράκη μέχρι το Αιγαίο και την Κύπρο. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί ωριμότητα από τον ηγέτη, εθνική ενότητα και αξιοποίηση συμμαχιών οι οποίες θα πρέπει να διασφαλισθούν, όχι να πληγούν.  


Εγκλωβισμένη στον εσωτερικό διχασμό και στην αδιέξοδη τακτική σύγκρουσης με εταίρους και συμμάχους, η Ελλάδα κινδυνεύει να απομονωθεί και να υποστούν ανεπανόρθωτη ζημία, τόσο η οικονομία της όσο και η εθνική της ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: