"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΘΡΑΚΗ: «Μαγειρέματα» με την ψήφο της μειονότητας

Να πετύχουν το «ιδανικό» με την εκλογή πέντε μειονοτικών βουλευτών στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, εκμεταλλευόμενοι την πολυδιάσπαση της χριστιανικής ψήφου και επενδύοντας στη χειραγώγηση της μειονοτικής ψήφου, επιχειρούν τα εκλογομαγειρεία του τουρκικού προξενείου.

Μια μεθόδευση που αν στεφθεί με επιτυχία θα έχει σημαντικές, αρνητικές παρενέργειες μέσα και έξω από τα όρια των δύο νομών. Μετά το «σοκ» από την επίδειξη δύναμης που έκανε το προξενείο στις ευρωεκλογές, όπου, με την ανοχή και στήριξη των μειονοτικών πολιτευτών από τα άλλα κόμματα, το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ αναδείχθηκε πρώτο και στους δύο νομούς, τώρα στις εθνικές εκλογές επιχειρείται ακόμη μία «τράμπα», όπου με υποδειγματικό τρόπο η μειονοτική ψήφος θα κατευθυνθεί στη στήριξη συγκεκριμένων υποψηφίων, ώστε για πρώτη φορά να επιδιωχθεί να εκπροσωπηθεί στη Βουλή η μειονότητα αν όχι με πέντε, τουλάχιστον με τέσσερις βουλευτές. Το σημαντικό στοιχείο το οποίο αναδεικνύεται στους δύο νομούς είναι ότι οι χριστιανοί ψηφοφόροι ψηφίζουν (και ορθά) πολιτικά και κομματικά, ενώ με τη χειραγώγηση της μειονοτικής ψήφου αυτή παίρνει εθνοτικά χαρακτηριστικά.

Ετσι διαστρεβλώνονται πλήρως η εικόνα και η «φυσιογνωμία» των δύο νομών και ολόκληρης της περιφέρειας, καθώς λίγο-πολύ εμφανίζεται η πλειονότητα ως μειονότητα και επικοινωνιακά εξυπηρετούνται οι στοχεύσεις της Αγκυρας για να προβάλλει μειονοτικό ζήτημα αξιώνοντας παράλογες απαιτήσεις, που θα υπονόμευαν τόσο την ομαλή συμβίωση στην περιοχή όσο και την εθνική κυριαρχία.

Η έκρηξη της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ στους δύο νομούς αφορά τόσο τη χριστιανική όσο κυρίως τη μειονοτική ψήφο, και αυτό αποτυπώνεται από την ανάλυση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών και των εκλογών του 2012. Με τη ΝΔ να μετρά ελάχιστες δυνάμεις στη μειονότητα και το ΠΑΣΟΚ να έχει αντικατασταθεί στην προτίμηση της μειονότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι εκλογομάγειροι του προξενείου αναζήτησαν άλλες επιλογές. Το σκηνικό το οποίο διαμορφώνεται στους δύο νομούς είναι αρκετά περίπλοκο και για να επιτευχθεί ο στόχος των πέντε βουλευτών θα πρέπει να συνυπάρξουν πολλοί απρόβλεπτοι σήμερα παράγοντες.


Το παιχνίδι του ΚΙΕΦ
Στη Ροδόπη στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ εκτός του Α. Καραγιουσούφ επανεμφανίζεται το δυνατό στέλεχος της Αριστεράς στη μειονότητα, Μουσταφά Μουσταφά, ο οποίος στις ευρωεκλογές δεν συμμετείχε στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματός του, καθώς εκτιμάται ότι ήταν επιλογή να μη διασπαστεί η μειονοτική ψήφος που κατευθύνθηκε συμπαγώς στο μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ
. 

Το ΚΙΕΦ ανακοίνωσε ότι δεν κατεβαίνει στις εκλογές λόγω του πλαφόν του 3% και έτσι μπορεί να ανταποδώσει την κίνηση «καλής θέλησης» συγκεκριμένων κομμάτων, που απέφυγαν να παρουσιάσουν ισχυρές μειονοτικές υποψηφιότητες στα ευρωψηφοδέλτιά τους.

Εξάλλου δεν κρύβουν παράγοντες της μειονότητας την πεποίθησή τους ότι οι τέσσερις ή πέντε μειονοτικοί βουλευτές από διαφορετικά κόμματα σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό αποκτούν «πολλαπλασιαστική» ισχύ.

Σημαντική ήταν και η κίνηση αιφνιδιασμού του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Α. Χατζηοσμάν, ο οποίος την τελευταία στιγμή ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, καθώς, διαβλέποντας ότι λόγω της συρρίκνωσης του ΠΑΣΟΚ δεν είχε πολλές ελπίδες εκλογής, θέλησε να συμβάλει με την αποχώρησή του στην αξιοποίηση των μερικών χιλιάδων ψήφων που θα έπαιρνε από άλλους μειονοτικούς υποψηφίους, άλλων κομμάτων. Για τον κ. Χατζηοσμάν, μάλιστα, επανέρχονται τα σενάρια για αξιοποίησή του, λόγω της ιδιότητάς του ως θεολόγου, σε θέση «αρχιμουφτή», μια θέση που προωθεί παρασκηνιακά η Τουρκία στο πλαίσιο των οθωμανικών οραμάτων του κ. Ερντογάν, στα οποία περιλαμβάνεται η αναβίωση μουφτειών σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας που υπήρχαν επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ενδεχόμενη διεύρυνση της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και με δεδομένο ότι στο ψηφοδέλτιο δεν υπάρχουν ιδιαίτερα δημοφιλή στελέχη εκτός των δύο μειονοτικών, θεωρείται πολύ δύσκολη μεν, αλλά όχι αδύνατη η εκλογή και του κ. Μουσταφά και του κ. Καραγιουσούφ.

Ο Ιλχάν Αχμέτ, πρώην βουλευτής της ΝΔ με μια σημαντική εκλογική «πελατεία», μετά τις αναζητήσεις του στη ΔΗΣΥ της κ. Μπακογιάννη και στη ΔΗΜΑΡ έσπευσε να εξασφαλίσει την υποψηφιότητά του με το Ποτάμι, ελπίζοντας ότι με μια καλή επίδοση πανελλαδικά του κόμματός του θα μπορέσει να είναι ο δεύτερος μειονοτικός βουλευτής της Ροδόπης. Από το ψηφοδέλτιο του Ποταμιού στην Ξάνθη κόπηκε ο ψυχίατρος Μπουρχάν Μπαράν, από τα υπερδραστήρια στελέχη που ασπάζονται και προβάλλουν θέσεις για την «τουρκική εθνική ταυτότητα» της μειονότητας.

Στην Ξάνθη ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ είναι ο ισχυρός υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ και η επανεκλογή του είναι βέβαιη, καθώς κατόπιν απαίτησής του δεν υπάρχει άλλος μειονοτικός υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να μπορεί να κατευθυνθεί απρόσκοπτα η μειονοτική ψήφος και σε υποψηφίους άλλων κομμάτων.

Ο άλλος ισχυρός παράγοντας που επανέρχεται στο προσκήνιο είναι ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάτατζι, που όπως και ο Ζεϊμπέκ πολύ συχνά ταυτίζονταν με τους ακραίους της μειονότητας. Ο κ. Μάτατζι θα είναι υποψήφιος με το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου. Εάν το Κίνημα μπορέσει να μπει στη Βουλή, η εκλογή του κ. Μάτατζι είναι πολύ πιθανή. Απρόβλεπτος παράγοντας είναι το πόσο θα διατηρήσει τις δυνάμεις της η ΝΔ και στους δύο νομούς, ώστε να επανεκλεγούν ο Αλ. Κοντός στην Ξάνθη και ο Ευρ. Στυλιανίδης στη Ροδόπη, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο εκλογής πέντε μουσουλμάνων βουλευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: