"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Νεκρός ο συνταγματάρχης της ΜΙΤ που απήγαγε τον Οτσαλάν!


Νεκρός  είναι ο Τούρκος συνταγματάρχης της ΜΙΤ Αμπντουλάχ Σοϊλουόγλου, που το 1999 είχε αναλάβει την επιχείρηση απαγωγής - μεταφοράς του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν από το Ναϊρόμπι της Κένυα στην Τουρκία. Οι τουρκικές Αρχές δεν έχουν δώσει εξηγήσεις για τα αίτια του θανάτου του πράκτορα, που ετάφη άρον άρον με τιμές ήρωα!

Ο Σοϊλουόγλου ήταν από τους επικεφαλής της ομάδος που μετέφερε τον Οτσαλάν στην Τουρκία και είχε πει στον αλυσοδεμένο Οτσαλάν τη φράση «καλώς ήρθες πίσω στην πατρίδα» !
 
Η φράση αυτή έμεινε στην Ιστορία και συνόδευε τα βίντεο και τις εικόνες που τότε έκαναν τον γύρο του κόσμου !
 
Και ενώ ο ιδρυτής του PKK εξακολουθεί να βρίσκεται έγκλειστος στις Φυλακές Ιμραλί, στον Βόσπορο, ο θάνατος του Τούρκου αρχιπράκτορα δημιουργεί πέπλο μυστηρίου, αφού οι συνθήκες του θανάτου του παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου του 1999 ο Οτσαλάν είχε μεταφερθεί στην Κένυα, καθώς, κυνηγημένος από τις τουρκικές Αρχές, έχει ζητήσει τη βοήθεια της Ελλάδας. Προσωρινά βρήκε καταφύγιο στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία μαζί με τις συντρόφους του. Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου έχει διαρρεύσει στις μυστικές υπηρεσίες ότι βρίσκεται στην Κένυα, σε ελληνικά χέρια. Οι πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Φεβρουαρίου βρίσκουν τον Κούρδο ηγέτη να μεταφέρεται με χειροπέδες και δεμένα μάτια στην Τουρκία, με ιδιωτικό αεροσκάφος. Λεπτομέρειες που αφορούν τη σύλληψή του παραμένουν άγνωστες.

Από τότε ο ηγέτης του PKK βρίσκεται φυλακισμένος στο Ιμραλί, αλλά εξακολουθεί να ασκεί πολιτική, κατευθύνοντας τις τύχες του κουρδικού λαού. Υπενθυμίζεται ότι στη σύλληψή του είχε συμβάλει η ισραηλινή Μοσάντ, όταν ακόμα οι σχέσεις Αγκυρας - Τελ Αβίβ ήταν «αγαθές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: