"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΙΝΩΝΙΑ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ο 11ος μικρός Μήτσος της Μεταπολίτευσης


Το δηλώνω εξ΄αρχής ορθά-κοφτά. Ο Λάκης είναι η επιτομή του επιτυχημένου Έλληνα της Μεταπολίτευσης.

Με όλους και με κανέναν, επαρχιώτης καταφερτζής, λίγο έντιμος, λίγο ανέντιμος που λέει και το άσμα, χάραζε πάντα στόχο και μετά μετερχόταν παντός «μέσου».

-«Τελείωσαν τα σαράντα, ήρθε η ώρα να ζήσουμε», ανέκραξε με τη χρόνια στιλιζαρισμένη, θεατρικά οργίλη φωνή του.

Γιατί, ειδικά αυτός ανήκει στους αδικημένους των τεσσάρων δεκαετιών Μεταπολίτευσης. Δεν έκανε ποτέ παρέα με κανένα του συστήματος, δεν τον στήριξε ποτέ η άρχουσα τάξη, δεν τον πρόβαλε, δεν αναγνώρισε το ταλέντο του.

Τους απέφευγε από το 1975. Περίμενε το 2015 και τον Τσίπρα, να ζήσει επιτέλους μια δεύτερη νιότη, βρε αδερφέ.

Και μην ακούτε αυτά που λένε για κότερα, λεφτά στο εξωτερικό, «γκρίζα» διαφήμιση προϊόντων στις εκπομπές του.

Αυτά τα λένε οι κομπλεξικοί που ζηλεύουν το μυαλό του και την επιτυχία του. Έφτιαξε δέκα χαρακτήρες προ 25ετίας και με αυτούς θα συνταξιοδοτηθεί.

Ποιος άλλος καλλιτέχνης είχε τέτοια διάρκεια;

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη εξαιρείται. Αλλά αυτή δεν ανήκει στις «γριές» που δεν πρέπει και για κανένα λόγο να πάνε να ψηφίσουν, στις χήρες που είναι καρ…ες, καθώς ερωτοτροπούν μετά τα σαράντα του μακαρίτη συζύγου.

Ούτε και τη Μελίνα θα έλεγε ποτέ γραία. Όσοι έχουν ισχύ, λεφτά και εξουσία δεν γερνάνε ποτέ.

Ο 11ος μικρός Μήτσος, ο Νεοέλληνας αυτός της Μεταπολίτευσης, που έχει λίγα στοιχεία από τους 10 Μικρούς Μήτσους, και τα περισσότερα από τους 100 Μήτσους που βλέπουμε καθημερινά, είναι ανίκητος.

Όταν τον στριμώξεις με επιχειρήματα για τη φιλοσοφία ζωής του, θα κλάψει και θα θυμηθεί την ταπεινή καταγωγή του.

Αν τον πιάσεις με τη γίδα στον ώμο θα θυμηθεί τα παιδιά του (που ενδεχομένως δεν έχει) και θα σου δώσει τα κλεμμένα πίσω μιας και τον έπιασες.

Θα γλείψει εκεί που πριν έφτυνε και θα φτύσει εκεί που έγλειφε και πάντα θα πουλάει τον εαυτό του στην καλύτερη τιμή της αγοράς.

Θα κληρονομήσει τους γονείς του, πριν τους «παρκάρει» σε ένα οίκο ευγηρίας, γιατί πλέον έχει παντρευτεί (αυτή που στεκόταν καλύτερα οικονομικά και κοινωνικά, αλλά αυτόν δεν τον ένοιαξαν ποτέ αυτά γιατί ήταν οργανωμένος στην Αριστερά). θα κάνει παιδιά για την κοινωνική καταξίωση και όχι για να γίνει γονιός πριν τα στείλει έξω για σπουδές και για να ησυχάσει το κεφάλι του, πριν ζήσει τον έρωτα του με την αλλοδαπή, θα ψάξει θέση με παχυλό μισθό σε δημόσια εταιρεία ή σε κρατικοδίαιτη. 

Θα κάνει παρέες για να κερδίσει στάτους και ρουσφέτια, θα ρουφιανέψει όσο και όταν πρέπει, θα κάνει πάντα τα «λογικά» και όσα «πρέπει» για τον εαυτό του. 

Θα καθυβρίσει τα δύο μεγάλα κόμματα της Μεταπολίτευσης κι ας υπήρξε ευνοούμενος, θα οραματισθεί το Λαζοπουλιστάν του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μπορεί να μην αλλάξει τίποτα για τους φτωχούς και κατατρεγμένους, αλλά αυτός θα είναι στην κορυφογραμμή της επικαιρότητας, των γνωριμιών, του οικονομικού στάτους. Στον αφρό πάντα. 

Για όλα αυτά, ας μη τα βάζουμε με τον Λάκη. Ως καλός παρατηρητής της Μεταπολίτευσης, χτυπούσε το σύστημα εκ των έσω (πιο έσω δεν γίνεται) κόπιαρε συμπεριφορές μεγαλόσχημων προσώπων και επειδή τις ερμηνεύει μέτρια, έγινε και πολιτικός παράγων.

Γιατί να μην το κάνει άλλωστε. Ούτε ο Παύλος Χαϊκάλης, ούτε η Άννα Φόνσου είναι μεγαλύτερα ταλέντα.

Κι όσο για το βίντεο, που υπήρξε προϊόν υποκλοπής; 


Λίγο τον ήχο καθάρισε, να μην έχει θόρυβο, δεν έκανε μοντάζ ο άνθρωπος.

Και μην τον πιέζετε άλλο γιατί από τη συγκίνηση μπορεί να τραγουδήσει «στη Δραπετσώνα πια δεν έχουμε ζωή» και να κλαίει ο εξώστης μέχρι την υπουργοποίηση του Σκουρλέτη.
 
Είπαμε, λίγο έντιμος, λίγο ανέντιμος όπως όλοι οι άνθρωποι κι αυτός….

Δεν υπάρχουν σχόλια: