"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ - Σ. ΑΡΑΒΙΑ: Oργή Ισλαμομαχμούτηδων με παρουσιάστρια που εμφανίστηκε χωρίς μαντίλα

Σ. Αραβία: Οργή με την παρουσιάστρια που εμφανίστηκε χωρίς μαντίλα Η άνευ προηγουμένου εμφάνιση μιας παρουσιάστριας ειδήσεων στην κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας, χωρίς μαντίλα, έχει προκαλέσει σκάνδαλο στο βαθιά συντηρητικό ισλαμικό κράτος.

Η άγνωστη εκφωνήτρια, που στο παρελθόν φορούσε μαντίλα, μετέδιδε δελτίο από το Λονδίνο σε απευθείας σύνδεση, για το κανάλι Al Ekhbariya.

Οι αυστηροί ενδυματολογικοί κώδικες στη Σαουδική Αραβία απαιτούν οι γυναίκες να ντύνονται «σεμνά», συνήθως με μαντίλες και βέλα και μακριά abayas.

Και ενώ οι γυναίκες εμφανίζονται μερικές φορές χωρίς καλυμμα κεφαλής σε τηλεοπτικά προγράμματα από τα κρατικά ελεγχόμενα κανάλια, εν τούτοις ποτέ μέχρι τώρα δεν εμφανίστηκε εκφωνήτρια χωρίς να φορά τη μαντίλα.

Ο Σαλέχ Αλ Μουγκαλίφ, εκπρόσωπος της κρατικής τηλεόρασης, δήλωσε στις ειδήσεις του Al Tawasul, πως η παρουσιάστρια εκφωνούσε ειδήσεις από το βρετανικό στούντιο του καναλιού.  
 
«Δε βρισκόταν σε τηλεοπτικό στούντιο της Σαουδικής Αραβίας και δε ανεχόμαστε καμία παραβίαση των αξιών μας και των νόμων της χώρας» πρόσθεσε, ενώ υποσχέθηκε πως θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να εξασφαλίσει πως δε θα επαναληφθεί το περιστατικό, κυρίως μετά την αγανάκτηση που εξέφρασαν πολλοί θεατές.

Το κανάλι Al Ekhbariya, που έχει γραφεία στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αμερική, είναι γνωστό πως χρησιμοποιεί γυναίκες εκφωνήτριες όταν την παρθενική εκπομπή του το 2004 την έκανε γυναίκα παρουσιάστρια ειδήσεων.

Τα κοινωνικά δίκτυα στη Σαουδική Αραβία σχολίασαν έντονα το ασυνήθιστο θέαμα μιας γυναίκας χωρίς μαντίλα να εκφωνεί τις ειδήσεις, γράφει το Gulf News ενώ μερικοί το καταδίκασαν ως παραβίαση των εθνικών παραδόσεων.

Άλλοι τόνισαν ότι το θέμα δεν πρέπει να πάρει διαστάσεις και κάποιοι χαιρέτισαν την κίνηση αυτή ως ένα σημάδι της αύξησης των δικαιωμάτων των γυναικών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: