"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Oι μαύρες σελίδες του ισλαμοφαστα που δεν τον εμπόδισαν όμως να γίνει "αυτοκράτορας" - Τελικά οι λαοί έχουν την "τ'υχη" και τους ηγέτες που τους αξίζουν!


Από τις πιο εύστοχες παρομοιώσεις που έχουν επιχειρηθεί για τον Ταγίπ Ερντογάν είναι αυτή με τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο, ο οποίος περνώντας από διαφορετικά πόστα κυβέρνησε επί τέσσερις δεκαετίες το ρωμαϊκό κράτος μετατρέποντάς το σε de facto μοναρχία

Μπορεί η νίκη του Τούρκου πρωθυπουργού σε κάθε εκλογική διαδικασία να ήταν «περίπατος», όμως ακόμα και στο εσωτερικό της χώρας υπάρχει ένα αυξανόμενο κύμα αμφισβήτησης της εξουσίας του που δεν μπορεί να αγνοήσει

Η εξέγερση του πάρκου Γκεζί ήταν η πρώτη μεγάλη κρίση της θητείας του 60χρονου Ερντογάν. Ηταν οι πιο βίαιες διαδηλώσεις στη χώρα εδώ και δεκαετίες, οι οποίες είχαν μεν ως αφορμή την καταστροφή ενός μικρού πάρκου της Κωνσταντινούπολης, αλλά γρήγορα εξελίχθηκαν σε βροντερή απόρριψη του αυταρχισμού του πρωθυπουργού, τραντάζοντας το καθεστώς του. Το σχέδιο ισλαμοποίησης και συντηρητικοποίησης της τουρκικής κοινωνίας είχε αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή από τον Ερντογάν πριν από το ξέσπασμα των διαδηλώσεων, όμως η αιματηρή καταστολή τους σηματοδότησε με τον πλέον σαφή τρόπο τη μετατροπή του σε αυταρχικό σουλτάνο. Εκτιμάται ότι περίπου 3,5 εκατ. άνθρωποι έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ και σε χιλιάδες ακόμα διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία. Εντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτές, περισσότεροι από 8.000 τραυματίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν πάνω από 3.000 συλλήψεις.
Η εξέγερση του πάρκου Γκεζί ήταν η πρώτη μεγάλη κρίση της θητείας του 60χρονου πρωθυπουργού

Ακόμα μία «μαύρη σελίδα» στην πρωθυπουργία του ήταν το μεγαλύτερο βιομηχανικό ατύχημα στην ιστορία της Τουρκίας, η καταστροφή ενός ορυχείου στην πόλη Σομά που οδήγησε στον θάνατο εκατοντάδες εργάτες. Στάθηκε αφορμή για να αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα το αρνητικό ρεκόρ της χώρας σε ζητήματα ασφαλείας στους χώρους εργασίας, ενώ αποκαλύφθηκε και η ασύλληπτη αλαζονεία του Ερντογάν όταν αυτός έσπευσε να «δικαιολογήσει» την τραγωδία λέγοντας ότι τέτοια ατυχήματα είναι... «συνηθισμένα πράγματα» και η «μοίρα των ανθρακωρύχων»!

Ο θάνατος εκατοντάδων ανθρακωρύχων έφερε στην επιφάνεια το μείζον πρόβλημα της έλλειψης ασφάλειας στους χώρους εργασίας
Ισλαμική ατζέντα
Ηδη από το 2011 ο Ερντογάν αποκάλυψε τις προθέσεις του προωθώντας μια ισλαμική ατζέντα και εφαρμόζοντας σειρά από περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διαδίκτυο. Μετατράπηκε σε «σουλτάνο», ο οποίος ασκεί έλεγχο στα πάντα, ακόμα και στην ιδιωτική ζωή των πολιτών, εφαρμόζοντας μια ευρεία στρατηγική ισλαμοποίησης. Στο πλαίσιο του πολιτιστικού νεοοθωμανισμού του επέβαλε δρακόντεια μέτρα για την κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρου: απαγόρευσε μεταξύ άλλων την πώληση οινοπνευματωδών από τα καταστήματα λιανικής από τις 10 το βράδυ έως τις έξι το πρωί, τη διαφήμιση αλκοόλ, λογοκρίνονται σκηνές ταινιών και σειρών που θεωρούνται ότι προτρέπουν στην κατανάλωση αλκοόλ, ενώ απαγορεύθηκε το κάπνισμα στους οδηγούς και επιβάτες αυτοκινήτων, κάτι που ίσχυε μόνο για τα ταξί.
Η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση νόμου για τον έλεγχο του Διαδικτύου, ενώ στο παρελθόν είχε απαγορευθεί η χρήση του Twitter.
Η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση νόμου για τον έλεγχο του Διαδικτύου, ενώ στο παρελθόν είχε απαγορευθεί η χρήση του Twitter.

Με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση το 2012 ενίσχυσε τα ισλαμικά στοιχεία και μαθήματα στο δημοτικό και το γυμνάσιο. Κατάργησε τις δωρεάν αμβλώσεις που προβλέπονταν για τα νοσοκομεία τις πρώτες 10 εβδομάδες της κύησης. Οι Τουρκικές Αερογραμμές απαγόρευσαν τα έντονα κραγιόν και μανό στις αεροσυνοδούς, μέτρο που λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε αποσύρθηκε. Στην Αγκυρα απαγορεύθηκαν ακόμα και τα... φιλιά στο μετρό, ενώ σάλο προκάλεσε ο Ερντογάν πριν από μερικούς μήνες τασσόμενος και κατά της ύπαρξης μεικτών φοιτητικών κοιτώνων.

Η λίστα με τα μέτρα για τη συντηρητικοποίηση της Τουρκίας είναι μακρά και η ατζέντα του πρωθυπουργού οδήγησε στη δημιουργία μιας νέας «θρησκευτικής αστικής τάξης» που διέπεται από σεμνοτυφία και πουριτανισμό. Η πιο πρόσφατη δήλωση που εξόργισε ήταν αυτή του αντιπροέδρου Μπουλέντ Αρίντς ότι μια γυναίκα «δεν πρέπει να γελάει δυνατά μπροστά σε όλον τον κόσμο, είναι αναγκαίο να διατηρεί την ευπρέπειά της κάθε στιγμή». Η φράση αυτή έκανε τις Τουρκάλες να... κλαίνε από τα γέλια ανεβάζοντας φωτογραφίες «διαμαρτυρίας γέλιου» στα κοινωνικά δίκτυα με το hashtag #direnkahkaha.

Διαδικτυακός έλεγχος
Με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να είναι φιμωμένα και τους δημοσιογράφους υπό διωγμόν, τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν το βασικό μέσο έκφρασης της αντίδρασης των Τούρκων πολιτών, όμως η κυβέρνηση δεν κάθεται με τα χέρια σταυρωμένα: επικύρωσε νόμο για τον έλεγχο του Διαδικτύου και τώρα, πλέον περνάει και με νόμο από το μικροσκόπιο τις σελίδες των δημοφιλών μπλόγκερ της χώρας.

Από το προφίλ ενός «σουλτάνου» δε θα μπορούσαν να λείπουν οι καταγγελίες για διαφθορά και οικογενειοκρατία. Τον περασμένο Δεκέμβριο είδε δεκάδες συλλήψεις ατόμων του στενού του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων γόνων υπουργών και στελεχών του κόμματός του, για διαφθορά, ενώ οι κατηγορίες άγγιξαν και τον γιο του Μπιλάλ. Ενας «φαντομάς» του Twitter ενέπλεξε τον Μπιλάλ Ερντογάν σε σκάνδαλα παράνομης μεταβίβασης κρατικής γης σε ιδιωτική εταιρεία και παράνομων αδειών κατασκευής κτιρίων, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος απάντησε αναλόγως, με κατηγορίες εναντίον του «παρακράτους» του Φετουλάχ Γκιουλέν για «συνωμοσία» και δεκάδες συλλήψεις αστυνομικών για κατασκοπεία. μεγαλεπηβολα σχεδια

Εκανε την Πόλη ένα απέραντο εργοτάξιο
 

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου, αλλά και του νέου αεροδρομίου, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως.Η μεγαλομανία του Ερντογάν αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στον κατασκευαστικό οργασμό στον οποίον έχει επιδοθεί τα τελευταία χρόνια στην Κωνσταντινούπολη και με τον οποίον προσπαθεί να αφήσει το δικό του στίγμα στον Βόσπορο ύστερα από μία δεκαετία ραγδαίας ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας.  

Ως άλλος Σουλεϊμάν Μεγαλοπρεπής, ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή τα μεγαλοπρεπή σχέδιά του για την πόλη. Εχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός τρίτου αεροδρομίου στην Κωνσταντινούπολη (μετά το «Ατατούρκ» και το «Σαμπιχά Γκιοκτσέν»), ύψους 7 δισ. ευρώ. Αυτό θα γίνει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο και η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει το 2017. Υπό κατασκευή βρίσκεται και η τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου, η τελετή θεμελίωσης της οποίας έγινε κατά την περσινή επέτειο από την Αλωση της Κωνσταντινούπολης. Και οι συμβολισμοί δεν σταματούν εδώ: ο Ερντογάν θα βαφτίσει τη γέφυρα «Yavuz Selim Sultan», από το όνομα του σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που έσφαξε περισσότερους από 40.000 αλεβίτες.

Στο πλαίσιο της ριζικής αναμόρφωσης της κεντρικής πλατείας Ταξίμ, ο Ερντογάν, ερχόμενος για ακόμα μία φορά σε σύγκρουση με το κοσμικό κράτος, έχει στα σχέδια και την κατασκευή ενός νέου τζαμιού. Ομως το πιο αμφιλεγόμενο από τα σχέδια του Ερντογάν είναι ένα νέο τζαμί, το μεγαλύτερο στη χώρα, που θα είναι ορατό από κάθε γωνιά της Πόλης, πάνω στον υψηλότερο λόφο στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου. Ο Ερντογάν παρομοιάστηκε με σουλτάνο γι' αυτό το σχέδιο, που θα ξεπεράσει σε κόστος τα 43 εκατ. ευρώ και έχει χαρακτηριστεί ως «ακαλαίσθητο», αντιγραφή του Μπλε Τζαμιού και «έκφραση αλαζονείας».

Και το πιο μεγαλεπήβολο από τα κατασκευαστικά του σχέδια: η διάνοιξη ενός «δεύτερου Βοσπόρου», που θα ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά και που είχε υποσχεθεί ότι θα ολοκληρωθεί έως το 2023, έτος κατά το οποίο κλείνει ένας αιώνας από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: