"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ - ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ - Ν.ΚΟΡΕΑ: O Πάπας οσιοποίησε 124 Νοτιοκορεάτες - 1 εκατομμύριο πιστοί στη λειτουργία !

O Πάπας οσιοποίησε 124 Νοτιοκορεάτες Στην οσιοποίηση 124 καθολικών της πρώτης γενιάς του καθολικισμού στην Κορέα οι οποίοι μαρτύρησαν το 18ο και 19ο αιώνα προχώρησε ο πάπας Φραγκίσκος, στο μεγαλύτερο γεγονός του πενθήμερου ταξιδιού στην ανατολική Ασία.

Ο Φραγκίσκος έκανε οσίους κατά τη διάρκεια της επίσημης λειτουργίας τον Πολ Γιαν Γι Τσουνγκ και 123 άλλους μάρτυρες, που δολοφονήθηκαν στα τέλη του δέκατου όγδοου και δέκατου ένατου αιώνα εξ αιτίας της πίστης τους. 

Ο Πολ Γιαν και ο αδερφός του είχαν μαρτυρήσει λόγω της επιθυμίας τους να κηδέψουν με το καθολικό τελετουργικό τη μητέρα τους, χωρίς να ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες τελετές του Κομφούκιου.

Περίπου ένα εκατομμύριο πιστοί που στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν ντυμένοι στα λευκά με κίτρινα καπελάκια συνέρευσαν στη μεγάλη υπαίθρια παπική λειτουργία στο κέντρο της Σεούλ. Ο Φραγκίσκος πέρασε μέσα από τον κόσμο με το ανοικτό παπικό όχημα από όπου μπορούσε να χαιρετήσει και να ευλογήσει το τεράστιο πλήθος των πιστών. Σύμφωνα με τον πάπα η νεότερη γενιά των καθολικών στην Ασία, η οποία αντιστοιχεί μόνο στο 3,2% των πιστών θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των πρώτων καθολικών της Κορέας οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους αντί να απαρνηθούν την πίστη τους.

Νωρίτερα ο πάπας Φραγκίσκος σε μια συγκινητική τελετή βάφτισε στον καθολικισμό έναν άνθρωπο ο οποίος αποφάσισε να ασπαστεί τον χριστιανισμό μετά από την προσωπική τραγωδία που βίωσε με την απώλεια του γιου του στην ναυτική τραγωδία του περασμένου Απριλίου με το ναυάγιο του πλοίου Sewol. Ήταν μια καθαρά συμβολική χειρονομία σε μια χώρα όπου 100.000 άνθρωποι ασπάζονται τον καθολικισμό κάθε χρόνο.

Ο Φραγκίσκος, ο πρώτος ποντίφικας ο οποίος επισκέπτεται το Νότια Κορέα από το 1999, προσευχήθηκε υπέρ της επανένωσης της κορεατικής χερσονήσου η οποία χωρίστηκε στα δυο μετά τον πόλεμο της Κορέας το 1953.

Ο πάπας κάλεσε τους Κορεάτες να συνεχίζουν να νιώθουν σαν «μια οικογένεια». «Η ελπίδα γεννιέται κυρίως από την κοινή γλώσσα, η οποία μπορεί να φέρει μία ημέρα την επανένωση χωρίς νικητές και ηττημένους» όπως είπε.
 
Η οσιοποίηση είναι το τρίτο από τα τέσσερα επίπεδα της θρησκευτικής αναγνώρισης από την Καθολική Εκκλησία που καταλήγει στην αγιοσύνη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: