"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ - Ερντογαν : "Δεν ήρθα εδώ για να γίνω αφέντης του έθνους αλλά για να το υπηρετήσω" - "Το Ισραήλ θα πνιγεί στο αίμα που χύνει"

Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχαν  στην Κωνσταντινούπολη στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του, μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν, που θεωρείται το μεγάλο φαβορί των επικείμενων εκλογών, μίλησε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο προάστιο Μάλτεπε κρατώντας σημαίες και φορώντας καπελάκια του μπέιζμπολ με το όνομά του.

"Αυτή θα είναι ίσως η τελευταία μας συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη. Όμως δεν σας αποχαιρετώ", είπε, με βραχνή φωνή ο πρωθυπουργός. "Αν το θέλει ο Θεός, επιθυμία μου είναι να ταφώ σ' αυτήν την πόλη. Δεν είμαι εδώ ως πρωθυπουργός, ούτε ως υποψήφιος για την προεδρία, είμαι εδώ ως ο Ερντογάν του Κασίμπασα", είπε αναφερόμενος στο προάστιο της πόλης όπου μεγάλωσε.

"Δεν ήρθαμε εδώ για να γίνουμε αφέντες του έθνους αλλά για να το υπηρετήσουμε", συνέχισε.

Ο Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση στον βασικό αντίπαλό του στις εκλογές, τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, τον πρώην πρόεδρο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, και διαβεβαίωσε ότι μια "νέα Τουρκία" θα κερδίσει τις εκλογές της 10ης Αυγούστου.

"Αυτοαποκαλείται καθηγητής", είπε για τον Ιχσάνογλου. "Μιλάει τρεις γλώσσες. Μήπως ψάχνετε για διερμηνέα; Αν αναζητούσαμε διερμηνέα, υπάρχουν πολλοί που μιλούν τουλάχιστον πέντε γλώσσες! Εγώ μπορώ να κάνω τη δουλειά με τον δικό μου διερμηνέα", ειρωνεύτηκε, προσθέτοντας: "Αυτός ο άνθρωπος (ο Ιχσάνογλου) δεν ξέρει απολύτως τίποτα από πολιτική".

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι σκοτώνει σκοπίμως Παλαιστίνιες μητέρες και προειδοποίησε ότι "θα πνιγεί στο αίμα που χύνει". Για άλλη μία φορά μάλιστα συνέκρινε τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης με τις πράξεις του Χίτλερ, δηλώσεις για τις οποίες ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπενιαμίν Νετανιάχου τον έχει κατηγορήσει για αντισημιτισμό.

"Όπως ο Χίτλερ, που επιδίωκε τη δημιουργία μιας φυλής χωρίς ελαττώματα, το Ισραήλ κυνηγάει τον ίδιο στόχο. Σκοτώνουν γυναίκες για να μην γεννήσουν Παλαιστίνιους. Σκοτώνουν μωρά για να μην μεγαλώσουν. Σκοτώνουν άνδρες για να μην υπερασπιστούν τη χώρα τους. Θα πνιγούν στο αίμα που χύνουν" είπε ο Ερντογάν.

Το μεγαλύτερο ερωτηματικό αυτών των εκλογών, των πρώτων που θα διεξαχθούν με καθολική ψηφοφορία στην Τουρκία, φαίνεται πως είναι εάν ο Ερντογάν θα κερδίσει από τον πρώτο γύρο ή εάν θα χρειαστεί να διεξαχθεί και δεύτερος γύρος, στις 24 Αυγούστου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: