"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ένα χρόνο ετοίμαζαν τον λάθος ΕΝΦΙΑ

Του Αλέξανδρου Κλώσσα
 


Εκτός ελέγχου μοιάζει να είναι η κατάσταση με τον ΕΝΦΙΑ, που έσκασε σαν “βόμβα” στα χέρια της κυβέρνησης με αποτέλεσμα στο υπουργείο Οικονομικών να προσπαθούν να βρουν μια λύση, χωρίς όμως να επηρεάσουν τα έσοδα από το φόρο. Την ίδια στιγμή από το Μέγαρο Μαξίμου, συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι “με εντολή Αντώνη Σαμαρά” η αποτίμηση των αξιών γης θα επανέλθουν στα περυσινά επίπεδα.


Όπως και να έχει η τραγελαφική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον ανεκδιήγητο ΕΝΦΙΑ, αποδεικνύει περίτρανα ότι η κυβέρνηση για περίπου ένα χρόνο ετοίμαζε το νόμο πραγματικά στο πόδι, με μόνο στόχο να εισπράξει όσα περισσότερα χρήματα γίνεται, χωρίς να υπολογίσει το βάρος που θα ρίξει στις πλάτες των φορολογούμενων.


Και μόνο το γεγονός ότι κατά τη βεβαίωση του φόρου αποδείχτηκε ότι τα έσοδα ήταν κατά 500εκατ ευρώ υψηλότερα από αυτά που είχε υπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών, αποδεικνύει ότι ο φόρος ήταν εξ αρχής λάθος.


Αυτά τα παραπάνω 500 εκατ. ευρώ θεωρούνται, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ως το δίχτυ ασφαλείας ώστε να γίνουν οι αλλαγές χωρίς να υπάρξει πρόβλημα στο τελικό στόχο είσπραξης από το φόρο, που είναι 2,65 δισ. ευρώ.


Όπως εξηγούσαν, η μείωση των εσόδων από τα οικόπεδα μετά τη διόρθωση των λαθών, δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού καθώς το “λάθος” στα οικόπεδα ήταν ο κύριος λόγος που προέκυψαν τα “απροσδόκητα” επιπλέον έσοδα στον “παραφουσκωμένο” ΕΝΦΙΑ.


Πλέον στην κυβέρνηση τρέχουν να προλάβουν τα χειρότερα, καθώς όσο περνούν οι μέρες οι αντιδράσεις αυξάνονται τόσο από τους ιδιοκτήτες όσο και από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει ότι έως το απόγευμα της Πέμπτης ή το αργότερο την Παρασκευή θα έχουν εντοπιστεί όλα τα πεδία που πρέπει να γίνουν διορθώσεις. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι τουλάχιστον για τις 4.000 περιοχές που ο φόρος υπολογίστηκε με “αυθαίρετες” αντικειμενικές τιμές, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί ξανά ώστε να έρθει στα περυσινά επίπεδα.


Βέβαια η υπόθεση δεν είναι τόσο εύκολη όσο θέλει να την παρουσιάσει η κυβέρνηση, καθώς μετά τις όποιες αλλαγές ανακοινωθούν, θα χρειαστεί χρόνο ώστε αυτές να εφαρμοστούν στον υπολογισμό του φόρου και στη συνέχεια να γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τα οποία ήδη έχουν αναρτηθεί στο TAXIS.


Πρόβλημα δημιουργεί και ο τρόπος με τον οποίο θα θεσπιστούν οι αλλαγές στο νόμο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν αρκεί η έκδοση Υπουργικής Απόφασης ή εγκυκλίου, αλλά απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Αυτό σημαίνει ότι η όποια νομοθετική ρύθμιση δεν μπορεί να έρθει στη Βουλή πριν από τις 26 Αυγούστου.


Με λίγα λόγια οι διορθώσεις στα εκκαθαριστικά δεν μπορούν να γίνουν έως το τέλος Αυγούστου που λήγει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ


Σε αυτό το πλαίσιο, βουλευτές των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης έχουν ζητήσει να αναβληθεί η καταβολή της πρώτης δόσης τουλάχιστον για ένα μήνα, μεταθέτοντας την για το τέλος Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: