"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Κάν' το όπως στην Αμερική

Δεν πρόκειται για υπουργικό θώκο. Η φωτό είναι από το τιμημένο Τέξας και βλέπουμε σε αυτήν μια παλιά ηλεκτρική καρέκλα


Σάββατο κι απόβραδο κι ήρθε η Εφορία. Ψάχνουν στο συρτάρι για λεφτά. Εβαζαν στις τσέπες τους ό,τι έχει απομείνει, τα γραβατωμένα τρωκτικά

Σύμφωνα με γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η Εφορία μπορεί να μπουκάρει όποια ώρα θέλει σπίτι σου, χωρίς την παρουσία εισαγγελέα.  

Αυτό είναι εξαιρετική ιδέα, μια και είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι εισαγγελείς έχουν πιο λερωμένα παπούτσια απ' όλους και μπορούν να σου κάνουν πάτωμα, μοκέτα, χαλί, πλακάκι χάλια!

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η Εφορία μπορεί να αρχίσει να ψαχουλεύει παντού, μη τυχόν και της κρύβεις μετρητά, πανάκριβους πίνακες ζωγραφικής, κεντήματα με συνθήματα όπως «καλημέρα» ή «και αυτό θα περάσει», ράβδους χρυσού, αυτόγραφα του Ακη Τσοχατζόπουλου, ακυκλοφόρητα τραγούδια του Μάικλ Τζάκσον και αχρησιμοποίητα πούρα του Τάσου Μπουγά (του πλανητάρχη) ή του Μπιλ Κλίντον. 

Αν τους καπνίσει, μπορούν να ψάξουν στο ντιβανομπάουλο, στο μπάνιο, στην κουζίνα, στο ψυγείο, στο φουρνάκι μικροκυμάτων ή και μέσα στο ίδιο σου το σώβρακο! 

 Είναι το τελευταίο μέρος όπου το αποφασισμένο κράτος θα βρει κάτι για να πάρει και να το αποδώσει στη συνέχεια στους εκλεκτούς πιστωτές μας. 

Μη σας ξενίζουν αυτά. Τους καλύπτει ο νόμος γαρ και αυτό είναι μόνο η αρχή. Μέχρι σήμερα η -μεγάλη η χάρη της- κυβέρνηση δεν έχει ποινικοποιήσει την κατοχή μετρητών.

Ζοριλίκια

Μόλις το κάνει και θεσμοθετηθεί ως κακούργημα το να έχεις δικά σου λεφτά, να σε δούμε, μάγκα μου, πού θα τα κρύβεις.  

Δεν απέχουμε πολύ από αυτή την ημέρα. 

Επειδή, αφενός, έχουν κατά νου να το κάνουν και, αφετέρου, αγαπούν πολύ τους πολίτες για να τους στέλνουν φυλακή, απλά φροντίζουν να μην τους μείνει τσέντουλο. Φορολογούν μέχρι εξαντλήσεως αποθεματικών. Κινητά, ακίνητα, χρυσά δόντια, αγροτεμάχια, πηγάδια, κρήνες, ποτάμια, λιβάδια, μοσχάρια, μηχανάκια, τρακτέρ, τσιμπιδάκια για τα μαλλιά - τα πάντα όλα!  

Το να επιτρέπουν στους λεβέντες της Εφορίας μας (το μακρύ χέρι του κράτους) να μπουκάρουν στα σπιτικά σας και να ψάχνουν είναι το τελευταίο μέτρο πριν από την απαγόρευση της ιδιοκτησίας.
 
Για να μας χρυσώσουν το χάπι, λένε ότι «αυτό το κάνουν και στην Αμερική».
 
Ομως δεν μας λένε τι άλλο κάνουν στην Αμερική, όπου: 
Kάποια λαμόγια μεγάλου βεληνεκούς βρίσκονται στα κάτεργα και ασχολούνται με έργα οδοποιίας υπό την επίβλεψη σερίφηδων που κουβαλάνε καραμπίνες και έχουν κάτι σβέρκα σαν ελικοδρόμια. 

Ούτε θέλουν να αντιγράψουν την Αμερική στα ζοριλίκια στα οποία υποβάλλει κάτι μουτσούνες σαν αυτές που μας ταλαιπώρησαν τα τελευταία 35 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: