"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Η Αργεντινή και οι εγχώριοι τενεκέδες...


Είναι απίστευτοι οι ελληνικοί πολιτικοί διαξιφισμοί για τις εξελίξεις στην Αργεντινή.  

Η κυβερνητική παράταξη επιχαίρει για την κατάληξη του πειράματος και την πτώχευση ξανά της χώρας αυτής. 

Λησμονούν όμως πως αυτή οφείλεται αφ’ ενός στην άρνηση μερίδας πιστωτών να συμφωνήσουν με τον γενικό διακανονισμό του χρέους. Και την επιδίκαση από αμερικανικό δικαστήριο της υποχρέωσης της χώρας να πληρώσει τα πάντα στο ακέραιο.  

Αλλά επίσης και στο γεγονός πως η κυβέρνηση Κίρτσνερ διόγκωσε παραπέρα τον δημόσιο τομέα αποφεύγοντας να περικόψει δαπάνες, πλην των αρχικών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.  

Τι ακριβώς μας θυμίζει αυτό;
 
Από την άλλη η Αριστερά κατηγορεί δήθεν «τους γύπες» των αγορών επειδή διεκδικούν στο ακέραιο τα λεφτά που έχουν δανείσει. 

Θα ήταν δηλαδή «ηθικότερο» αν κάποιοι δάνειζαν χρήματα που θα πήγαιναν σε παροχές και οι δανειζόμενοι στη συνέχεια αρνούνταν να πληρώσουν. Τα δανεικά κι αγύριστα δηλαδή, που κανείς δεν υποχρεώθηκε να εισπράξει, συμπληρώνουν την ηθική και συνεπή λογική κάποιων. 


Να προστεθεί σε αυτά το γεγονός πως η Αργεντινή έχει ισχυρότατη οικονομία με εξαγωγές κρέατος και σόγια και πλούσιο υπέδαφος σε ενέργεια και άλλα μεταλλεύματα. Εχει δηλαδή πιστωτικό βάθος και σχετική σιγουριά για τους δανειστές. 

Τι αντίστοιχο έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: