"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Οι ανίεροι σύμμαχοι του Νετανιάχου


Από τον Σίσι στο Κάιρο μέχρι τα βασιλικά ανάκτορα στο Αμάν και το Ριάντ, αλλά και στα Εμιράτα, πλην Κατάρ, όλοι προσεύχονται κρυφά και διακριτικά να είναι το Ισραήλ όσο γίνεται πιο αποτελεσματικό στο σφυροκόπημα της Χαμάς, να κάνει μία βρώμικη δουλειά που δεν μπορούν και δεν θέλουν να αναλάβουν το κόστος της οι ίδιοι.
 
Ετσι προστίθεται μία ετερόκλητη, ανίερη συμμαχία ακόμη, δίπλα στις πολλές που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια στη Μέση Ανατολή: είναι γνωστό ότι στα σενάρια βομβαρδισμού των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν από το Ισραήλ η διαδρομή των αεροσκαφών περνούσε πάνω από τη Σαουδική Αραβία.
 
Ας δούμε την εικόνα αθροιστικά: 

Από τη μία μεριά Σαουδική Αραβία, Εμιράτα, Αίγυπτος και Ιορδανία μαζί με το Ισραήλ, θανάσιμοι εχθροί του Πολιτικού Ισλάμ τύπου Μουσουλμανικής Αδελφότητας και Χαμάς, που έχουν πλέον ως μόνα εξωτερικά στηρίγματα την Τουρκία και το Κατάρ. Από την ετερόκλητη αυτή συμμαχία Ριάντ και Εμιράτα και στην περίπτωση της ISIS και το Κατάρ, το οποίο διαφοροποιείται, καθώς στήριξε στο Κάιρο τον Μόρσι, είναι σπόνσορες του Ακραίου Τζιχαντισμού στη Συρία και στο Ιράκ.
 
Παράδοξο των παραδόξων ο Νετανιάχου, που ταύτισε πρόσφατα τη Χαμάς με την Αλ Κάιντα και την Μπόκο Χαράμ, που θεωρεί εχθρική πράξη τη στήριξη της Χαμάς από τον Ερντογάν και δεν τον απασχολεί προφανώς, γιατί δεν τον αφορά επί του παρόντος η στήριξη της οικογένειας Σαούντ στην ISIS.
 
Πρόκειται προφανώς για μία φτηνή μακιαβελική λογική: αν στη συλλογιστική μου ο κύριος εχθρός της γεωπολιτικής και στρατηγικής αξίας του Ισραήλ είναι το Ιράν, οι πιο ακραίοι πολέμιοι των σιιτών, οι ακραίοι τζιχαντιστές, είναι εξ αντικειμένου θετική συνεισφορά στο ισοζύγιο που με ευνοεί.
 
Από όλη αυτήν την ωραία ατμόσφαιρα, όπου αποδομείται πλήρως ό,τι είχε απομείνει από την αξιοπιστία της κινδυνολογίας για τη ισλαμική τρομοκρατία, δεν λείπει με οπορτουνισμό ισάξιο του Νετανιάχου και ο Ερντογάν: 
Aπέναντι στη Σαουδική Αραβία, στην Αίγυπτο, όπου μόνος μαζί με το Κατάρ στηρίζει τον Μόρσι και όλοι οι τρεις μαζί στη Συρία στηρίζουν την ISIS κατά του δικτάτορα Ασαντ!
 
Το πιο εφιαλτικό των σεναρίων, να καταλάβει την Ιορδανία η ISIS, δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: