"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: «Η Τουρκία του Ερντογάν δεν έχει θέση στην Ευρώπη» λένε οι γερμανοί πολιτικοί - Οι ραγιάδες γλείφτες του, τί γνώμη έχουν?

Μαζικά πυρά από Γερμανούς πολιτικούς δέχθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν Επίθεση στον Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσαν πολιτικοί στη Γερμανία, θέτοντας εν αμφιβόλω ακόμη και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.


«Η Τουρκία του Ερντογάν δεν έχει θέση στην Ευρώπη», δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αντρέας Σόιερ και ζήτησε τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. 

Ο Σόιερ δεν είναι ο μόνος Γερμανός πολιτικός που δυσαρεστήθηκε από την αναρρίχηση του Ερντογάν στον προεδρικό θώκο..

Ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Ελμαρ Μπροκ προειδοποίησε ότι εάν ο Ερντογάν μεταμορφώσει την Τουρκία σε απολυταρχικό κράτος, αυτό θα καταστρέψει τη βάση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. 

Ο τουρκικής καταγωγής συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμιρ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Τουρκία του Ερντογάν είναι ένα όλο και περισσότερο απολυταρχικό κράτος», επισημαίνοντας ότι με δεδομένη την κατάσταση στο Ιράκ, στη Συρία και στη Γάζα, μια σταθερή Τουρκία αποτελεί κλειδί για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Ανάλογη ανησυχία είναι διάχυτη και σε μεγάλη μερίδα του γερμανικού Τύπου: 
«Ο δρόμος για μια αυταρχική κυβέρνηση είναι στρωμένος», γράφει η «Bild» και σε άρθρο της αναφέρει: «Δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί σε έναν Γερμανό γιατί 20 εκατομμύρια Τούρκοι ψήφισαν έναν πρόεδρο ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σκανδάλου πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Για να το καταλάβει κανείς, πρέπει να είναι Τούρκος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: