"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ: Σφαγή 500 Κούρδων Γεζίντι από τους τζιχαντιστές - ΕΘΑΨΑΝ ΖΩΝΤΑΝΑ γυναικόπαιδα ενώ απήγαγαν ως σκλάβες περίπου 300 γυναίκες

Τουλάχιστον 500 μέλη της ιρακινής μειονότητας των Κούρδων Γεζίντι σκότωσαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη διάρκεια της προέλασής τους στο βόρειο Ιράκ, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο ιρακινός υπουργός ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι.. Οι τζιχαντιστές έθαψαν ζωντανά κάποια από τα θύματά τους, παιδιά και γυναίκες μεταξύ αυτών, ενώ απήγαγαν ως σκλάβες περίπου 300 γυναίκες. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στο Βόρειο Ιράκ. 


 

Αντάρτισες του PKK υπερασπίζονται τα εδάφη του Β. Ιράκ, κοντά στην Αρμπίλ, από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών. SAFIN HAMED / AFP
Photo: Αντάρτισες του PKK υπερασπίζονται τα εδάφη του Β. Ιράκ, κοντά στην Αρμπίλ, από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών. SAFIN HAMED / AFP  


Οι κουρδικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τους αμερικανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ανακατέλαβαν δύο πόλεις στο βόρειο Ιράκ από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε κούρδος αξιωματούχος, ο οποίος παραδέχτηκε πάντως ότι θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να ανατραπεί η κατάσταση.
 


Οι Κούρδοι ανακατέλαβαν το Μαχμούρ και το Ζουμπαΐρ, ανακοίνωσε ο Χοσιγιάρ Ζεμπάρι, υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, όταν οι Κούρδοι αποσύρθηκαν από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι.
   
 Τέσσερις ακόμα αεροπορικές επιδρομές κατά των δυνάμεων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος πραγματοποίησε ο αμερικανικός στρατός, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του στρατού, οι επιδρομές είχαν ως στόχο να υπερασπιστούν τους Γεζίντι από τις «αδιάκριτες επιθέσεις» των τρομοκρατών του ΙΚ.


Αμερικανικά αεροσκάφη προχώρησαν επίσης σήμερα σε νέες ρίψεις προμηθειών στο Ορος Σιντζάρ, ενώ στις επόμενες ώρες στην εκστρατεία θα προστεθούν και γαλλικά αεροσκάφη.


Βρετανικά μεταγωγικά αεροσκάφη άρχισαν τις ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληθυσμούς που απειλούνται από την προέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης.


O πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να προμηθεύσει με όπλα τους Κούρδους για να ενισχύσει έτσι τον αγώνα τους κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, η προέλαση των οποίων στο Bορρά έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία της Βαγδάτης αλλά και της Δύσης.
 


Σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο Μπαρζανί είπε: «Δεν μαχόμαστε εναντίον μίας τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά ενός τρομοκρατικού κράτους».


«Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στο βόρειο Ιράκ κατήγγειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) απειλούν πλέον την αυτόνομη επαρχία του Κουρδιστάν και χιλιάδες αμάχους.
«Καταδικάζουμε σθεναρά τις τελευταίες επιθέσεις του αποκαλούμενου ‘Ισλαμικού Κράτους’ και άλλων ενόπλων οργανώσεων στο Ιράκ», ανέφερε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

 


Όπως είπε, της «προκαλεί φρίκη» η «ταχεία επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» στο βόρειο Ιράκ. «Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι, κυρίως μειονοτικοί, εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες λόγω των διωγμών και των παραβιάσεων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στις περιοχές όπου προελαύνουν οι εξτρεμιστές σουνίτες μαχητές, επεσήμανε η Άστον.
 


«Ορισμένες από αυτές τις ενέργειες θα μπορούσαν να θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», εκτίμησε η ίδια και πρόσθεσε ότι πρέπει να εξεταστούν το ταχύτερο ώστε οι δράστες τους να λογοδοτήσουν».

Ακόμη, η Ευρωπαία αξιωματούχος κάλεσε όλα τα μέρη «να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και να διευκολύνουν την διανομή βοήθειας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: