"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Προσφυγή στην τουρκική Δικαιοσύν από το You Tube για άρση του αποκλεισμού - Θα πάρει και κανένα τηλεφωνάκι κανένα δικαστή ο Κομανέτσης?

Ο ιστότοπος YouTube προσέφυγε στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο για να επιτύχει την άρση του αποκλεισμού του στην Τουρκία, την οποία διέταξε η κυβέρνηση μετά τη δημοσιοποίηση της ηχογράφησης μιας συνομιλίας για τη Συρία, έγινε γνωστό από πηγή με γνώση του θέματος.

Η προσφυγή κατατέθηκε στο δικαστήριο από δικηγόρο της Κωνσταντινούπολης με την οποία ζητείται να γίνει ο ιστότοπος «άμεσα» προσβάσιμος, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Δικαστήριο της Άγκυρας διέταξε την Παρασκευή την άρση της απαγόρευσης του YouTube, η οποία επιβλήθηκε στις 27 Μαρτίου από την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας», μετά τη δημοσιοποίηση της ηχογράφησης μιας εμπιστευτικού χαρακτήρα συνεδρίασης, στην οποία τούρκοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Ωστόσο, το ίδιο δικαστήριο αποφάσισε αργότερα να αποκλείσει την πρόσβαση σε 15 βίντεο και ανακοίνωσε πως ο αποκλεισμός του YouTube θα παραμείνει σε ισχύ όσο τα βίντεο αυτά δεν αποσύρονται.

Το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε απαιτήσει την Τετάρτη την άρση μιας άλλης απαγόρευσης, αυτής που είχε επιβληθεί πριν από δύο εβδομάδες στο δίκτυο Twitter, κρίνοντας ότι αντιβαίνει στην ελευθερία της έκφρασης.

Η πρόσβαση στο Twitter είχε αποκλεισθεί στις 20 Μαρτίου με απόφαση του ισλαμοσυντηρητικού πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία προσπάθεια η αναμετάδοση από το Διαδίκτυο τηλεφωνικών υποκλοπών που τον εμπλέκουν σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς.

Αφού χρονοτριβούσε επί ένα 24ωρο, η κυβέρνηση εφάρμοσε τελικά την απόφαση των δικαστών.

Ωστόσο, ο Ερντογάν διαμαρτυρήθηκε δημόσια για την απόφαση αυτή, υποστηρίζοντας πως δεν την σέβεται.


Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Χασίμ Κιλίτς υποβάθμισε τις επικρίσεις, μιλώντας με ειρωνεία για «συναισθηματική αντίδραση». 

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: