"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Εμπλοκή της Αγκυρας στην επίθεση με σαρίν στη Δαμασκό

«Εμπλοκή της Αγκυρας στην επίθεση με σαρίν στη Δαμασκό» Για εμπλοκή της Τουρκίας στην επίθεση με χημκά όπλα κατά αμάχων πέρυσι στη Δαμασκό κάνει λόγο ο αμερικανός δημοσιογράφος, Σέιμουρ Χερς, σε άρθρο του στο London Review of Books.

Ο Χερς στο άρθρο του ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία έστησε την επίθεση με τα χημικά για να εξαναγκάσει τις ΗΠΑ σε μία ανάληψη στρατιωτικής επιχείρησης στην Συρία, ενώ επεσήμανε για τον Ερντογάν ότι είναι γνωστό πως στηρίζει το Μέτωπο Αλ Νούσρα, των ανταρτών που μάχεται το καθεστώς Άσαντ.

Οπως συγκεκριμένα αναφέρει: «Γνωρίζουμε ότι ήταν μία συγκαλυμμμένη ενέργεια σχεδιασμένη από ανθρώπους του Ερντογάν για να σπρώξει τον Ομπάμα πέρα από την κόκκινη γραμμή. Επρεπε να κλιμακώσουν μία επίθεση με χημικά μέσα ή κοντά στη Δαμασκό, όταν βρίσκονταν εκεί οι παρατηρητές του ΟΗΕ. Η συμφωνία ήταν να κάνουν κάτι θεαματικό. Στους δικούς μας αξιωματικούς των υπηρεσιών πληροφοριών Άμυνας (DIA) και άλλες μυστικές υπηρεσίες είπαν ότι η προμήθεια του σαρίν έγινε από την Τουρκία. Οι Τούρκοι παρέχουν επίσης εκπαίδευση στην παραγωγή σαρίν και τη χρήση του».

Τον περασμένο Μάιο, περισσότεροι από δέκα μέλη της αλ Νούσρα, την ομάδα των ανταρτών που φέρεται να στηρίζει ο Ερντογάν, συνελήφθησαν στη Νότια Τουρκία με «δύο κιλά σαρίν» όπως δήλωσε η τοπική αστυνομία. Σχηματίστικε ένα κατηγορητήριο 130 σελίδων, ωστόσο οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθερoi. 

Εν τω μεταξύ στον τουρκικό Τύπο υπήρχε έντονη φημολογία ότι η κυβέρνηση Ερντογάν συγκαλύπτει την εμπλοκή της με τους αντάρτες. Σε συνέντευξη Τύπου ο πρέσβης της Τουρκίας στη Μόσχα, Αϊντί Σεζγκίν, είχε αναφέρει ότι το σαρίν που υποτίθεται βρήκαν στην κατοχή των συλληφθέντων ήταν απλά «αντιψυκτικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: