"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Το χρεοκοπημένο τσίρκο επιστρέφει στις αγορές - Οι λόγοι της ισχυρής ζήτησης ελάχιστη σχέση έχουν με την ίδια τη χώρα! - Χωρίς "ευρωπαϊκές πλάτες" και με άχρηστους κρατιστές στο τιμόνι δεν μπορούμε να βγούμε ούτε μέχρι το περίπτερο της γειτονιάς μας....

Από πολλούς ακούγεται ως η «εντυπωσιακή επιστροφή». Η Ελλάδα  πούλησε 5ετές ομόλογα 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,95%, και η ζήτηση υπερέβη τα 20 δισ. ευρώ.
 

Για να είμαστε δίκαιοι, η μεταστροφή της ψυχολογίας των επενδυτών αναφορικά με το ελληνικό χρέος είναι αρκετά εντυπωσιακή και η ζήτηση για την πρώτη έκδοση ελληνικού ομολόγου, ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία από το πρωί χθες, αυξήθηκε σημαντικά από τη μια ημέρα στην άλλη.
 

Αλλά αυτό το αποτέλεσμα έχει αφήσει ορισμένους ανθρώπους να ξύνουν με απορία το κεφάλι τους και να αναρωτιούνται τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, τη στιγμή που και οι δύο συνεχίζουν να συναντούν δυσκολίες, όταν κρίνονται με βάση ένα ευρύτερο σύνολο δεδομένων. 


Παρακάτω, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ορισμένα από τα ερωτήματα αυτά.
 
Γιατί η ζήτηση ήταν τόσο ισχυρή;
 


Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό, και έχουν λίγη σχέση με την Ελλάδα. Η δημοπρασία ομολόγων παραμένει μικρή, και η απόδοση αρκετά αξιοπρεπής σε σχέση με τις άλλες οικονομίες της περιφέρειας και το υψηλό yield αντίστοιχων εκδόσεων. Και θα υπάρχουν πάντα επενδυτές που θα αναζητούν καλύτερες επιδόσεις. Εξάλλου, ακόμη και μετά από το «μάθημα» της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υπήρχαν αρκετοί επενδυτές πρόθυμοι να αναλάβουν το στοίχημα για τα νέα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, και πολλοί από αυτούς κατέληξαν με καλές αποδόσεις.
 

Αυτό συνδέεται με ένα ευρύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη, και ακόμη και στις αναπτυγμένες οικονομίες: η έλλειψη ασφαλών assets και η απουσία απόδοσης. Δεδομένων των ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων και της μείωσης του πληθωρισμού, το επίπεδο της απόδοσης που διατίθεται σε πολλά χρηματοπιστωτικά εργαλεία, δεν είναι αυτό που ήταν συνήθως, και οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να βρουν νέες διόδους για να ενισχύσουν τα κέρδη τους.
Ωστόσο, δεν έχει υψηλό ρίσκο ;
 


Στην πραγματικότητα, δεδομένης της δομής της συμφωνίας και του περιβάλλοντος το οποίο εμπλέκεται, ίσως να μην έχει τόσο υψηλό ρίσκο όσο θα περίμενε κανείς.



Πρώτον, τα ομόλογα θα εκδοθούν βάσει του αγγλικού δικαίου. Αυτό θα αποτρέψει την αναδιάρθρωσή τους με παρόμοιο τρόπο με αυτόν των προηγουμένων ελληνικών ομολόγων, που σημαίνει ότι οι επενδυτές έχουν σημαντικά μεγαλύτερη νομική προστασία.

 

Δεύτερον, η ωρίμανση του χρέους είναι αρκετά μικρή, ιδιαίτερα σε σχέση με την πολύ μακροπρόθεσμη (20+ χρόνια) ωρίμανση των δανείων από την ευρωζώνη. Αυτό εξασφαλίζει ότι η πληρωμή αυτών των ομολόγων συμπίπτει χρονικά πολύ νωρίτερα από όταν η Ελλάδα θα χρειαστεί να αρχίσει να πληρώνει τα επίσημα δάνεια, όπως εμφανίζεται στο παραπάνω γράφημα.

 
Τρίτον, η υπόσχεση της ΕΚΤ να αγοράσει κρατικά ομόλογα εάν η κρίση κλιμακωθεί ξανά, ισχύει ακόμη. Επιπλέον, αυτό έχει συνδυαστεί με μεγαλύτερη στήριξη από την ευρωζώνη στην Ελλάδα και μια νέα αποστροφή για την απομείωση κρατικού χρέους.



Όλα αυτά σημαίνουν ότι η πιθανότητα απωλειών από τα ομόλογα του ιδιωτικού τομέα, έχει μειωθεί σημαντικά. Δεν έχει εξαλειφθεί, αλλά εάν ήταν να ακολουθήσει κάποια απομείωση, πιθανότητα θα επέφερε απώλειες στα δάνεια του επίσημου τομέα, αν μη τι άλλο διότι ανέρχονται στο 66% του ελληνικού χρέους
.



Όλο αυτό ξεκίνησε σχεδόν από το πουθενά, πριν από μία ή δύο εβδομάδες: γιατί τέτοια βιασύνη;

 
 

Ο πρώτος προφανής λόγος είναι η ανάγκη της Ελλάδας για περαιτέρω χρηματοδότηση. Το ζήτημα ενός χρηματοδοτικού κενού αυτό τον χρόνο και τα επόμενα (εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2016) έχει καλυφθεί. Το ζήτημα του ομολόγου, σε συνδυασμό με ορισμένα νέα δημοσιονομικά μέτρα και πιθανώς τα εναπομείναντα κεφάλαια από το ΤΧΣ, θα βοηθήσει ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρους αυτού του δημοσιονομικού κενού τα επόμενα χρόνια. Επίσης πιθανώς θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω έκδοση ομολόγων.


Ωστόσο, υπάρχουν βαθύτεροι πολιτικοί λόγοι Όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες απεργίες, η έκρηξη βόμβας έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας και η συρρικνούμενη πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή (η οποία διαμορφώνεται τώρα μόνο στις δύο έδρες), υπάρχει ακόμη ένα σημαντικό ποσοστό πολιτικής αβεβαιότητας.  


Η κυβέρνηση φαίνεται να τρέφει ελπίδες ότι αυτή η επιστροφή στις αγορές θα ισχυροποιήσει  την υποστήριξή της, και θα δράσει ως σύμβολο της ανάκαμψης που βοήθησε να δημιουργηθεί.


Επιπλέον, με τις ευρωπαϊκές εκλογές να διεξάγονται σε λίγες εβδομάδες και τον ΣΥΡΙΖΑ να φαίνεται ότι τα πάει καλά, η κυβέρνηση φαίνεται να πιστεύει ότι αυτή η έκδοση θα μπορούσε κάπως να τονώσει την στήριξή της στις κάλπες.

 
Αλλά πόσο μεγάλη ανατροπή σημαίνει αυτό πραγματικά για την Ελλάδα;
 



Ενώ είναι σίγουρα θετικό, τα μακροοικονομικά στοιχεία για την Ελλάδα παραμένουν ανησυχητικά. Όπως εμφανίζουν τα γραφήματα (ευγενική προσφορά της Natixis), η ανεργία παραμένει πολύ υψηλά. Συγκεκριμένα, η ανεργία των νέων και η μακροχρόνια ανεργία είναι πεισματικά υψηλές, και απειλούν να αποτελέσουν βαρίδι στην οικονομία μακροπρόθεσμα. Ενώ η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει σταματήσει να μειώνεται, η ελπίδα για μια ταχεία ανάκαμψη  δεν βασίζεται ακόμη σε ξεκάθαρα στοιχεία. υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί στο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως αναδεικνύεται από τις 329 μεταρρυθμίσεις που πρότεινε ο ΟΟΣΑ.


Γενικότερα, η μακροπρόθεσμη στρατηγική της Ελλάδας για τον ανταγωνισμό και την ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραμένει ασαφείς, και έχει μηδενικό περιθώριο για να απορροφήσει νέα οικονομικά σοκ. Η Citi, που είναι πάντα bearish για την Ελλάδα, ανέλαβε να «χαλάσει» όλη αυτή την αισιοδοξία με το παρακάτω γράφημα (μέσω του Alphaville). Τελικά, παραμένει ένα μικρό συμβολικό βήμα, ιδιαίτερα δεδομένου του μεγέθους της έκδοσης του ομολόγου.



Θα ξοδέψει η Ελλάδα τα χρήματα όπως επιθυμεί;
 

Αυτό φαίνεται ελπιδοφόρο, στην καλύτερη περίπτωση. Ενώ η Ελλάδα ίσως έχει λίγη περισσότερη ευελιξία σε σχέση με όταν η χρηματοδότηση προέρχεται από τα επίσημα δάνεια, για τα οποία κάθε δεκάρα είναι καθορισμένη, θα υπάρχουν πολλά περιθώρια. Όπως ακόμη και εκείνες οι χώρες εκτός προγραμμάτων διάσωσης έχουν διαπιστώσει, η εποπτεία σε επίπεδο ευρωζώνης είναι τώρα σημαντική. Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας πρέπει ακόμη να συμφωνηθεί από κοινού με την τρόικα, και πιθανότατα θα επιτραπεί μικρή ευελιξία, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ήδη υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό που πρέπει να καλυφθεί.


ΠΗΓH: CAPITAL


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: