"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Πέντε λόγοι που οι επενδυτές αγαπούν πλέον το ελληνικό χρέος

Η Ελλάδα παραμένει μια υπερχρεωμένη χώρα με μικρές προοπτικές ανάπτυξης και παρ΄ολ΄αυτά αρκετοί επενδυτές είναι πρόθυμοι να της δανείσουν, αναφέρει δημοσίευμα του CNBC, επικαλούμενο την επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου.
 

Εκ πρώτης όψεως, η πώληση του ομολόγου μοιάζει με σπαζοκεφαλιά, αφού -όπως επισημαίνει αναλυτής της Citigroup- ο λόγος του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 177%, είναι, δηλαδή, αρκετά υψηλότερος από το επίπεδο του 156% που βρισκόταν πριν την τεράστια αναδιάρθρωση χρέους του 2012, σχολιάζει η συντάκτρια του άρθρου. Και ενώ οι περισσότερες χώρες τείνουν να μπαίνουν σε τροχιά ανάπτυξης εντός μερικών ετών μετά την αναδιάρθρωση του χρέους τους, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να συρρικνώνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό.
 
 

Γιατί λοιπόν παρουσιάστηκε τόσο ισχυρή ζήτηση για το ελληνικό χρέος, ρωτά η Michelle Caruso-Cabrera και παραθέτει πέντε λόγους για τους οποίους οι επενδυτές παραχωρούν "ψήφο" εμπιστοσύνης:

 
1. Οι επενδυτές είναι πεινασμένοι για αποδόσεις. Είναι δύσκολο να βρεις αυτές τις μέρες απόδοση που προσεγγίζει το 5%. Η αγορά του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου αποφέρει λιγότερο από 1%.


2. Οι επενδυτές ζητούν περισσότερα από όσα θέλουν στην πραγματικότητα. Όταν είναι γνωστό πως η ζήτηση θα είναι υψηλή, οι επενδυτές συχνά ζητούν τα διπλά από όσα θέλουν στην πραγματικότητα. Ένα hedge fund που θέλει να αγοράσει ομόλογα αξίας 100 εκατ. ευρώ, πιθανότατα θα ζητήσει 200 εκατ. ευρώ. Όσοι γνωρίζουν καλά τις διεθνείς αγορές ομολόγων θα πουν πως η πραγματική ζήτηση ήταν χαμηλότερη από τα 20 δισ. ευρώ, αλλά σίγουρα υψηλότερη από τα 3 δισ. ευρώ που τέθηκαν προς πώληση.


3. Ίσως το πιο σημαντικό: οι νέοι αυτοί επενδυτές προστατεύονται από το ημερολόγιο. Όταν μιλάμε για το χρέος μιας χώρας, δεν έχει σημασία μόνο το πόσα πρέπει να εξοφλήσει, αλλά και το πότε θα χρειαστεί να τα εξοφλήσει. Όταν το χρέος της Ελλάδας αναδιαρθρώθηκε το Μάρτιο του 2012, τα παλαιά ομόλογα που δεν μπορούσαν να πληρωθούν ανταλλάχθηκαν με καινούρια ομόλογα που δεν θα ωριμάσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα -για δεκαετίες σε ορισμένες περιπτώσεις.


Αν εξαιρεθεί το χρέος που η Ελλάδα οφείλει στην ΕΚΤ, η χώρα δεν έχει σημαντικές υποχρεώσεις αποπληρωμής χρέους έως το 2023, δηλαδη αρκετό καιρό μετά τη λήξη του πενταετούς ομολόγου το 2019. Χάρη στο ημερολόγιο, οι νέοι αυτοί ομολογιούχοι θα είναι πιο διασφαλισμένοι από τους πιστωτές του επίσημου τομέα -η Ελλάδα οφείλει στους τελευταίους περισσότερο από το ήμισυ του χρέους της- που θα πρέπει να περιμένουν πολύ περισσότερο για να πληρωθούν.

4. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα θελήσουν να τιμωρήσουν και πάλι τους ιδιώτες πιστωτές, οι οποίοι είχαν δεχτεί σοβαρό πλήγμα κατά την προηγούμενη αναδιάρθρωση. Όσοι γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης των Ευρωπαίων ηγετών, λένε πως δεν θα θέλουν να το επαναλάβουν από φόβο πως με αυτόν τον τρόπο θα απομακρύνουν τους πιστωτές, γεγονός που θα οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια. Οι επενδυτές πιστεύουν πως τυχόν μελλοντικές ζημιές θα καλυφθούν από τον Ευρωπαίο φορολογούμενο.
 

5. Η ΕΚΤ φυλάει τα νώτα σου. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, έχει υποσχεθεί πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διατηρήσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το κυβερνητικό συμβούλιο της ΕΚΤ εξέτασε την πιθανότητα υλοποίησης ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για να ωθήσει προς τα κάτω τα επιτόκια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: