"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ και ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Μωαμεθανική υπεροχή!


Ξεκίνησαν για πλάκα το 2005 και μάλιστα με έναν ελληνοτουρκικό έρωτα (Τα σύνορα της αγάπης), με φόντο το Αιγαίο. Ομως, από το 2010 και μετά αυξάνονται και πληθύνονται σαν τη λερναία ύδρα. Ενα τουρκικό σίριαλ τελειώνει, τρία μπαίνουν στη θέση του.
 
Οι τουρκικές σειρές υπερέχουν αριθμητικά, και ειδικά τον τελευταίο χρόνο, στα ιδιωτικά κανάλια Πέρα από τις ατέλειωτες συζητήσεις για το ποιοι τα βλέπουν, γιατί τα βλέπουν και τον ύπουλο προπαγανδιστικό χαρακτήρα τους, υπάρχει κάτι πιο σημαντικό. Η πραγματική αριθμητική τους υπεροχή σε σχέση με τις ελληνικές παραγωγές. Αλλο να το φαντάζεσαι και άλλο να το βλέπεις στα χαρτιά.

Τα τελευταία τρία χρόνια λοιπόν από τότε που έσκασαν μύτη η Σεχραζάτ και ο Ονούρ (σημερινός Σουλεϊμάν) αρχικά στο TV Μακεδονία και στη συνέχεια στον ΑΝΤ1, οι σειρές αυτές θεωρήθηκαν μια πρόσφορη και οικονομική λύση για να γεμίζουν τα δύο, κυρίως, ιδιωτικά κανάλια -αφού ο ALPHA έχει πλέον αποχωρήσει από την τούρκικη κούρσα- τα προγράμματά τους πρωί, μεσημέρι, απόγευμα και βέβαια στην πλέον εμπορική ζώνη του prime time. Ομως κανείς δεν φαντάστηκε πως θα φάνε λάχανο σχεδόν ολοκληρωτικά τις ελληνικές παραγωγές και θα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και χειμώνα και καλοκαίρι στη μικρή οθόνη, καθηλώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες, όχι και τόσο ανύποπτες τελικά, νοικοκυρές.


Η κορύφωση της τουρκικής κυριαρχίας συνέπεσε φυσικά με την οικονομική κρίση, την ένδεια και αδυναμία των καναλιών όχι μόνο να παραγάγουν νέα σίριαλ, αλλά και να εξοφλήσουν τα δεδουλευμένα στους συντελεστές των σειρών που είδαμε σε προηγούμενες σεζόν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα τηλεοπτικά μαγαζιά νομιμοποιούνται ή απενοχοποιούνται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2010 και μετά έχουν βγει στον αέρα σε ΑΝΤ1 που έχει τη μερίδα του λέοντος, MEGA και ALPHA 20 τουρκικά σίριαλ και 18 νέες ελληνικές παραγωγές.
Τον δε τελευταίο χρόνο είναι τουλάχιστον αποτροπιαστικό το γεγονός πως έχουμε δει μόλις 4 καινούργια ελληνικά σίριαλ, εκ των οποίων τα 2 (Βασιλιάδες, Το αμάρτημα της μητρός μου) έμειναν στη μέση, λόγω έλλειψης χρημάτων, ενώ έχουν βγει στον αέρα με την ευλογία του Αλλάχ 9 τουρκικά. Και έπεται μεγάλη συνέχεια... Ηδη ο ΑΝΤ1, αλλά και το MEGA έχουν στοκ και για τους επόμενους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: