"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ και ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Παρακολουθώντας... Σουλεϊμάν!


Την περασμένη Τρίτη έπιασα το τηλεκοντρόλ της TV και με το πρώτο πάτημα έπεσα σε εκπομπή για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αναζήτησα καλύτερη τηλεοπτική τύχη και έπεσα... στον Σουλεϊμάν. 

Ανάμεσα στα δύο, προτίμησα την εισαγόμενη γελοιότητα που έχει ούτως ή άλλως κάποιο ενδιαφέρον για τις ενδυμασίες εποχής, για την αναβίωση έστω ως καρικατούρας της συγκεκριμένης χρονικής εποχής όπου διαδραματίζεται η σαπουνόπερα, για την περιγραφή ηθών, εθίμων και την απομυθοποίηση του χαρεμιού.

Το χαρέμι σκέτο παρθεναγωγείο! Οι ενδυμασίες των Οθωμανών αρχόντων καθαρή αντιγραφή των βυζαντινών στολών, η εθιμοτυπία παρομοίως, η ίντριγκα, οι δολοφονίες αυλικών και αξιωματούχων είναι καθαρότατα βυζαντινορωμαϊκές.

Και άλλες φορές στάθηκα σ' αυτήν την τουρκική τηλεοπτική σειρά από ενδιαφέρον για τα παραπάνω. Πλεονεκτεί η Τουρκία έναντι της Ελλάδος ως προς την πολιτισμική συνέχεια η οποία είναι αδιάσπαστη εδώ και αιώνες... διότι η Τουρκία είχε την τύχη να μην κατακτηθεί από τους... Τούρκους που (όπως διδασκόμαστε στα σχολεία) εξαφάνιζαν τον πολιτισμό των λαών που κατακτούσαν. Αχ καημένοι Τούρκοι πόσα σας καταλογίζουμε ότι διαπράξατε εις βάρος του έθνους μας χωρίς όμως να σκεφτούμε πόσα σας κάναμε κι εμείς. Αλλοιώσαμε την πολεμική αγριότητά σας και σας κάναμε μαλθακούς, άβουλους, χρηματολάτρες, ακόλαστους.

Κάναμε σ' εσάς ό,τι κάναμε και στους άγριους Ρωμαίους όταν μας κατάκτησαν.

Ο Κοσμάς ο Αιτωλός, που ήξερε άριστα Τούρκους και Ρωμιούς, έλεγε: «του Τούρκου γρόσια δώσ' του και καβαλίκεψέ τον στο κεφάλι». 

Τώρα παίρνουμε μέσα από τις τουρκικές τηλεοπτικές σειρές ό,τι τους είχαμε δώσει.


Ο γράφων υπηρέτησε το 1974 θητεία 30 μηνών, σχεδόν ολόκληρη στη Θράκη και στην Κω. Στην Κω ως χειριστής ραντάρ. Παρακολουθούσαμε καχύποπτοι τις κινήσεις των Τούρκων ακριβώς απέναντί μας, εγκλωβίζαμε στην οθόνη τουρκικά πολεμικά κτλ. Ομως, τότε δεν φανταζόμουν ότι μετά από σαράντα χρόνια θα διαφύγει από τις οθόνες των στρατιωτικών ραντάρ, θα περάσει τα σύνορα απαρατήρητος και θα κατοικήσει στην οθόνη της τηλεόρασης κάθε ελληνικού σπιτιού ο μεγάλος Σουλτάνος Σουλεϊμάν μαζί με τη λαμπρή ακολουθία και προπάντων με όλο το χαρέμι του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: