"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΚΟΠΙΑ: Η υποδοχή ενός εγκληματία


Η FYROM είναι ένα κράτος-μωσαϊκό. Η πλειοψηφία των κατοίκων της είναι Σλαβομακεδόνες, με τους δημογραφικά πολλαπλασιαζόμενους Αλβανούς να αποτελούν το 25,5% του πληθυσμού, και τους Τούρκους (3,8%), Ρομά (2,6%), Σέρβους (2%) κ.λπ. να ακολουθούν.  

Ο ιδρυτής του Κίρο Γκλιγκόροφ δεν θωράκισε μόνο συνταγματικά τον πολυεθνοτικό του χαρακτήρα, το κυβέρνησε και με μαεστρία σε ταραγμένους για τα Βαλκάνια καιρούς. Η απουσία του δεν άργησε να φανεί και το 2001 Σλαβομακεδόνες και Αλβανοί έφτασαν στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου για να αποτραπεί η αιματοχυσία με παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, η οποία με τη συμφωνία της Αχρίδας επέβαλε το πλαίσιο της μελλοντικής αρμονικής συμβίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Οι δύο κοινωνίες, παρά ταύτα, αντί να συγκλίνουν, τραβούν τον δικό τους δρόμο, συντηρώντας ατμόσφαιρα εθνοτικής αντιπαλότητας που δυνάμει απειλεί την υπόσταση του ιδίου του κράτους και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι εκ του ρόλου του οφείλει να εγγυηθεί τις αρμονικές σχέσεις των δύο εθνοτήτων και όχι να ρίχνει ο ίδιος λάδι στη φωτιά. Φαίνεται όμως ότι έχει επιλέξει να είναι πρωθυπουργός μόνο του σλαβομακεδονικού στοιχείου και το έδειξε με προκλητικό τρόπο πριν λίγες μέρες, με αφορμή την υπόθεση ενός εγκληματία πολέμου!

Ο Γιόχαν Ταρκούλοφσκι, Σλαβομακεδόνας αξιωματικός της αστυνομίας, είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση δώδεκα χρόνων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα στον πόλεμο του 2001. Συνελήφθη το 2005 κατηγορούμενος για την εν ψυχρώ δολοφονία εφτά αμάχων Αλβανών στο χωριό Λιούμποτεν, έξω από τα Σκόπια, και τον βασανισμό πολλών άλλων και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκιση δώδεκα χρόνων. Εχοντας εκτίσει τα δύο τρίτα της ποινής αφέθηκε ελεύθερος και ο Γκρουέφσκι μετέτρεψε την επιστροφή του στα Σκόπια σε κορυφαίο εθνικό γεγονός! Εστειλε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος να τον φέρει από τη Γερμανία όπου ήταν φυλακισμένος, πήγε ο ίδιος στο αεροδρόμιο μαζί με μερικές εκατοντάδες οπαδούς του που είχαν μεταφερθεί με μισθωμένα από την κυβέρνηση λεωφορεία, πέρασαν μαζί κάτω από την «αψίδα του θριάμβου» στο κέντρο της πόλης, οργάνωσε συναυλία προς τιμήν του! Ισως στο μέλλον του στήσει και ανδριάντα πλάι στον Μέγα Αλέξανδρο και τον Ιουστινιανό…


Ο Γκρουέφσκι έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του το Διεθνές Δικαστήριο -και την ίδια την διεθνή κοινότητα- που τιμώρησε, εξετάζοντας πλήθος στοιχείων, τον Ταρκούλοφσκι ως εγκληματία πολέμου. Αδιαφόρησε για το εάν προκάλεσε το αλβανικό στοιχείο της χώρας του τροφοδοτώντας με περισσότερο εθνοτικό μίσος το χάσμα, την ώρα που -τι ειρωνεία!-επισείει προς τη διεθνή κοινότητα με κάθε ευκαιρία τον κίνδυνο εσωτερικού διχασμού και διάσπασης του κράτους όσο η ΠΓΔΜ παραμένει εκτός ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: