"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: 17χρονος ασθενής κινδυνεύει να μείνει παράλυτος επειδή χάλασε μηχάνημα στην εγχείρηση



Ο υπογράφων αγνοεί αν ένα μηχάνημα προηγμένης τεχνολογίας που χρησιμοποιείται σε μια λεπτή νευροχειρουργική επέμβαση είναι κάτι σαν το μονοκινητήριο ελικοπτεράκι, το γνωστό «Χιούι» στον πόλεμο του Βιετνάμ. Χαλούσε ο μοναδικός του κινητήρας, έπεφτε το ελικόπτερο.


 Ο λόγος για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή-«πλοηγό» του νευροχειρουργού στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, που σταμάτησε να λειτουργεί κατά τη διάρκεια της επέμβασης στο κεφάλι του 17χρονου Γρηγόρη Παπαγιάννη. Αποτέλεσμα, ο άτυχος μαθητής της Β' Λυκείου κινδυνεύει να μείνει οριστικά παράλυτος από την αριστερή του πλευρά.



Ο νεαρός Γρηγόρης Παπαγιάννης εισήχθη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για να υποβληθεί σε εγχείρηση αφαίρεσης αιμαγγειώματος. Επέμβαση που είχε προγραμματιστεί να γίνει πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, όταν νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο έπειτα από επιληπτική κρίση. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του διαπιστώθηκε το αιμαγγείωμα, αποφασίστηκε η επέμβαση και προσδιορίστηκε το πότε αυτή θα γίνει.


Στο χειρουργείο μπήκε στις 7.30 το πρωί της περασμένης Παρασκευής και βγήκε από αυτό λίγο πριν από τις 2 μετά το μεσημέρι, χωρίς η εγχείρηση να έχει ολοκληρωθεί. Οπως επίσημα δηλώνεται, αφορμή για τούτο αποτέλεσε ότι ο «πλοηγός» του χειρουργού σταμάτησε να λειτουργεί κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Σημειώνεται ότι το μηχάνημα νοικιάστηκε από το νοσοκομείο για τη συγκεκριμένη επέμβαση από ιδιωτική εταιρεία (κατά το διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και εκτελούντα χρέη διοικητή του Ιδρύματος, Χρήστο Θεοδώρου, το μηχάνημα παραχωρήθηκε δωρεάν από ιδιωτική εταιρεία της Αθήνας προκειμένου να γίνει η επέμβαση), καθώς ανάλογες επεμβάσεις με τραύμα τόσο βαθύ δεν γίνονται καθημερινά στη Μυτιλήνη.



Η επόμενη ημέρα βρήκε τους γονείς του νεαρού παιδιού να ψάχνουν κέντρο αποκατάστασης της βλάβης, καθώς όπως τους είπε ο χειρουργός Ευρυβιάδης Βαϊραμίδης, που πραγματοποίησε την επέμβαση, πρέπει να γίνει δεύτερη επέμβαση, καθώς η πρώτη δεν ολοκληρώθηκε.


Τόνισε ακόμα πως τέτοια μηχανήματα μπορούν να παρουσιάσουν ανάλογο πρόβλημα ανά πάσα στιγμή. Είπε ακόμα πως η φυσική λειτουργία μπορεί να αποκατασταθεί με συστηματική εξάσκηση σε κέντρο αποκατάστασης, ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο 17χρονος έκανε κάποιες κινήσεις χθες το πρωί.


Το μεγάλο ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι γιατί θα έπρεπε να γίνει μια τέτοια επέμβαση που αφορά χρόνιο περιστατικό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, με τη μηδενική για την περίπτωση υποδομή, και όχι σε ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας. Επαναλαμβάνουμε αυτό το οποίο είπε επώνυμος γιατρός μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας στον οποίο τέθηκε το ερώτημα: «Καλώς επεμβάσεις νευροχειρουργικές γίνονται, επιτέλους, στη Μυτιλήνη από το συγκεκριμένο καλό επιστήμονα. Χρόνια όμως περιστατικά δεν υπάρχει λόγος, ούτε τρόπος, να αντιμετωπίζονται σε περιφερειακά νοσοκομεία όπως αυτό της Μυτιλήνης, ανεξάρτητα της αξίας του επιστήμονα που υπηρετεί σε αυτά».


Ας σημειωθεί εδώ ότι πριν από ημέρες και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες «διεκόπη» και πάλι στη Μυτιλήνη επέμβαση όγκου σε εγκέφαλο νεαρής γυναίκας. Επέμβαση που συνεχίστηκε στην Αθήνα, εκεί όπου υπήρχε η κατάλληλη υποδομή.  

Οι γονείς του άτυχου παιδιού εξέφρασαν την επιθυμία να πάρουν γνώμες και άλλων γιατρών από νοσοκομεία της Αθήνας. Προκειμένου όμως να γίνει αυτό χρειαζόταν και μία μαγνητική τομογραφία.

Τραγέλαφος

Και εδώ αρχίζει ο τραγέλαφος. Μαγνητικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης δεν υπάρχει, έτσι οι ανάγκες καλύπτονται μέσω συμβεβλημένων ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. Για να πληρωθεί όμως η εξέταση από τον ΕΟΠΥΥ και να μην πληρωθεί από τον εργάτη πατέρα του παιδιού που δεν έχει και χρήματα να την πληρώσει, ο ασθενής έπρεπε... να πάρει εξιτήριο. Τελικά το θέμα διευθετήθηκε με παρέμβαση του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, Χρήστου Θεοδώρου.

«Προσπαθώ να βρω κουράγιο», δήλωσε  ο πατέρας του παιδιού, Γιάννης Παπαγιάννης. Που δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι ο 17χρονος γιος του, που λίγο καιρό πριν έπαιζε ποδόσφαιρο και πριν από λίγες μέρες ήταν σε εκδρομή με το σχολείο του, τώρα είναι ακινητοποιημένος σε ένα κρεβάτι και μιλάει με δυσκολία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: